hirdetés

MÚLT
A Rovatból
hirdetés

Lehúzás a szocializmusban – így trükköztek a vendéglátósok és a kereskedők

Vizezés, újrahasznosítás és trükkös mérések a Kádár-korszakból.
Forrás: Tó-retró blog, Címkép: Fortepan/Bauer Sándor - szmo.hu
2018. augusztus 17.

hirdetés
A régi, balatoni nyarak illata Pálma gumimatraccal és bambival, a SZOT üdülők strandján... Ezt mind újraélheted vagy megismerheted a Tó-retro blog írásaiból.

Bár a vendéglátásban elkövetett csalások nem a Balaton környékének „kiváltságai” voltak a 70-es években, mégis a nagy turista forgalom következtében talán itt fordultak elő a legnagyobb számban. A korabeli ellenőrzési jegyzőkönyvek tanulsága szerint csupán azt csapták be a tó környékén, aki betért vásárolni bármilyen vendéglátóhelyre (bár az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy aki a boltban vásárolta meg az ételét-italát, azt is csúnyán átejtették, de erről majd később). Magukat a lehúzásokat szemlélve találunk több olyat is, amin ma sem lepődünk meg, ám néhány módszer még a harcedzett ellenőröket is meg tudta lepni.

Hogy vizezték a bort vagy éppen kevesebbet öntöttek a szeszes italokból, azon senki sem lepődik meg. A meghökkentő inkább az a mérték volt, ahogyan lehúzták a munkában megfáradt proletárokat vagy éppen a tőkésországból érkezett turistákat. Akadt olyan év, amikor a szezonban végzett több száz ellenőrzésnél minden(!) esetben mást kaptak az ellenőrök, mint amit megrendeltek. A leggyakrabban a fröccsbe kevesebb bor és jóval több szóda került, de akadt olyan hely is, ahol triplán vizezték a szőlőből készült italt.

Fotó: Fortepan/Bauer Sándor

Már a beérkezéskor, a hordókba is löttyintettek egy kis vizet, majd a kiméréshez használt kancsókban is higították az italt, végül kettő helyett csak egy dl borszerű anyag került a fröccsbe. Egy másik esetben a kirendelt 7,5 dl vermut a mérések után csak 4 dl-nek bizonyult, de legalább látványossá és hideggé tette az italt a rengeteg poharakba kerülő jég.

Ráadásul volt olyan felszolgáló, aki a csalást az ellenőr előtt követte el, amikor a mérőpoharat látványosan felöntötte a jelölésig, ám később kiderült, hogy a mérce alját behorpasztották, így mégis kevesebb fért bele.

hirdetés

Fotó: Fortepan/Budapest Főváros Levéltára

Szintén kevesebbet mértek általában a söröskorsókba is, és a Zimmer Feri című film kávéjelente sem volt légből kapott. Egy ellenőr ugyanis egy jó erős duplát kért egy étteremben, amiről a vizsgálatkor kiderült, hogy mindössze 2,5 gramm kávét látott szerencsétlen ital (hogy a főzőbe töltött porban mi lehetett még, az sajnos nem derült ki). A gépi üdítőitalok és a szörpök esetében pedig 10-ből 4 alkalommal adagoltak kevesebbet a vízhez. Persze a nagyüzemi csalás nem kizárólag a vendéglátóegységek kedvenc sportja volt. Előfordult, hogy a kereskedők vagy már maguk a gyártók is tilosban jártak.
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk