/multunk/itt-orzik-a-szent-kereszt-darabjait/
hirdetés

MÚLT
A Rovatból
hirdetés

Itt őrzik a Szent Kereszt darabjait

Május 3-án a keresztény világ a Szent Kereszt megtalálását ünnepli. Tudtátok, hogy nálunk is őriznek egy darabot belőle? Mi most eláruljuk hol, és hogy hogyan került hozzánk.

Link másolása

hirdetés

A hagyomány szerint égi útmutatás segítségével Nagy Konstantin császár édesanyja találta meg a Golgotán Jézus és a két lator keresztjeit. Azt hogy melyik lehetett Krisztusé nem lehetett megállapítani, mert az INRI-tábla, amit Pilátus tűzetett a keresztre, külön került elő. A Szent Kereszt kiválasztására Makárius - Jeruzsálem akkori püspökének - javaslatára egy gyógyíthatatlan betegségben szenvedő nőhöz vitték őket, és azt a keresztet nyilvánították Jézusénak, melynek érintésére a nő meggyógyult.

A szegeket, melyekkel Jézus testét a fára feszítették, a császárné a fiának ajándékozta, aki zablát és sisakot csináltatott belőlük. Amiket aztán a csaták közben használt. A kereszt egy részét Rómába vitette és tiszteletére felépítette a Szent Kereszt bazilikát. A másik részét ezüst tokba foglaltatta és Jeruzsálemben hagyta, ezt a püspök minden nagypénteken nyilvános imádásra tette ki. A megtalálás helyén szintén bazilikát emeltettek.szentkeresztereklye

Fotó: Wikipédiapfszk1pfszk2pfszk3pfszk4pfszk5pfszk6

A VII. században II. Hoszrou perzsa uralkodó serege elözönlötte a kelet-római birodalomnak országával határos részeit. A Szent Ilona által megtalált kereszt jeruzsálemi darabját magával vitte. Herakliosz császár azonban győzelmet aratott a betolakodók felett, és visszaszerezte a legszentebb ereklyét. Jeruzsálemi diadalmas bevonulásakor egy angyal megállította Heraklioszt, és felszólította, hogy alázkodjék meg. A császár levetette díszeit, és gyalogosan, saját kezében vitte a relikviát a városba, majd a keresztet oltárra helyeztette. A fogságba esett Hoszrout emberáldozat képen kivégeztette.

A Szentkereszt megtalálását eleinte szeptember 14-én ünnepelték, mert a legenda szerint Ilona császárnő a keresztet ezen a napon találta meg, de a VII. század fordulóján I. Gergely pápa május 3-ára helyezte át az ünnepet. A 350 körül megtalált kereszt darabjait a világ minden tájára szétküldték, így került hazánkba is.

hirdetés
pfszktemplompfszktemplom2a

Forrás: Wikipédia

Az ereklyét az ősi zarándokhelynek számító Péliföldszentkereszten találjátok. Hajdanán a templomos lovagrend háza állt itt. Ennek romjain épült fel a mai barokk templom. A kolostort kicsivel később Barkóczy Ferenc hercegprímás építtette. A rendházban jelenleg szalézi szerzetesek élnek. A templomhoz tartozik a Szent Vendel kápolna (téli kápolna, zsolozsmázás). A kegytemplom legértékesebb kincse a Szent Kereszt ereklye, hitelességét 1735-ben igazolta XIV. Benedek pápa.pfszk7pfszk8pfszk9pfszk10pfszk11

pfszk12pfszk13pfszk14pfszk15

Fotó: Roxor Helsing

Ha eljuttok ide, feltétlenül nézzétek meg a domboldalon lévő Kálvária-szoborcsoport is, melynek érdekessége, hogy stációi más-más építészeti stílusban készültek. Gáthy Zsolt építészmérnök alkotásai 1931-1942 között épültek. A domborművek Metky Ödön szobrászművész alkotásai. A szobrokat pár éve vandál kezek megcsonkították, de a felújítás után visszakerültek eredeti helyükre.pfszkforrs1pfszkforrs2pfszkforrs3

A kolostor mögötti erdei tisztáson áll a Schmidt Sándor bányaigazgató által építtetett Lourdes-i barlang. A hangulatos erdei pihenőn tiszta vizű forrásokat találtok, melyek a néphit szerint gyógyító erővel bírnak. A "Szentkút" jéghideg vize a löszfalból fakad, míg a Mária-kút a tisztáson található.

Ha érdekes volt, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk