hirdetés

MÚLT
A Rovatból
hirdetés

Különleges archív képek az éppen 143 éves Budapestről

A közgyűlés határozata alapján 1873. november 17-e a főváros születésnapja. Idézzük fel a múltat néhány ritkán látott fotóval!
Fotók 1870-1880 közötti időkből - szmo.hu
2016. november 17.

hirdetés

Pest, Buda, Óbuda és a Margitsziget egyesítéséből született 1872-ben Budapest. A születésnapját azonban a főváros közgyűlésének határozata alapján a rákövetkező év november 17-én ünnepli.

A három város egyesítésének gondolata 1849-ig nyúlik vissza. Ebben az évben Szemere Bertalan belügyminiszter elrendelte Pest és Buda városok egyesítését és a mezőváros, Óbuda bekebelezését. A szabadságharc utáni politikai helyzet azonban nem tette lehetővé Szemere rendeletének megvalósítását.

Aztán az abszolutizmus éveiben nem került szó róla, csak a Kiegyezés után került napirendre. 1867 október 17-én, Pest polgármestere Szentmihályi Mór hívta fel a figyelmet az ügy újra tárgyalására. A közigazgatási előkészületek és tárgyalások 4 évig húzódtak.

Az egyesítésről szóló törvényjavaslatot 1871. november 9-én Tóth Vilmos belügyminiszter terjesztette az országgyűlés elé, de a tárgyalásra csak 1 évvel később került sor.

hirdetés

Az egyesítés okmányát I. Ferenc József 1872. december 22-én szentesítette kézjegyével Schönbrunnban. Ez volt az 1872/XXXVI. törvénycikk.

A szervezési munkálatok befejezése után, 1873. november 30-án a főváros közgyűlése határozatban mondta ki:

"
a főváros tényleges egyesítésének napjául 1873. november 17-ét kell tekinteni, mert e napon a pesti, budai és óbudai hatóságok működése megszűnvén, a főv. tanács nem csak megalakul, hanem az ügyek vitelét ténylegesen átvette és rendszeres működését meg is kezdte.

A mai főváros – Nagy-Budapest – azonban csak 1950-ben jött létre, amikor az időközben városokká illetve községekké fejlődött peremkerületeket Budapesthez csatolták.

Budapest első polgármestere Kammermayer Károly volt.

bp_142

Ha ismerőseidnek is ajánlanád a cikket, kattints a megosztásra!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk