/multunk/ilyen-volt-az-idealis-haziasszony-sutes-fozes-a-30-as-evekben-a-varosi-kozeposztaly-konyhaiban/
hirdetés

MÚLT
A Rovatból
hirdetés

Ilyen volt az ideális háziasszony – sütés-főzés a 30-as években a városi középosztály konyháiban

A 30-as években sok nő már dolgozott. Egy sor modern vívmány segítette őket a házimunkában, de az a nő volt menő, aki képes volt a lakást egyedül is rendben tartani, vendégeire egyedül főzött, és mindeközben jókedvű, szórakoztató úrinő maradt.
Jánosi Vali írása az Emelt töri érettségi blogon, címkép: Fortepan/Varga László - szmo.hu
2019. július 17.

hirdetés
A történelemkönyvek mindig csak a nagy csatákról, háborúkról és a híres emberek tetteiről szólnak. Pedig az elmúlt korok hétköznapi élete legalább ilyen érdekes. Ez a blog arról szól, ami a történelemkönyvekből kimaradt.

Azt hihetnénk, hogy a száz évvel ezelőtti középosztálybeli asszonyok életét is szinte teljes egészében kitöltötte a háztartás. Valójában ezeknek a hölgyeknek egy jó része már állást vállalt, és emellett vezette a háztartást. Sőt, jutott ideje kikapcsolódásra, pihenésre is. Mindez azért vált lehetségessé, mert munkájukat már egy sor modern vívmány segítette.

Ki a jó háziasszony?

Az első világháború után a korábbi életforma egyre nehezebben volt fenntartható a középosztálybeli családok számára. Ez azt jelentette, hogy

egyre több asszony vállalt munkát, és egyre kevesebben vehették igénybe cseléd segítségét a háztartásban. Így aztán kénytelenek voltak átértelmezni azt, hogy mi számít jó háztartás-vezetésnek, és mást kezdett jelenteni a jó háziasszony fogalma is.

Míg a háború előtt az számított jó háziasszonynak, aki az egész napját a cseléddel együtt takarítással, sütéssel, főzéssel töltötte, a gyerekeit nevelte. A háború után az a nő volt menő, aki képes volt a lakást egyedül is rendben tartani, vendégeire egyedül főzött, és mindeközben jókedvű, szórakoztató úrinő maradt.

hirdetés

Fortepan/Négyesi Pál

Persze a polgári miliő legfőbb ismérve továbbra is a rend és a makulátlan tisztaság volt. Viszont már nem várták el a háziasszonytól, hogy a korszak szűkös anyagi viszonyai között hatalmas vendégségeket rendezzen sokfogásos menüvel. Bőven elég volt egy teadélután néhány süteménnyel.

A látványos és folyamatos munkavégzés helyett az észrevétlenül, gyorsan és a lehető legkisebb erőkifejtéssel elvégzett munka lett a legfőbb érték.

Mindebben egy sor modern háztartási gép, vegyi áru segítette az asszonyokat.

A modern konyha

A háború után épített kislakásokban jelentősen csökkent a konyha mérete, sok helyen megszűnt az önálló ebédlő, és az étkezőhely a nappaliba került át.

A modern konyha falait gyakran olajfestékkel festették le, amit könnyen lehetett tisztítani. A konyhaszekrény (kredenc) önálló, mozdítható darab volt rengeteg fiókkal, polccal, ajtóval, gyakran beépített jégszekrénnyel.

Sok helyen használtak kétmedencés, asztalba épített mosogatót, az asztalt hokedlik vették körül. A legtöbb budapesti lakásban ekkor már volt folyóvíz, és több mint ötven százalékukba a gázt is bevezették. Bár a fűtés még hagyományos tüzelésű kályhával történt, a konyhákba sok helyen egy sparherdet helyeztek el, amivel egyszerre meg lehetett oldani a főzést és a fűtést is.

De sok városi háztartásban működött a korszak újdonságának számító gáz- és villanytűzhely is.

A modern kislakásokban pedig tűzhely híján gáz-, petróleum- vagy spirituszfőzőket használtak. Hasznos újdonság volt a falra szerelt, vízvezetékkel ellátott mosogató.

Fortepan/Lissák Tivadar

A modern konyhában megjelent néhány új gép és konyhai eszköz is. Nagyon

népszerűek voltak a jénai edények, a a magas nyomású gőzfazék, a toronyedények. Sokan vásároltak házi használatra fagylaltgépet, különféle darálókat, kávépörkölőt, kenyérpirítót.

Nagyon népszerűek voltak a háziasszonyok körében az alumíniumedények. Persze azért az edények nagy része még mindig a hagyományos zománcozott falú vasedény volt, és a legtöbb városi háztartásban is megtalálható volt a zsírosbödön.

A mosogatás a korszakban még a városi háztartásokban is elég körülményes volt, ha nem állt rendelkezésre csapból folyó meleg víz. Sok helyen még fazekakban forralták a vizet, és vájdlingban mosogattak.

Alternatív megoldást jelentett a mosogatóasztal, ahol az asztalba volt süllyesztve egy vagy két lavór. A háziasszony ide öntötte a forró vizet, majd a mosogatás végeztével egy vödörbe le is tudta engedni a szennyes vizet.

Mosogatószerként szódát használtak, és fémből, cirokból készült csutakkal, nyeles kefével tisztították az edényeket. Kötelező munka volt a mosogatás után az edények eltörölgetése, ami egyben a fényesítést is szolgálta.

Egészséges és tápláló ételek

A háború után

átalakuláson ment keresztül a női szépségideál: a fűzővel biztosított karcsú derekat a test természetes karcsúsága váltotta fel, amit fogyókúrával, tudatos, kevés, de tápanyagban, vitaminban gazdag étkezéssel lehetett csak elérni.

Egy dolog azonban nem változott: az étkezés továbbra is a családi együttlét alapja volt - evidens volt, hogy este és ünnepnapokon együtt étkezik a család.

Fortepan/Wirthmann Julianna

A korszak háztartási tanácsadó könyvei komplett menüsorokkal segítették a háziasszonyokat, és még arra is figyelték, hogy külön menüt állítsanak össze a szerényebb és kicsit gazdagabb háztartások számára. A szerzők a háztartásra fordítható összeget a családi jövedelem harminc százalékában állapították meg, ami a kor szerényebb viszonyai között komoly kihívás elé állította a nőket. A menüsorok összeállítói figyeltek arra, hogy minden napra jusson valami húsféle, zöldség, gyümölcs, tejtermék, és számtalan ötletük volt arra, hogyan takarékoskodhat egy jó háziasszony.

Persze

a vasárnap továbbra is a bőségesebb étkezés napja volt. Az ebéd rendszerint háromfogásos volt: leves, húsétel körettel, az étkezést pedig sütemény zárta.

Elvárt volt a korszakban a meleg vacsora is, ezt gyakran úgy oldották meg, hogy az ebéd maradékát melegítették fel. Feltűnő, hogy az élvezeti cikkek a legtöbb háztartási könyvben említésre sem kerülnek, alkohol, feketekávé, tea nem vagy csak kivételes esetekben szerepeltek az általuk ajánlott menüsorokban.
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk