hirdetés

MÚLT

Ilyen nyomokat hagyott a háború Budapesten

Golyó ütötte sebek a házak falain - még ma is megvannak a nyomai a XX. század viharainak Budapesten.

Link másolása

hirdetés

Fővárosunk egy valóságos történelmi fellegvár. Sokszor csak úgy elrohanunk a múlt súlyos eseményeit őrző épületek mellett, anélkül, hogy megcsodálnánk a háborús ostromok okozta nyomokat.

A magyar történelem előző százada bizony mély emléket hagyott a lakosságban, akárcsak az épületein. Falak százai örökítik meg véres veszedelmek történéseit, s ez még csak az, ami a felszínen van. A város renoválására a kommunista diktatúra hosszú évtizedei alatt került sor.

A második világháború után a főváros szinte romokban hevert. Szétlőtt utcák, megsemmisült hidak, lebombázott épületek sokasága maradt az elvonuló front után. A Budai Vár és a Várnegyed szinte teljesen elpusztult, még mindig láthatóak a lövésnyomok a volt Honvéd Főparancsnokság épületén, valamint a környékbeli házak falain.DSCF2710DSCF2711DSCF2720DSCF2721DSCF2733DSCF2734

Ha csak a belvárosban járunk nyitott szemmel, szinte minden percben géppisztoly által megsebzett falakba ütközhetünk. A 6. kerületi Hajós utcában található Napóleon-udvar szecessziós épülete is megszenvedte a háborúkat. A külső része és a homlokzat évek óta felújításra vár, minden bizonnyal pénzhiány és a lakóközösség egyet nem értése miatt.

hirdetés
DSCF2759DSCF2764DSCF2769

A Parlament környéke is népszerű hadszíntérnek számított - mind a második világháború, mind az 1956-os történések alatt -, csak úgy hemzseg a háborús lövésnyomoktól. Ugyan magának az Országháznak is kijutott a szörnyű pusztításból, ám a restaurálásának köszönhetően az épület sérülései eltűnőben vannak, csupán a homlokzat egy része őrzi szimbolikusan az egykori békétlen idők emlékét.

Néhány lépésre a Kossuth tértől húzódik a Báthory utca, ahol is az 5. számú lakóház érdekessége, hogy az a Hajós Alfréd lakta, akit az első olimpiai bajnokunknak nevezhetünk. Az udvarba belépve megpillantható az egykor a falba fúródó számtalan lövedék nyoma, valószínűleg sortüzet vezényelhettek itt.DSCF2780DSCF2781DSCF2783DSCF2787DSCF2789DSCF2790

A II. világháború alatt, a VIII. kerület, avagy Józsefváros épületeinek mintegy a 90%-a elpusztult. Az ostrom végeztével elsősorban a romos házakat kívánták felújítani, illetve lakhatóvá tenni. A belváros ezen részén szinte nincs is olyan utca, ahol ne láthatnánk a falakon háborús nyomokat.

Ezen a linken rengeteg érdekességet találtok Budapest ostromáról és 1956-ról is.

Ez pedig egy videó Budapest ostromáról:

Gondoltad volna?

- A második világháború során Budapest hídjai hatalmas károkat szenvedtek, azonban a restauráció alatt sikeresen helyreállították őket, kivéve egyet. Az Erzsébet hidat nem sikerült felújítani, így egy teljesen újat készítettek helyette.

- Hallottál már valaha Ocskay Lászlóról, a magyar hadsereg akkori századosáról és nemes tettéről? Több mint 2000 zsidó származású embert mentett meg a haláltól, jó kapcsolatainak és meggyőzőképességének köszönhetően.

- Az 1956-os forradalom idején a Várnegyedben található Sziklakórház újra megnyitotta kapuit a sebesültek ellátására. A legelszántabb orvosnak Dr. Máthé András bizonyult, aki nyaklánca medáljaként viselte azt a golyót, amit az első fejlövéses sérült agyából operáltak ki.

- A 2. világháborúhoz fűződik a drogfogyasztás terjedése is, hiszen a csaták során a katonáknak nem volt idegen néhány tudatmódosító szer, annak érdekében, hogy teljesítményük minőségét növeljék. Leggyakoribbnak a morfium számított, a fájdalom csökkentésére, de a szintetikus drogok is igen kelendőek voltak a hadseregekben.

- A kutyák is fontos szerepet játszottak a csaták során, főleg a német juhászok, akiket a szovjetek harckocsik megsemmisítésére képeztek ki. Feladatuk az volt, hogy a testükre szerelt robbanószerekkel a jármű alá rejtőzve felrobbantsák azt. Az ártatlan állatok szörnyű eszközként való felhasználása végül nem járt sikerrel.

- Hitler végzetes tévedésnek tartotta azt a megállapítást, hogy a magyar főváros lenne a legszebb Duna-parti város. Ezért fejébe vette, hogy Linzben fogja megépíteni Budapest másolatát nemzetiszocialista stílusban, de a terv végül nem valósult meg.

Itt láthattok 56-os golyónyomokat épületeken:

http://budapest.postr.hu/56-kep-56-rol

És egy Cseh Tamás-szám a végére:


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: