hirdetés

MÚLT
A Rovatból
hirdetés

Igazi ritka kincs került elő az alacsony vízállású Dunából

A gyors feltárásnak köszönhetően a II. világháborús repülőgép roncsát ki tudták emelni, hamarosan a szolnoki RepTárba kerül.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2018. augusztus 24.

hirdetés

1944. július 30-án az amerikai 15. Légihadsereg 485. Bombázó csoportja a Dunai Repülőgépgyárat támadta. Frank Wodzinski főhadnagy B-24G típusú repülőgépét a cél felett eltalálta a légvédelem. A bombázó függőlegesen zuhanni kezdett, majd becsapódott a Dunába.

A folyó idei alacsony vízállása miatt a mederből kilátszott egy repülőgép roncsdarab, amit Szilágyi Tibor talált meg 10 nappal ezelőtt. A lelet megmentése érdekében bejelentést tett a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumnál, valamint a Magyar Roncskutató Egyesületnél.

Az előkutatások során kiderült, hogy a gép szárny főtartójának egy 4 méteres darabja a motortartó bak bekötésével együtt nyugszik a mederbe beágyazódva. Mivel fennállt a roncs eltűnésének lehetősége, az engedélyek beszerzése után a HM Hadtörténeti Intézet, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis és a Magyar Roncskutató Egyesület közösen végezte el a feltárási munkálatokat, a kiemelés után a roncsot a RepTár Szolnoki Repülőmúzemban állítják ki.

A fotók:

Wodzinski legénység – 829. Repülőszázad: Első sor balról jobbra: Jose Machado szerelő, Ebe Reynolds a legénység vezetője, és Ralph Johnson szerelő. Középső sor balról jobbra: James Scott navigátor; Frank Wodzinski pilóta, David Roth tüzér, és William Pullen másodpilóta. Hátsó sor balról jobbra: Leslie Dorow fedélzeti mérnök, John Handler rádiókezelő, Mike Copenhaver, lövész, Richard Walker lövész, George Yulich lövész, és Espy Spencer lövész. Kép forrása: http://www.485thbg.org

hirdetés

A repülőgép kép forrása: americanairpowermuseum.com

A kiemelést ábrázoló kép forrása: RepTár Szolnoki Repülőmúzeum


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk