hirdetés

MÚLT
A Rovatból
hirdetés

Így védekeztek a járvány ellen a világháború után

Előfordul, hogy régi idők emlékei friss aktualitást kapnak. Akár fél évszázadot is ugorhatunk visszafelé, mégis mintha jelenkori élményeink köszönnének ránk.
A FSzEK Budapest Gyűjteményének engedélyével - szmo.hu
2021. február 06.

hirdetés

Hétről hétre Budapest

2014-ben volt száz éve, hogy létrehozták a Budapest Gyűjteményt, a főváros könyvtárának várostörténeti különgyűjteményét, ahol a főváros helyismereti, helytörténeti anyagait találjátok meg. Folyamatosan gyarapodó gyűjteményükben százezer kötetnyi könyvet, kéziratot, hírlapot és folyóiratot, köztük számos régi, ritka dokumentumot tanulmányozhat bárki.

A fotótárban pedig mintegy százhetvenezer fényképet őriznek, amelyek bemutatják a városkép, az infrastruktúra változásait, a hétköznapok és történelmi fordulatok jeleneteit, a hírességek és mára elfeledett városlakók arcvonásait. Facebook-oldalukon ezeket mutatják be olyan történetekkel, amikről csak nagyon ritkán hallani.

Manapság sokszor látni üzletekben, közekedési eszközökön, vagy éppen a könyvtárban piktogramokkal ellátott tájékoztató szövegeket, plakátokat a járványra vonatkozó és a fertőzésveszély csökkentését szolgáló információkkal. Ilyen szövegek, feliratok, plakátok a múlt század ötvenes éveiben is gyakran előfordultak, a gyűjteményünkben megmaradt példányaik szomorú időszerűséget tükröznek.

Ugyanakkor a mindannyiunkra nehezedő nyomás közepette a furcsa hasonlóság némi derűt, keserédes mosolyt is csalhat az arcunkra.

Az 1945 utáni, de főleg az ötvenes évekbeli egészségügyi plakátok pontos eligazítást adnak arról, hogyan kell kulturáltan és biztonságosan részt venni a tömegközlekedésben. 1950 elejétől a Népjóléti Minisztérium feladatkörét az Egészségügyi Minisztérium vette át. Az ott működő Állami Közegészségügyi Felügyelőség és Járványvédelmi Főosztály Egészségügyi Felvilágosítás osztálya felelt a nép megfelelő tájékoztatásáért. Emellett a Magyar Vöröskereszt egészségügyi propagandaosztálya is aktívan bekapcsolódott a fölvilágosító munkába.

hirdetés

Az Országos Közegészségügyi Intézet épülete a IX. Gyáli (ma Albert Flórián) úton, 1930

Az 1925-ben intézet feladatkörét így határozta meg:

kiemelt feladata volt a fertőző betegségek elleni küzdelem irányítása.

Megjelent: Johan Béla (1889-1983): A M. Kir. Országos Közegészségügyi Intézet. - [Budapest] : [Egyetemi Ny.], [1928]

Az Országos Közegészségügyi Intézet épületkomplexumához tartozó Orvosok Háza a IX. Gyáli (ma Albert Flórián) úton

Az 1925-ben alapított Országos Közegészségügyi Intézet

kiemelt feladata volt a fertőző betegségek elleni küzdelem irányítása.

Megjelent: Johan Béla (1889-1983): Orvosok Háza. - [Budapest] : Közegészségügyi Int., 1930

„Zsebkendődet tartsad, orrod-szájad elé” (...) Zsebkendődbe köhögj, tüsszents” Mintha csak a mi covidos időnkbe láttak volna e plakátok készítői. A plakátok mellett egyéb kiadványok is foglalkoztak a nép egészségügyi felvilágosításával, de nyilván amivel a villamoson, trolin, buszon, hirdetőoszlopon találkozott az átlagpolgár, jó eséllyel az égett be a retinájába.

Szükség is volt a nép higiénés okítására, mert ezekben az években is – hosszabb szünet után – országszerte ismét járványos betegségek ütötték fel a fejüket.

Számolócédula, 1938 körül

Felvilágosító brosúra, 1959

Felvilágosító brosúra, 1956

Felvilágosító brosúra, 1960

Felvilágosító brosúra, 1974

A második világháború után folyamatos gondot okozott a tbc, hiszen a frontról és hadifogolytáborokból hazatért katonák között sok volt a fertőzött. Az ötvenes években is folyamatosan törekedtek a betegség visszaszorítására, kiemelt prioritása volt a tüdőszűrésnek.

Államilag szervezett, hathatós intézkedésekre volt szükség, de az ismeretterjesztés – a megfelelő háttérintézmények hiánya miatt – főként a hangzatos jelszavak, röplapok, plakátok, diák, kisfilmek és más grafikai munkák útján történt, valamint előadások, rádióműsorok formájában, a napi és hetilapokban megjelentetett cikkekben.
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk