hirdetés

MÚLT
A Rovatból
hirdetés

Így teltek Hitler utolsó percei: erről mesélt egykori testőre

Egy új könyv korábban nem ismert részleteket közölt a diktátor halála előtti utolsó pillanatokról.
Viral Thread - szmo.hu
2017. március 23.

hirdetés

Adolf Hitler több mint hetven éve halt meg, de még ma is felmerül a neve, és a náci Németország mindennapjairól is sok könyv témája.

Most azonban egy egészen új, eddig ismeretlen részlet látott napvilágot a diktátorról.hitler1

Egy nemrégen megjelent könyv Hitler életének utolsó éveiről mesélt. Ebben a könyv szerzője, Norman Ohler megemlítette, hogy a Hitler ellen 1944. július 20-án elkövetett merénylet következtében a Führer dobhártyája megsérült, és repeszek fúródtak a bőre alá.

A könyv szerint a merénylet után Hitler rejtőzködő, szorongó és paranoiás is lett. Hogy visszanyerje önbizalmát, orvosa különböző narkotikumokkal kezelte, amik tönkretették a vénáit, és kiszámíthatatlanná, zavarodottá tették.

Ohler szerint a kábítószerek hiánya vezetett 1945-ben elkövetett öngyilkosságához.

hirdetés
hitler2

Egy most megjelent könyv azonban még újabb információkkal szolgál a történészeknek a világ egyik legkegyetlenebb diktátoráról. Most először jelent meg ugyanis részletes leírás a halála előtti utolsó pillanatokról. Hitler testőre írt erről, ő az utolsók között volt, akik élve látták a Führert.

Rochus Misch 2013-ban halt meg, és ő volt Hitler személyi testőre. Magyarul egyelőre nem olvasható könyve, mely a Hitler utolsó percei címet kapta. A könyv a Führer életének végét mutatja be, illetve halálának közvetlen következményeit. A könyvben több, eddig még sosem publikált kép is helyet kapott, amik a történelem egyik leghírhedtebb emberének magánéletét mutatják be.hitler3

Martin Mace, a könyv szerkesztője Misch szemszögéből mutatja be az eseményeket:

"

1945. április 30-án Rochus Misch Hitler bunkerének telefonkapcsolójánál állt. Keitel tábornoktól kapott üzenetet, miszerint nem sikerült megtörniük Berlin szovjet bekerítését, és a vég nem csak közel van, de elkerülhetetlen is. Nem sokkal később Misch hallotta, ahogy Hitler halkan beszélgetett Bormann-nal és másokkal. Amikor odanézett, látta, hogy Hitler bement a dolgozószobájába, Eva pedig, aki akkor már Hitler felesége volt, követte őt. Azt is látta, ahogy Otto Günsche, a Führer segédje, becsukta a friss házasok mögött az ajtót.hitler4

„Günsche szólt Misch-nek, hogy senki nem zavarhatja a Führert. Hitler ezután kezet fogott Günsche-vel, és azt mondta neki, a katonákat felmenti hűségesküjük alól. Hitler korábban azt is megmondta segédjének, hogy nem szeretné, ha őt is nyilvánosan aláznák meg és végeznék ki, ahogyan Mussolinit, ezért kérte, hogy holttestét égessék el.”

„Ezt Günsche akkorra már meg is beszélte egy SS-tiszttel az állambiztonságiaktól, aki a telefonnál segített Misch-nek. A bunkerban mindenki idegesen várakozott. nem sokkal később nyugtalanság támadt. Kinyitották a dolgozószoba ajtaját, Misch pedig benézett.”hitler5

Misch vérfagyasztó pontossággal írta le azt a pillanatot:

"
Először Evát láttam meg. Felhúzott lábbal ült, a feje Hitler felé dőlve. A cipője a kanapé alatt volt. Mellette... a halott Hitler. A szemei nyitva voltak, mintha bámult volna, a feje pedig enyhén előrebukott.

Rochus Misch 1939-ben megsérült Lengyelországban, utána került az SS-hez. 1945-ig, azaz Hitler haláláig szolgált testőreként. Misch szerint Hitler kapcsolata Eva Braunnal jóval azelőtt kezdődött, mielőtt nyilvánosságra hozták volna.

„Evát például korábban bemutatták már a személyzetnek és a látogatóknak a Berghofban, mint házvezetőt. Az ő szobája és Hitleré között azonban titkos átjáró volt.”hitler6

Rochus Misch


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk