/multunk/igy-josoltak-meg-regen-a-gyermekek-nemet/
hirdetés

MÚLT
A Rovatból
hirdetés

Így jósolták meg régen a gyermekek nemét

Mit mondott a magyar néphagyomány: mikor lesz fiú és mikor lány? Mit tiltottak a várandós asszonyoknak?
Link másolása

hirdetés

Hétvégén rendezik meg a 9. Babamama Expót a várandósoknak és kisbabás szülőknek a Budapest Sportarénában. Ennek alkalmából írt dr. Tátrai Zsuzsanna néprajzkutató a hagyományos paraszti élet kapcsolódó szokásairól néhány érdekességet.

1

Fotók: Fortepan

Gyermekáldás

hirdetés

A gyermekáldást, mint ez a szép szó is jelzi a nyelvünkben, általában áldásnak, az „Isten ajándékának” tartották. Azt is mondták régebben, „egy gyermek nem gyermek”. A közmondás szerint: „Esőt‚ s gyermeket nem kell kérni, mert ád az Isten.” Már a lakodalomban igyekeztek elősegíteni, hogy esztendőre fiúgyermek szülessen, ezért a menyasszony ágyára göndör hajú fiúgyereket ültettek. A menyasszony a kéménybe is nézett, hogy a születendő gyermekének fekete legyen szeme.

Áldott állapot

A terhességet áldott állapotnak nevezték. Az bizonyos, hogy a várandós anyák számtalan tilalommal találták magukat szemben. Tiltották, hogy a gyermeket váró asszony esküt tegyen, vagy tanúskodjon. Nem volt szabad temetésen részt vennie, pénteken szőni, fonni, varrni, nem volt szabad az állapotát letagadni, kötél alatt átbújni.

2

Sok tiltás volt a kismamáknak:

- nem szabad sírba nézni, mert sápadt lesz a gyerek;

- nem szabad vizes edényre ülni, mert nagy lesz a feje;

- ha tököt lop, kopasz lesz a gyerek;

- ha szamócát, epret eszik, vagy szőrös állatba rúg, szőrös lesz a gyerek,

- ha csorba edényből iszik, görbe lesz a szája.

Közismert az a hiedelem is, hogy a várandós anyának nem szabad semmit sem „megcsodálnia”, azaz nagyon megnéznie, mert akkor elváltozás lesz a gyermeken. Ezzel magyarázták pl. a különféle anyajegyeket, melyeknek a formáját, alakját a „megcsodált” állatokkal, tárgyakkal hozták összefüggésbe.

A kismama, az állapotos asszony ha „megkívánt” valamit, valamilyen ételt, azt feltétlen megadták neki, mert attól tartottak baj érné a gyermeket.

4

5

Így állapították meg a születendő baba nemét

Különféle előjelekből jósoltak a születendő gyerek nemére. Például a hegyes hasból fiúra, a szélesből lányra jósoltak. Ha valaki a leejtett tárgy után bal kézzel nyúl akkor lánya, ha jobbal, akkor fia lesz. Ha a kismama elé kendőt ejtettek, és a sarkánál fogva emelte fel, akkor fiú, ha a közepénél fogva, akkor lánya születik.

A fiú-lány kérdés eldöntésére ismert mágikus eljárás a gyűrűvel történő jóslás, ami az alábbi módon történik: végy egy karikagyűrűt, fűzd egy cérnaszálra, majd tartsd a várandós nő hasa fölé és figyeld annak mozgását. Ha körkörösen mozog, akkor lány lesz, ha mozgása egyenes vonalú, akkor fiú.

Már a XVIII. században is feljegyezték azt a jósló eljárást, mikor a várandóst földre ültetik, és ha jobb kezére támaszkodva kel fel, lány, ha bal kezére támaszkodva segíti fel magát, akkor fia lesz.

6

Fiút jósol a néphagyomány szerint,

ha a kismama sápadt, ha foltos az arca, ha a terhesség alatt is kívánja az urát, szívesen eszik paprikás húst, szalonnát, halat, krumplit vagy édességet, rászomjazik egy-egy pohár borra, pálinkára, és még a pipafüst is jól esik neki.

A véletlenből is jósoltak, ha szeget, gombostűt, vasat vagy láncot lel a várandós, rögtön tudta, hogy fiúgyerek mozog a hasában, különösen, ha bal felől rugdal.

Újévkor az elsőként érkező férfilátogató ugyancsak az jelezte, hogy fiú születik majd.

Lányt jósol a hagyomány szerint

a domború far, májfoltos, szeplős arc, a tej és savanyú kívánása, ha varrótű vagy anyacsavar kerül véletlenül a várandós kezébe.

Ha érdekes volt az összeállítás, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés

Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés

Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés

Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés

Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk