/multunk/gyogykezelesek-regi-horror/
hirdetés

MÚLT
A Rovatból
hirdetés

Miért vágták le a páciensek nyelvét a 17. századi orvosok?

Vizeletterápia, piócák és egy kis lék a koponyába. A BuzzFeed összegyűjtötte, hogyan kezelték régen az embereket.

Link másolása

hirdetés

A BuzzFeed cikke néhány korabeli orvosi kezelést, eszközt és azoknak a hatásait mutatja be. Ha végignézed ezt az összeállítást, egészen biztosan, hogy másképp fogsz gondolkodni a mai gyógykezelésekről vagy éppen a kórházakról.

1. Érvágás

Az érvágás során nagy mennyiségű vért távolítanak el a szervezetből, leginkább úgy, hogy szó szerint eret vágnak - leggyakrabban az alkaron. De használtak piócákat is például erre a célra. Régen azt gondolták, hogy felborul az emberi test folyadékainak egyensúlya és ezért alakul ki betegség, a vérvesztés pedig majd helyreállítja ez az egyensúlyt.

2. Koponya meglékelése

hirdetés

Egy lyukat fúrnak a koponyába, hogy szabaddá tegyék az agyat. A 19. századig gyakran altatás és fájdalomcsillapítók nélkül csinálták. A hisztériát és a pszichózist próbálták vele gyógyítani. Aztán szerencsére rájöttek, hogy ezzel nem érnek célt.

3. Kokain

Freud úgy írta fel a kokaint a betegeinek, mintha csak cukorkát adott volna nekik. A kokaint leginkább fájdalomcsillapítónak (péládul fogfájás esetén) használták, de az alkoholizmust és a depressziót is megpróbálták gyógyítani vele. Az 1900-es évek elejéig használták, aztán rájöttek, hogy függőséget okoz, és sokan átállnak a crackre, ami olcsóbb és kevésbé tiszta drog, mint a kokain.

4. Nyelvlevágás

A középkorban úgy gondolták, hogyha levágják a nyelv felét vagy legalább egy részét, akkor elmúlik a dadogás és a többi beszédzavar. Mindezt altatás vagy fájdalomcsillapítás nélkül. Ma csak akkor csinálnak ilyen műtétet, ha muszáj - például szájrák kezelésénél előfordulhat.

5. Vizeletterápia

Az ókori Indiából származott az ötlet, hogy vizeletet igyanak, illetve kenjenek a bőrre különböző bőrbajok vagy akár a rák kezelésére. Azt gondolták, hogy a vizelet átszűrt és tiszta, "arany változata a vérnek".

6. Kloroform

1831-ben kezdték el altatóként használni a kloroformot műtétek és szülés előtt. A korábbi kínzással is felérő műtétek után jó megoldásnak tűnt, de sok komplikációt okozott és magas halálozási arányhoz vezetett. Az 1950-es években aztán biztonságos altatókra cserélték a kloroformot.

7. Hánytatás

A belső egyensúly visszaállítására használták. Azt gondolták, hogy olyan plusz dolgok is távoznak a testből, amik a betegséget okozzák. Ironikus, hogy mérgező anyagokkal (higany, réz-szulfát) érték el, hogy a páciensek teljesen kiürítsék a gyomrukat. És szinte mindenre jó megoldás volt: fejfájás, depresszió, fertőzés.

8. Piócák

Már az egyiptomiak is használták őket, aztán a 19. századig nem is kopott ki a köztudatból. Az érvágás egy fokkal kellemesebb vércsapolási mód. Néhány orvos madzagot kötött rájuk és akár vaginába, szájba is berakták őket.leech-368345_960_720

9. Lobotómia

A homlok lobotómia során vagy kivágták vagy kikaparták az agyi prefrontális kérget. Egészen későn, csak az 1940-es években vált divattá, legfőképpen elmegyógyintézetekben csinálták előszeretettel. Skizofrénia, pszichózis, obszesszív-kompulzív zavar és szinte bármi más kezelésére tökéletes megoldásnak hitték. Csak általában ahelyett, hogy csökkentek volna a betegek tünetei, megnőttek a műtét után. Az 1950-es években, amikor a sok "gyógyult" emberről kiderült, hogy igazából "vegetáló zöldség" lett, akkor felhagytak a módszerrel.

10. Nyugtató szirupok (narkotikum koktélok)

Az 1800-as évek végén a patikusok nyugtató szirupokat készítettek a nyugtalan és fa fogzás miatt folyton síró gyerekeknek. Minden összeöntöttek: morfium, kodein, hasis, cloroform, alkohol és a met sem maradhatott ki. A koktélok csökkentették a fájdalmat és “kiütötték” a gyerekeket, így az anyukák gyakran használták, ha nem volt kedvük az altatással nyüglődni. Az lett a vége, hogy sok baba túladagolásban hunyt el, úgyhogy akármennyire is népszerűek voltak ezek a koktélok, betiltották őket.

11. Heroin

1898-ban köhögéscsillapítóként kezdtek el tiszta heroint árulni. Komolyan. A csodaszer hamar népszerű lett, mert nagyon jól gyógyította a szamárköhögést. Csak közben sokan váltak függővé, végül 1931-ben tiltották be az USA egész területén.

12. Folyékony higany

Az ókori perzsák, görögök és kínaiak is használták az orvosi higanyt, leginkább bőrbetegségek kezelésére. A 15-20. századig a legtöbbször a szifilisz okozta bőrbajokra használták. Az 1920-as évektől kezdve már mindenre árulták a higanyt, aztán az ’50-es évekre rájöttek, hogy a penicillin tényleg gyógyítja a szifiliszt, a higany pedig mérgező. Néhány gyógyszerben még ma is alkalmaznak higanyszármazékot, de ezek teljesen biztonságosak.

13. Arzén

Jól ismert méreg az arzén, a 20. századig mégis gyakran alkalmazták gyógyszerként is. Például prosztata rákra, szifiliszre, a viktoriánus korban pedig kozmetikumként használták a nők. A fehér arzént még ma is használják a leukémia egyes változatainak kezelésére.

14. Elektromos öv

Emésztési panaszokra és merevedési problémákra használták az elektromos övet. És az 1900-as évek közepétől sok nő használta fogyáshoz. És hasonló ketyeréket még ma is kapni, pedig már számtalanszor bebizonyították, hogy nem sok mindent érnek…

Címlapkép: Pixabay


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk