/multunk/grandiozus-esemeny-miatt-koveztek-le-80-evvel-ezelott-a-hosok-teret/
hirdetés

MÚLT
A Rovatból
hirdetés

Grandiózus esemény miatt kövezték le 80 évvel ezelőtt a Hősök terét

Fénybe boruló kereszt, látványos tűzijáték, pazar díszkivilágítás és nagyszabású hajókörmenet tette lenyűgözővé a budapesti eucharisztikus világkongresszust.
Orosz Emese cikke - szmo.hu
2018. december 28.


Link másolása

hirdetés

A Hősök terét nem mindig borította térkő. Egykor a városliget zöldjéhez hasonlóan dús lombú fák, virágágyások és szökőkutak övezték a Nemzeti Pantheon előtti területet. 80 évvel ezelőtt azonban Budapest egy olyan világméretű esemény házigazdája lett, ami megkövetelte a tömegek felvonulásra alkalmas burkolatot. A lekövezett Hősök terén 1938. május 25-én a ünnepélyes külsőségek közepette megnyitották a 34. eucharisztikus világkongresszus.

Miről szól az eucharisztikus világkongresszus?

Az Eucharisztikus világkongresszus, más néven Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus a római katolikus egyház világméretű eseménysorozata, amelynek célja az oltáriszentség megismerésének és tiszteletének elmélyítése. A négyévenként más-más helyszínen meghirdetett kongresszusnak előre meghirdetett címe van, amelyre előadásokkal készülnek, illetve sok közös imát tartanak, és szentségimádáson vesznek részt a hívők.

A Világkongresszus megnyitásakor középen kezét üdvözlésre emelve Eugénio Pacelli, aki XI. Pius pápát képviselte. Később Ő lett XII. Pius pápa.

Az, hogy Budapest nyerte el a 34. világkongresszus megrendezésének jogát, óriási elismerésnek számított. Korábban is volt már ilyen esemény rendezője hazánk, de akkor még az Osztrák-Magyar Monarchia részeként, és Bécsben tartották a rendezvényt. Ráadásul 1938-ban ünnepelte az ország I. István halálának 900. évfordulóját, így a vallási és állami ünnep összefonódhatott.

A világkongresszus a két világháború közötti Magyarország legnagyobb szabású egyházi és társadalmi eseménye volt. Hivatalosan május 25 és 29-e között zajlott, ám valójában már napokkal korábban elkezdődtek a programok.

hirdetés

A kongresszus fővédnöke, a református Horthy természetszerűleg nem lehetett, így a római katolikus kormányzóné kapta ezt a feladatot.

Az egyházi méltóságok és a résztvevők kimondva, kimondatlanul úgy vélték, hogy a budapesti ünnepségek - a lelki élet elmélyítése mellett - politikailag a német nácizmus ellen irányulnak. Ez olyannyira érzékelhető volt, hogy Hitler megtiltotta a német katolikusok részvételét. Ugyanakkor a rendezvénynek a másik fő ellenség, a "pogány" bolsevizmus felé is volt üzenete.

Mivel az esemény határokon belül és a külföld felé is fontos üzeneteket hordozott, ezért mind a finanszírozók, mind pedig a szervezők igyekeztek a maximumot nyújtani.

Pompája csak az 1896-os millenniumi ünnepségekhez volt hasonlítható.

A 34. eucharisztikus világkongresszus számokban:

33 országból érkeztek küldöttek és zarándokok

50 ezer külföldi résztvevő

Több millió fővárosi és vidéki résztvevő

300 pap május 29-én órákon keresztül áldoztatott csak a Hősök terén

14 bíboros, 48 külföldi érsek és 97 püspök vett részt

150 ezer résztvevő a fiatalok demonstrációján (kísérőkkel együtt 300 ezren voltak)

150 ezer résztvevő a férfiak éjszakai szentségimádásán és éjféli szentmiséjén

Mindszenty József gyóntat a Hősök terén az Eucharisztikus Világkongresszuson.

A Hősök terén felépítették a római Szent Péter Bazilika oltárának mását. Itt a hivatalos megnyitón Serédi hercegprímás és Pacelli bíboros, a pápa küldötte (a későbbi XII. Piusz pápa) mondott beszédet.

Különleges éjszakai szentségimádásokat és félmilliós szentmiséket tartottak. Mindezt pedig a pazar budapesti díszkivilágítás tette lenyűgözővé hívőknek és nem hívőknek egyaránt.

Az esemény egyik legemlékezetesebb látványosság a május 26-i hajókörmenet volt. A hajókörmenet élén az Oltáriszentséget hordozó hajó úszott.

Az egész város díszkivilágításban izzott. A Margitszigeten cserkészek sorfala állt, a csúcsán pedig egy hatalmas égő máglya világított.

A parton háromezer fáklyás levente alkotott sorfalat, mögöttük imádkozó és éneklő tömeg kísérte a hajókat.

A konvoj megkerülte a Margit-szigetet, majd visszatért az Eötvös-kikötőhöz, ahol Pacelli bíboros áldást osztott a négy égtáj felé. Ekkor kezdődött a látványos tűzijáték a Gellért hegyről, a Citadellán pedig fénybe borult egy 50 méter magas kereszt. A lélegzetelállító látványt közel félmillió ember nézte végig a partról.

E pár napra - ahogy Pacelli bíboros fogalmazott – Budapest a „béke és a szeretet városává” változott „egy felfordult világ közepén”. Azonban a több százezer magyar hívő és a világ minden tájáról érkező zarándok hiába énekelték a világkongresszus himnuszában: „Forrassz eggyé békességben/ Minden népet, s nemzetet”.

A következő év szeptemberében előbb a németek, majd a szovjetek megtámadják Lengyelországot, s ezzel kezdetét vette a második világháború.

2020-ban újra Budapesten az eucharisztikus világkongresszus

2020. szeptember 13-20 között ismét Magyarországon kerül megrendezésre ezúttal az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus. Ferenc pápa 2016 januárjában a fülöp-szigeteki Cebuban jelentette be, hogy a következő rangos esemény rendezője ismét Budapest lesz.

Forrás: Wikipédia, Fortepan, barankovics.hu, bibl.u-szeged.hu, http://budapestcity.org


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk