Ezeket az ételeket imádják még most is a magyarok
Harminc éve anyukánk szoknyáját rángattuk a boltban, hogy vegye meg azt az ABC-csokit, amilyen betűs még nem volt a gyűjteményünkben. Ma már alig emlékszünk rá. Viszont most is összefut a nyál a szánkban a középiskola menzájának csokoládéöntetes piskótájának említésére.
A már nálunk is elérhető Food Network tévécsatorna felmérése azt vizsgálta, hogy mely ételek keltenek nosztalgiát a magyarokban, és mit fogyasztanak leggyakrabban. (A felmérést a Food Network megbízásából a TÁRKI Társadalomkutatási Intézet végezte 2015 július-augusztusában, 1001, 18-69 éves személy megkérdezésével.)
1. Gyermekkor: Dunakavics a szívünkben
Gyermekkorunk népszerű édességei közül sok eltűnt; néhány ma is elérhető, de már inkább csak nosztalgiából vesszük őket néha; és van egy pár, amivel időről időre újra próbálkoznak a gyártók, de kérészéletűnek bizonyulnak. A felmérésből kiderül, melyek maradtak meg leginkább az emlékezetünkben.
A megkérdezettek nagy többsége (79 százaléka) a Dunakavicsot a Piros Mogyoróst (77%) és a Macskanyelvet (76%) említette, ebben nyilván szerepe van annak is, hogy ezek – ha nem is olyan mennyiségben, mint 30-40 éve – ma is fellelhetők a boltokban.
A Négercsók és a Zizi az erős középmezőnyben végzett, míg a citromos joghurt hab, a Donald rágó és az ABC-csoki állnak az utolsó helyeken. Az ABC-csokit (a megkérdezettek 39 %-a emlékszik rá) - noha most is kapható - még a tényleg ritkaság számba menő gyümölcsös pezsgőpor is megelőzi (43%).
Az idősebb (51 év feletti) korosztály elsősorban a Dunakaviccsal kapcsolatban érez nosztalgiát, a fiatalabbaknál leginkább a Piros Mogyorós idézi fel szép emlékeket a gyermekkorból.
2. Kamaszkor: paradicsomleves versus tejbegríz
Vajon sajog a szívünk a 70-es 80-as évek menzakosztjáért? Úgy tűnik, nem minden fogásért... (A felmérés ezen részét csak a 30-50 év közöttiek körében végezték) A piskóta csokiöntettel volt a favorit, ezt a megkérdezettek pontosan háromnegyede szerette, de majdnem ilyen népszerűnek számított a lekváros bukta (72%) is.
Harmadik helyen az ábécé tésztás paradicsomleves áll (a megkérdezettek 66 százaléka szerette). A tejbegríz – 10 százalékkal kevesebb szavazattal – csak ezután következik. Amit pedig a legtöbben utáltunk: a paradicsomos káposzta és a grízes tészta.
3. Felnőttként: a rántott hús hazája
A Food Network felmérésének eredménye szerint a magyarok többsége a magyar konyha ízeit, receptjeit preferálja a napi étkezései során. Leggyakrabban rántott ételek (főként hús) kerülnek az asztalunkra: a válaszadók több mint fele legalább hetente egyszer fogyaszt ilyet, de a hónap során már szinte mindenkinél sorra kerül. A csirkepaprikás is "bejáratott" ebéd vagy vacsora: a válaszadók 29 százaléka hetente, 45 százaléka havonta választja ezt.
A túrós csusza és rakott krumpli hetente már kevésbé, de havi rendszerességgel szintén szerepel az étlapunkon, a megkérdezettek 60-60%-a minimum egyszer fogyasztja ezeket egy hónapban. A máglyarakás és a hortobágyi palacsintát azonban elhanyagoljuk, 40 százalékunk szinte soha nem eszi ezeket.
Ha azt gondolnánk, hogy a rántott húst csak azért esszük, mert könnyű elkészíteni és tápláló, de a lelkünk mélyén már unjuk – egyáltalán nem! A kérdésre, hogy "Egy hosszú munkanap után mely ételre vágyik legjobban?" - a legtöbben ezt említették (a férfiak 33 százaléka, a nők 18 százaléka), második helyen leves, a harmadik helyen pedig szendvics szerepelt.
Ha érdekes volt a cikk, nyomj egy lájkot!