hirdetés

MÚLT
A Rovatból
hirdetés

Erzsébet királynő sikeresen lobbizhatott, hogy eltitkolhassa a vagyonát a nyilvánosság elől a 70-es években

A brit uralkodó vagyonát egy államilag támogatott fedővállalat rejthette el évtizedeken át egy törvényzáradéknak köszönhetően a Guardian által előkerített dokumentumok szerint.
Fotó: Northfoto - PA Wire/PA Images - szmo.hu
2021. február 08.

hirdetés

II. Erzsébet brit királynő sikeresen lobbizhatott még régebben a kormánynál egy törvénymódosításért annak érdekében, hogy elrejthesse "zavarba ejtő" magánvagyonát a nyilvánosság elől - írja a Guardian az általuk megszerzett dokumentumokra hivatkozva.

A brit Nemzeti Archívumból előkerült kormányzati feljegyzésekből kiderül, hogy 1973 novemberében az uralkodó attól tarthatott, hogy egy, a cégek részvényeinek átláthatóságát elősegítő törvényjavaslat lehetővé teszi majd, hogy a nyilvánosság is megismerhesse a nem annyira nyilvános pénzügyeit. Ezért elküldhette a magánügyvédjét, hogy nyomást gyakoroljon a miniszterekre, hogy módosítsanak a törvénytervezeten.

A jogász a lap szerint sikerrel járt, ugyanis a kormány beillesztett egy olyan záradékot a törvénybe, amely mentesítette azokat a vállalatokat az átláthatósági intézkedések alól, amikben az államfőnek, vagyis a monarchia uralkodójának részesedése volt. Úgy vélik, ennek köszönhetően legalább 2011-ig nem derült fény a királynő magánrészvényeire és befektetéseire.

Erzsébet vagyona egy, az állam által támogatott fedővállalat alá kerülhetett. 2011-ben viszont az állam már kiszállt a jegybanki vagyonalap mögül, négy éve pedig megszüntették a fedővállalatot. Azt nem tudni, hogy mi történt a részvényekkel, mert a társaság sosem vezetett nyilvános elszámolást a tevékenységéről.
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk