Eperhabos epertorta
Eperszezonban járunk, ilyenkor már a szabadföldi, zamatos példányokkal is találkozunk. Igaz, ez a fotó még tavalyi, de egy kedves ismerős rábukkant a blogon, és kérte, írjam le hozzá a receptjét is ... jogos!
piskótához:
8 db tojás
6 ek liszt
2 ek kakaópor
8 ek kristálycukor
csipet só
tejszínes töltelékhez:
500 ml növényi alapú habtejszín
2 ek eperszörp (színezi a habot)
vagy pár csepp piros ételfesték
2-3 ek eper dzsem
gyümölcs zseléhez:
300 g eper+ pár szem a díszítéshez
ízlés szerint cukor(opcionális)
zselatin
Elkészítés
Sütőt előmelegítjük 180 fokra, 2 tortakarika alját sütőpapírral béleljük, oldalát zsiradékkal kenjük. Lisztet és kakaóport egy tálba szitáljuk, félretesszük. A tojásokat szétválasztjuk, sárgáját 1/3 cukorral kihabosítjuk, majd a fehérjét, csipet só és a maradék cukor társaságában félkemény habbá verjük. A két massza állaga közel azonosnak kell legyen. Majd a fehér részt a sárgával egybetelepítjük, és apránként adagolva a lisztes-kakaós tömeget is óvatosan bele forgatjuk, folytonos keverés mellett.
Az egyik tortakarikába úgy 3-4 evőkanálnyit elkenünk a piskótamasszából, a többit pedig a másik tortakarikába simítjuk, úgy, hogy a szélét kissé a perem felé felhúzzuk. Igen a közepe homorú legyen! Így bebiztosítjuk az egyenes piskóta karika felszínét. A vékony tésztamasszát forró sütőbe tolva, 10-12 perc alatt készre sütjük.
A másik felét kb 20-25 perc alatt kisütjük (ujjunkkal megnyomva, rugalmas tapintatú, akkor jó) Lisztezett sütőpapírra borítjuk, és saját gőzében hagyjuk kihűlni, majd 2 lapba vágjuk.
Az alsó lapot vékonyan lekenjük eperdzsemmel, majd a habbá vert tejszínből simítunk rá egy adaggal, a félre tett eperszemből vágunk rá néhány szeletnyit, és újból tejszínnel borítjuk. Következik a piskóta másik fele és a leturmixolt eperből és zselatinból főzött gyümölcszselé (ahány ml a gyümölcspép, annyi csapott teáskanálnyi porzselatinnal számoltam). A vékony piskótalapot 8 cikkre vágjuk, és beborítjuk vele a zselét.
A megmaradt habtejszínhez piros szörpöt keverünk, vagy pár cseppnyi ételfestéket, amit összekeverve habzsákba töltünk és csillagcsöves idommal habrózsákat formázunk a torta oldalára. A tetejét porcukorral hintjük, és eperszeletekkel díszítjük közvetlen tálalás előtt. Kötényeket felkötni! Habverő bekapcs!
Ajánld másoknak is, ha tetszett a recept!