hirdetés

MÚLT
A Rovatból
hirdetés

Ennyi maradt a kunszentmártoni szélmalomból

Idén februárban teljesen leomlott a műemléki védettséget élvező épület. Pótolhatatlan a veszteség.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2015. április 30.

hirdetés

Egyik olvasónk hívta fel egy szomorú hírre, amelyet a Kunszent, a mi kis városunk Facebook-oldalon tettek közzé. A műemléki védettséget élvező Kunszentmártoni szélmalom februárban összedőlt. Egy turisztikai oldal szerint a tulajdonos nagyapjáé volt az épület. Idén február 16-án hajnalban a környéken lakók hatalmas robajra ébredtek.

"Szélmalmunk ma hajnalban 4:30-kor befejezte közel 150 éves földi pályafutását és összedőlt. Pusztulása olyan szinten teljes, hogy gyakorlatilag csak egy törmelékhalom maradt utána. Azért is megdöbbentő az esemény, mivel semmi látható jele nem volt a falazat deformálódásának vagy mozgásának. A hírhez annyit fűzünk hozzá, hogy az 1860-as években épült kunszentmártoni szélmalmot országos védettségű épületté nyilvánították. Íme a példa, hogy nem elég valamit műemlékké avatni, vigyázni is kell rá, hogy az maradjon. Fotóinkon a még álló malmot és a ma virradóra összeomlott épület romhalmazát láthatják."

Ezt a megrázó sorozatot posztolták a kunszentmártoniak február 16-án:

malom1

hirdetés

malom2

malom3

malom7

malom5

malom6

A Wikipédia máig változatlan szócikke a következőket írja Kunszentmárton nevezetességeiről: a városban néhány műemlék jellegű épület is található. A település barokk római katolikus templomát (Szent Márton), amely a város legszebb épülete, 1781-1784 között építettek. Szintén műemlék jellegű épület még a felső temetői és alsó temetői kápolna, a zsinagóga és a Szentesi úti szélmalom."

"Kör alaprajzú, emelt területen álló, tégla támfallal övezett, csonka kúp alakú, háromszintes, belső forgatós rendszerű szélmalom. A támfalban lévő feljáratot befalazták, az épületbe nem lehet bejutni. Védettség: műemléki védelem" olvashatjuk a Műemlékem.hu oldalon.

2008-ban így nézett ki a szélmalom - Forrás: Műemlékem.hu

2009_malom

Ez a fotó 2009-es - Forrás: Műemlékem.hu

2001. évi LXIV. törvény a kulturális örökség védelméről

Kulturális örökség elemei: a régészeti örökség, a hadtörténeti örökség régészeti módszerekkel kutatható elemei, a műemléki értékek, valamint a kulturális javak.

Műemlék: olyan nyilvántartott műemléki érték, amelyet jogszabállyal védetté nyilvánítottak.

28/A. § A nyilvántartott műemléki értékek e törvény erejénél fogva általános védelem alatt állnak.

41. §86 (1) A nyilvántartott műemléki érték és a műemlék fenntartásáról, jókarbantartásáról annak tulajdonosa, vagyonkezelője, használója a nemzetgazdasági szempontból kiemelt nemzeti vagyon körébe tartozó műemlékek esetében a vagyonkezelője, használója vagy a tulajdonosi jogok gyakorlója, továbbá az egyes állami tulajdonban lévő vagyontárgyak önkormányzatok tulajdonába adásáról szóló 1991. évi XXXIII. törvényben (a továbbiakban: Tv.) meghatározott ingyenes használója (a továbbiakban együtt: tulajdonos) az Étv.-ben meghatározottak, valamint e törvény szerint köteles gondoskodni.

(2) A nyilvántartott műemléki értéket, műemléket épségben, jellegük megváltoztatása nélkül kell fenntartani. A fenntartási, jókarbantartási kötelezettség a rendeltetésszerű és biztonságos használathoz szükséges műszaki állapot fenntartásán túlmenően kiterjed az azok sajátos értékeit képező építészeti, képző- és iparművészeti, valamint kertépítészeti alkotórészeire és tartozékaira, felszerelési tárgyaira.

35. §71 (1) A védettség megszüntetésére akkor kerülhet sor, ha a védett műemléki érték

a) megsemmisült.

Ha számotokra is fontos a műemlékek védelme, osszátok meg ezt a cikket!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk