/multunk/empirestatebuilding-repulegep-katasztrofa-bettylou-oliver-tulelte/
hirdetés

MÚLT
A Rovatból
hirdetés

A 20 éves lány, aki túlélte, hogy majdnem 80 emeletet zuhant

Betty Lou Oliver még életében legenda lett, miután leszakadt alatta az Empire State Building liftje.
hirdetés

Nem a 2001. szeptember 11-i terrortámadás volt az első olyan eset, amikor repülőgép csapódott egy New Yorki felhőkarcolóba.

A második világháború végén ugyanez megtörtént, és a korabeli sajtó azért volt tele a hírrel, mert egy 20 éves lány csodával határos módon élte túl a katasztrófát.

Mi történt?

1945. július 28-án szombaton reggel a 20 éves Betty Lou Oliver dolgozott. Akkoriban még ismeretlen volt a szabad szombat fogalma. Olivernek az Empire State Buildingben volt a munkahelye, az egyik korabeli lap azt írja, liftkezelő, vagyis "lifteslány" volt az épületben.

Aznap az időjárás miatt sűrű ködbe burkolózott Manhattan, és ki sem látszott belőle a 102 emeletes és 381 méter magas Empire State Building. Akkor ez volt a világ legmagasabb épülete.

hirdetés

És pont aznap egy B–25 Mitchell amerikai bombázó éppen Bedfordból Newarkba tartott, a gép parancsnoka, William F. Smith Jr. alezredes gyakorlott pilótának számított, több mint harminc második világháborús bevetésen vett részt.

A New Yorkot borító köd miatt a bombázó személyzete kapcsolatba lépett a LaGuardia repülőtérrel, hogy ott próbáljanak meg leszállni, ám mivel a repülőtéren sem lehetett jól látni, a légi irányítók azt kérték a repülőgép személyzetétől, hogy Manhattan fölött repüljenek tovább Newark felé legalább 457 méter magasan.

Csakhogy a megadott magasságnál alacsonyabban repültek, és 9 óra 40 perckor becsapódtak az Empire State Building északi oldalába.

Akik a környéken az utcán voltak, azok később azt mondták, hogy hallották a propellerek hangját, felkapták rá a fejüket, és volt, aki látta is a repülőt, majd hallották a robbanást, látták a szörnyű füstfelhőt.

A balesetben meghalt a háromfős gép személyzete, és az a 11 ember is, akik éppen az irodában tartózkodtak, amikor a gép beléjük repült.

Mivel akkor még nem zárult le a háború, sokan azt hitték, hogy megtámadták New Yorkot. Többen is biztosak voltak abban, hogy kamikaze-akció történt. Mások nem értették, mi történik.

A bombázó a 78. és a 79. emelet között csapódott az épületbe, a szanaszét repülő roncsdarabok elvágták a liftkábeleket.

Betty Lou Oliver emlékezett rá, hogy a lift egy pillanatra megállt, majd zuhanni kezdett, megpróbálta megállítani, tűz ütött ki a közelében, és a bal karját védekezőn az arca elé kapta. Oliver megpróbált telefonon segítséget kérni a liftből, de semmi nem történt, becsapódott a lift a földszintbe. Vele együtt.

A szemtanúk egyike azt mondta, hogy úgy tört össze a betonpadló az ütközés miatt, mintha kagylóhéj lett volna. A liftkabin is ripityára tört.

Betty Lou azonban életben maradt, és megúszta égési sérülésekkel és csonttöréssel.

A lány hónapokig kórházban volt, de felépült, amennyire lehetett, és később három gyermeke született. A tragédia 25. évfordulóján azt nyilatkozta a sajtónak, hogy füstmérgezést is szenvedett a baleset alatt a robbanás miatt, és ezt megsínylette az egészsége.

Betty Lou Oliver csodálatos megmenekülése a Guinness rekordok könyvébe is bekerült. A nő 1999-ben, 74 évesen halt meg.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk