hirdetés

MÚLT
A Rovatból
hirdetés

Egykor még a tejeszacskókat is újra felhasználták - a kimosott nejlonzacskók kora

Talán sokan emlékeznek még azokra az időben, amikor egy-egy skálás vagy centrumos zacskó kincset ért. Nem is beszélve a külföldön beszerzett nejlonzacskókról!
Tóth Eszter Zsófia írása a Napi Történelmi Forrás online magazinban. Címkép: Urbán Tamás/FORTEPAN, 88228 - szmo.hu
2019. november 07.

hirdetés
A Napi Történelmi Forrás szerkesztősége történész kutatókból álló progresszív csapat, amely 2015-től napról napra, képekkel illusztrált, idézeteket és visszaemlékezéseket interpretáló cikkeivel kívánja bemutatni a múlt történéseit, megragadni a hátunk mögött hagyott évszázadok hangulatát. Céljuk, a "nem mindennapi történelem" bemutatása.

Manapság ismét az érdeklődés középpontjába került a nejlonzacskózhasználat, elsősorban környezetvédelmi szempontból.

Az 1970-es, ’80-as évek hiánygazdaságában nehéz volt nejlonzacskóhoz jutni, ezért akinek sikerült, használat után kimosta, majd újrahasznosította. A nejlonzacskók gyakran száradtak a ruhák mellett, felcsipeszelve. A gyors kiszárításnak azért volt jelentősége, hogy ne büdösödjön meg a nejlonzacskó, mert akkor használhatatlanná vált.

Nemrégiben a 17-es villamoson utazva egy idős úr kezében Compack feliratú nejlonzacskót találtam, amit a tulajdonosa 30 éve hasznosít újra és újra. A szocialista időszak nejlonzacskója vastagabb volt a jelenbeli termékeknél, így még ennyi idő után is teljesen jól használható. A korabeli nejlonzacskók közül felejthetetlen például a narancssárga Centrum áruházas szatyor. A korabeli sajtóban annak néztem utána, hogyan beszéltek a korban a nejlonzacskókról.

Divatos hölgyek, divatos reklámszatyrokkal a Szent István körúton, 1969. (Sándor Dávid/FORTEPAN, 78214)

1958-ban a Ludas Matyi újságírója arra panaszkodott, hogy hiánycikk a nejlonzacskó: egy évvel korábban a Zöldség-Gyümölcs boltban egy forintért többet is tudott vásárolni, amit jól hasznosított gyermekei uzsonnájának becsomagolására, abban az évben nem járt szerencsével. Ugyanis két forintért már sokallta azt a kék színű zacskót, amin jó étvágyat felirat is díszelgett. (Ludas Matyi, 1958. október 16. 14. o.)

hirdetés

1962-ben az Élet és Tudomány technikai újdonságként számolt be arról, hogy a New York Timest nejlonzacskóba csomagolják, így teljesen automatizálhatóvá vált a csomagolási folyamat, a korábban használt nátronpapírral szemben. (Élet és Tudomány, 1962. november 11 436. o.)

Skálás szatyrokkal az áruház megnyitóján. 1976. (Urbán Tamás/FORTEPAN, 88701)

1963 nyarán kísérleti jelleggel nejlonzacskóban szénsavas üdítőt is árultak és ez hiába volt népszerű, hamar kivonták a forgalomból, ugyanis a tasak nem őrizte meg a szénsavat. (Hétfői Hírek, 1963. július 22. 4. o.)

1964-ben a Szabad Föld polietilén zacskó néven reklámozta a terméket: mind a ruhák molymentes tárolására, mind az ételek hűtőszekrényben történő tartósítására alkalmasnak találtatott. A vásárlásnál pedig még a hagymás hering tárolására is használhatták, ha nem csöpögött a zacskó. (Szabad Föld, 1964. december 20. 12. o.)

Rendeltetésszerű használatban, bár a tejeszacskó mindig csöpögött (Urbán Tamás/FORTEPAN, 87882)

1974-ben a Turista Magazin túrázáshoz tartotta előnyösnek külön-külön nejlonzacskóba csomagolni a zoknikat és a nagyobb darab ruhákat. (Turista Magazin, 1971. augusztus 15. o.) 1986. június 20-án a Magyar Ifjúság újságírója arról panaszkodott, hogy a reklám nejlonzacskók eleinte ingyenes voltak, de már tíz forintot kértek értük egy vásárlásnál. (Magyar Ifjúság 1986. június 20. 12. o.)

A nejlonzacskónak volt egy sajátos felhasználási módja is az 1970-es, ’80-as években: a szipuzók a fejükre húzott nejlonzacskóból lélegezték be a Technokol Rapid ragasztó bódító bűzét.

Szatyorkészítő üzem. 1987. (Urbán Tamás/FORTEPAN, 124684)

A nejlonzacskónak volt persze ezen kívül is nem rendeltetésszerű használata: korlátozott valutakeret lévén, a nyugatra utazók a többletvalutát előfordult, hogy egy kis nejlonzacskóban a ruhaneműjükbe rejtették el, így volt esély arra, hogy a határon nem találták meg.

A szocialista időszakban elsősorban a nejlonzacskóhasználat és újrahasznosítás elsősorban a leleményesség szimbóluma volt, az embereket nem környezetvédelmi szempontok vezérelték.

Manapság azonban a korabeli újrahasznosítási módszerek jó útmutatóul szolgálhatnak a környezettudatos állampolgároknak is.

Ha a tankönyveken kívül is érdekelnek a nem mindennapi történelmi pillanatok, a Napi Történelmi Forrás lesz a legjobb választás. És ha mindezt támogatni szeretnéd, ITT megteheted.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk