hirdetés

MÚLT
A Rovatból
hirdetés

Egy kastély utolsó esélye

A Simay-Holczer kastély az 56-os forradalom alatt egy titkos labornak adott otthont - erről is mesél valaki, aki akkor a kastélyban lakott.

hirdetés

Kisfalud Székesfehérvár és a Velencei-tó között még a térképen is alig látszik, a Simay-Holczer kastélyról pedig nagyon kevés adat van. Annyi biztos, hogy az 1900-as évek elején épült, romantikus stílusban.

A második világháború után a termelőszövetkezet tulajdonába került, ekkor számolták fel a parkját, szovjet katonai temetőt hozva létre. A kastély udvarába egy szovjet temetőt létesítettek, ahol feltehetőleg németek és magyarok is nyugszanak.

kisfaludi (1)

kisfaludi (2)

hirdetés

kisfaludi (3)

kisfaludi (4)

Az 1956-os forradalom idején a kastély pincéjében egytitkos labor is működött, amiről egy ott élt illető fog mesélni. A 90-es években antiszociális családok költöztek az épületbe, és az évek alatt teljesen lelakták, még a padlót is felszedték és eltüzelték. Őket később erőszakkal költöztették ki onnan.

Az utolsó tulajdonosa Simay Lajos volt, aki a háborút követő üldöztetések elől külföldre menekült, majd később vissza akarta igényelni az államtól a kastélyt, de a tulajdonjogát nem tudta igazolni, mert az ehhez szükséges papírokat annak idején elkobozták tőle.1998-ban a fehérvári önkormányzat eladta a kastélyt egy magánszemélynek, de a katonai temető felszámolási költségei túl magasak lettek volna, így inkább továbbadott a kastélyon.

kisfaludi (5)

kisfaludi (8)

kisfaludi (10)

kisfaludi (11)

kisfaludi (13)

kisfaludi (14)

kisfaludi (6)

kisfaludi (7)

kisfaludi (9)

kisfaludi (12)

Videó: ami a fotókon nem látszik...

A temető nagyban megnehezítette az ingatlan értékesítését, hiszen a halottak exhumálása és újratemetése, az új tulajdonos kötelezettsége lett volna. 2000-ben a kastélyt egy gazdasági társaság vásárolta meg, de az ügyben előrelépés ezúttal sem történet.

A vázig lecsupaszított kastély egyre rosszabb állapotba került, falai már nem bírtak ellenállni a természet erőinek. A szovjet temetőben álló obeliszket a 2010-es évek környékén eltávolították, de arról nincsen információ, hogy a halottakat exhumálták, így lehet, hogy ők még mindig a kastély kertjében nyugszanak.

Kutatásaim során sikerült felvennem a kapcsolatot Németh Évával, aki az 1956-os forradalom idején élt a kastélyban családjával. Ő ekkor mindössze 5 éves volt, de édesanyja segítségével sikerült néhány dologra visszaemlékeznie:

"1955 és 57 között éltünk a kastélyban, öt másik családdal együtt. Abban az időben a kastély az akkori Nehézipari Minisztérium tulajdonát képezte. Mivel édesapám bányamérnökként végzett, a minisztérium kiutalt számunkra egy lakást a kastélyban.

Pátkán folytak bányászati kutatások, ahol nagy valószínűséggel uránt kerestek, a feltárás vezetője pedig édesapám volt. Naponta vonattal kellett a kastély és Pátka között ingáznia. Akkoriban a kastély alagsorában működött egy bányászati laboratórium is, amit édesanyám szerint titokban kellett tartani.

Az 1956-os forradalom idején az orosz katonák tankokkal jöttek a kastélyhoz, - valószínűleg sejtették, hogy ott van egy laboratórium. Ez idő alatt nekünk is a pincében kellett elbújnunk, de a testvérem valahogyan kiszökött a kastélyból. Mikor édesanyám észrevette, hogy nincs velünk, utána rohant, és legnagyobb megdöbbenésére János öcsémet az orosz katonák a tank tetején "utaztatták", majd kapott egy tábla csokoládét és visszaadták édesanyámnak. Ezután pedig elmentek.”

utolso

A műemlékké nyilvánított kastély eladó, aminek egy kopott, szinte olvashatatlan táblán lévő telefonszám az utolsó reménye…

Még több elhagyott helyet ITT TALÁLTOK.

Ha tetszett a cikk, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk