/multunk/csodas-csaladfa-az-europai-nyelvek-rokonsagarol/
hirdetés

MÚLT
A Rovatból
hirdetés

Csodás családfa az európai nyelvek rokonságáról

Talán ennyire szépen és érzékletesen még nem szemléltette senki, mint Minna Sundberg.
hirdetés

Gyönyörű családfát tettek közzé a Mentalfloss oldalon. A művész, Minna Sundberg a jelenlegi európai nyelvek rokonságát, illetve az Európában beszélt nyelvek eredetét ábrázolta. A poszteren (amit egyébként meg lehet rendelni tőle, hogy a nappali falát díszítse) az indoeurópai és az uráli (finnugor) nyelvcsaládokat jelenítette meg - utóbbiba tartozik a magyar, a finn és az észt nyelv.

A nyelvek rokonsága - igen leegyszerűsítve, érthetőbb formában a következő:

Mint az a kutatásokból az évszázadok során kiderült, az Indiában beszélt nyelvek, a perzsa és a legtöbb európai nyelv (például a német, az olasz, az albán vagy az ukrán) közös tőről fakad. Az ősi nyelv először két nagy ágra vált: indo és európai. Az indo ágból ágazik le az iráni nyelvcsalád, ide tartozik a kurd, a pastu és a perzsa (az a nyelv, amit Iránban beszélnek); majd az indoárja ágból nőtt ki az indiai nyelvek családfája.

Az európai nyelveknek 3 nagyobb családja van a szláv, a román (római értelemben) vagy italikus és a germán; egy kisebb, korai leágazással (kelta nyelvek) és 2 önállónanfejlődő ága, az örmény és a görög. A szláv nyelvek közé tartozik például az orosz, a belaruzs, a horvát, a lengyel, a szerb, a bolgár stb. Az italikus nyelvek csoportjába soroljuk többek között a francia, az olasz, a portugál, a román vagy a kalalán nyelvet. A germán nyelvek családjának tagja a mai angol, a német, a flamand, a norvég vagy a skót. A kelta nyelvek egyike az ír.

hirdetés

Kattints a képre és nagyobb lesz!

196

Mi a helyzet velünk, magyarokkal? Az uráli nyelvből, és nem az indoeurópai nyelvek egyikéből fejlődött tovább 2 ág, a finnugor és szamojéd (utóbbi vékony ágacska, önmagában áll, egyedül. A finnugor ág kettévált az ugorra és a finnre. Az ugor alapnyelvből fejlődött ki a magyar és a vogul, illetve az osztják (manysi és hanti), a finnből a finn, az észt, a számi (vagyis lapp), vagy a nyenyec (jurák).

A térképen azt is láthatjátok, hogy hogyan szóródtak szét e nyelvek Európában, illetve Eurázsiában.

Érdekes volt? Köszönjük, ha másokkal is megosztod!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk