/multunk/csaknem-ezer-regi-terkepet-tett-digitalisan-hozzaferhetove-az-oszk/
hirdetés

MÚLT
A Rovatból
hirdetés

Csaknem ezer érdekes régi térképet tett digitálisan hozzáférhetővé az OSZK

Rengeteg 1850 előtt nyomtatott térkép vált szabadon hozzáférhetővé az Országos Széchényi Könyvtár Földabrosz néven induló digitális tartalomszolgáltatásnak köszönhetően.
hirdetés

A Földabrosz holnapon elérhető, folyamatosan bővülő adatbázis jelenleg csaknem ezer, 1850 előtt nyomtatott magyar és külföldi térképet tartalmaz, melyek jelentős része a 18. században készült, de több 17. századi kiadás is gazdagítja a könyvtár alapítójától, gróf Széchényi Ferenctől származó gyűjteményt.

A könyvtár célja a sokrétű gyűjtemény közkinccsé tétele a lehető legszélesebb körben, kiemelt figyelemmel a középiskolai és a felsőfokú oktatásban résztvevők, valamint a kutatók igényeire.

A kultúrkincseket jó minőségben és szabad licenc alatt publikálják, azaz a forrás megjelölésével szabadon hozzáférhetővé, letölthetővé és felhasználhatóvá teszik.

A célzott kereséshez többszempontú keresőrendszer áll rendelkezésre; a böngészni vágyók földrajzi elhelyezkedés (világ, Európa, Magyarország, távoli tájak) és tematikus csoportosítás (történelmi, hadtörténeti, város-, hajózási és általános térképek) szerint is válogathatnak.

hirdetés

A tájékozódást a térképek részletes bibliográfiai adatainak és tartalmi elemeinek megadásával segítik.
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk