/multunk/babakocsi-dedszuleink-nagyszuleink-williamkent-mozeskosar-babakocsik/
hirdetés

MÚLT
A Rovatból
hirdetés

Régen megbírságolták a nőket, ha nem az úttesten tolták a babakocsit

Milyen babakocsikban tologatták a nagyszüleinket és dédszüleinket? Mutatjuk!
hirdetés

Ha baba érkezik a családba, minden szülő lehetőségeihez képest a legmodernebb, legszebb és legbiztonságosabb babakocsit szerzi be csemetéje számára. Nem volt ez másként a múlt században sem. Az 1900-as évek legmutatósabb és legmodernebb babakocsijait gyűjtöttük össze a Fortepanról. Íme egy kis babakocsi történelem.

Az első hivatalos babakocsit William Kent angol építész készítette 1733-ban egy nemesi család megbízásából. A kagyló alakú ülő része volt, kígyók díszítették és rugók is könnyítették a lengését. Ám tegyük hozzá, hogy ő verziója közelebb állt egy apró hintóhoz, mint a ma használatos babakocsikhoz.

Ezeket a babakocsikat még nem az anyukák tolták, hanem háziállatok húzták ráerősített hevederek segítségével.

Ezek a kutya- illetve kecskemeghajtású babakocsik még inkább a gyerekek szórakoztatására, mint praktikus szállítására készültek.

Babakocsi (vagy inkább babahintó?) 1910-ből

hirdetés

Az 1800-as években aztán áttevődött a hangsúly a szülők kényelmére. Lekerült a heveder, és tolható verziók készültek. Túl megbízhatónak azonban ezeket sem lehetett nevezni: túl magasak voltak, bizonytalanul inogtak, ráadásul az első babakocsikat a járdákról is letiltották. Sőt

megbírságolták azokat a nőket, akik a járókelők közé tolták a babakocsit.

Az anyukák és dadák így kénytelenek voltak a veszélyes úttesten sétálni babáikkal.

1889-ben végül William H. Richardson forradalmasította a babakocsit. Neki köszönhetjük a levehető mózeskosarat és az egymástól függetlenül forgó kerekeket is. A modern anyukáknak mondani sem kell, hogy a levehető kosár a mai napig a babakocsik legpraktikusabb része. A minden irányba forgó kerekek pedig elképesztően nagy könnyebbséget hoztak a kanyarodásban.

Kifinomult darabok a századforduló környékéről:

Az 1920-as évek környékén a gyerekek biztonsága érdekében több változtatás is történt. A kipottyanás kockázata miatt a babakocsik jóval alacsonyabbak lettek, és maga a kosár rész is mélyebb lett.

A korábbi fa és réz elemeket felcserélték a jóval modernebb és olcsóbb műanyagra, illetve fémre. Így míg korábban csak a gazdagabb családok engedhettek meg maguknak babakocsit, a '20-as évekre a szegényebb rétegek számára is elérhetővé vált.

Modern babakocsi csodák a 20-as évektől:

1965-ben Owen Maclaren repüléstechnikai mérnök - lánya panaszait meghallgatva - megtervezte a könnyű alumíniumvázas, összecsukható esernyő kocsik első modelljét. Az 1980-as években pedig megjelentek az első sportos, kerékpárgumikkal felszerelt, négy- később háromkerekű „Baby Joggerek” is, de ezeket már a mi gyerekeink is ismerik.

.

Forrás: Wikipédia, Celebgyerek.blog.hu, Képek forrása: Fortepan


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk