hirdetés

MÚLT
A Rovatból
hirdetés

Az igazi Gundel-palacsinta nem lángol, és nem is Gundel találta ki

Gundel Károly gasztronómiai tudását számtalan ízletes ételféleség bizonyítja - de a róla elnevezett palacsintát valószínűleg nem ő találta ki.
Címkép: thokolyrestaurant.hu, gundel.hu - szmo.hu
2017. március 06.

hirdetés

Gundel-palacsinta. Finom csoki és dió, enyhe rum íz, és mutatós lángok a felszolgáláskor, legalábbis a nívósabb helyeken. Aligha van köztünk, aki ne ismerné ezt a magyaros desszertet. Az elnevezése miatt biztosan sokan vélik az 1956-ban elhunyt, híres gasztronómiai szakember, Gundel Károly találmányának, pedig

ő csupán annyit tett, hogy felvette étterme menüjére a nagy sikerű palacsintát.

A Gundel-palacsintát eredetileg Márai-palacsintának hívták, és jól sejted: Márai Sándorhoz van köze. A Kassán született író, költő és újságíró húszévesen, Berlinben ismerkedett meg a vele egyidős, Lola becenevű Matzner Ilonával. 1923-ban frigyre léptek, és az anyakönyvi hivatalból kilépve az első ismerős, akibe belefutottak, Karinthy Frigyes volt. Az ő Rendelés előtt című novellájából írt színdarab, a Kaland premierjén indult el a palacsinta a hírnév útján. A díszes eseményre ugyanis meghívást kapott Márai és kedvese is.

Lola úgy döntött: családjának egyik desszertjével, a dióval, mazsolával és cukrozott narancshéjjal töltött csokis palacsintával kedveskedik a premiert követő banketten. Ennek a kedvességnek nagyobb sikere lett, mint hitte volna.

A jelenlévő Gundel Károlynak ugyanis annyira ízlett a nyalánkság, hogy Márai-palacsinta néven (függetlenül attól, hogy a recept nem Márai érdeme volt) felvette étterme étlapjára - állítólag azért egy kicsit a saját ízlésére formálta. Legalábbis a legenda szerint így történt mindez.

hirdetés
royal

Kép: royalparkboutiquehotel.hugundelk

Gundel Károly. Kép: foodandwine.hu

Később pedig a Márai-palacsinta Gundel-palacsintára változott. Azonban nemcsak a név lett más: az eredeti receptet sem túl sok helyen alkalmazzák. A negyvenes, ötvenes években a már megtöltött palacsintákat a tálalás előtt még forró vajjal, serpenyőben is sütötték, majd a vaníliával ízesített csokoládémártást csak az utolsó pillanatban öntötték a forró palacsintára.

Az eredeti, Márai-Gundel palacsinta, ellentétben a ma hitelesnek gondolt változattal, még nem lángolt, és igen határozott rumíze volt.

A bajor születésű Johann Gundel (vagyis Gundel János, 1844–1915) a 19. század közepén érkezett hazánkba a német iparos bevándorlási hullámmal. Pincérként kezdett dolgozni, majd szakács, végül főszakács lett. Sok remek fogás kapcsolódik a nevéhez, ilyen a palócleves is, amit ő készített először, Mikszáth Kálmán részére. Fia, Gundel Károly is a nyomdokaiba lépett, sőt ő tette igazán híressé a Gundel nevet városligeti éttermükkel és számos kiemelkedő fogással. Károly 1910-ben családjával együtt Budapestre költözött, s az Állatkert mellett lévő Wampetics vendéglőt vette meg.

Átkeresztelte Gundelre, és mindent megtett azért, hogy vendégei jól érezzék ott magukat, például zenészeket és énekeseket is hívott. A magánrendezvényekhez a vendéglő kertjében elkülönített részt alakított ki, a társaság krémjét külön teraszon szolgálta ki. Erre a 13 szakáccsal és 52 pincérrel dolgozó helyre járt a hazai művészeti és irodalmi élet krémje, Liszt Ferenc és Lotz Károly, Krúdy Gyula és a már említett Mikszáth Kálmán is.

A Gundel-palacsinta eredeti receptjét több helyen is megtalálod, például itt!th

Kép: thokolyrestaurant.hu

Forrás: foodandwine.hu, vous.hu, chefcricket.blogspot.hu, cultura.hu

Ha tetszett a cikk, oszd meg!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk