hirdetés

MÚLT
A Rovatból
hirdetés

Az ember, aki azt hitte, megmérte a lélek súlyát

Duncan McDougall azt állította, a lélek súlya 21 gramm, sőt úgy vélte, fényképezőgéppel azt is meg lehet örökíteni, amint a lélek távozik a testből. Nézetei számos hoaxot ihlettek.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2016. december 31.

hirdetés

Bizarr kísérletsorozatba fogott az 1900-as évek elején egy amerikai orvos. Duncan MacDougall azt akarta bizonyítani, hogy az emberi lélek létezi, tömege van, és az mérhető. Gyakorlatilag az egész karrierjét erre áldozta fel.

Tapasztalatairól 1907-ben adott ki könyvet, és azóta

világszerte milliók kezelik tényként, hogy az emberi lélek 21 grammos, mert halálunkkor ennyit veszítünk a testsúlyunkból.

Az orvos szerint ez annak köszönhető, hogy a lélek elhagyja a testet. Ez a nézet olyan hihetetlenül népszerű, hogy újra meg újra felbukkan tudományos és áltudományos oldalakon egyaránt.lelek2

Duncan McDougall tbc-ben (tuberkulózisban vagy régi, hétköznapi nevén tüdővészben) szenvedő, súlyosan beteg emberek között dolgozott Massachussetben. Kísérletéhez haldoklókat használt. Többségük tbc-s volt, egyikük diabéteszes, a hatodik pedig ismeretlen, illetve orvosilag nem azonosított betegségben szenvedett.

hirdetés

Az orvos úgy alakította át haldokló betegei ágyát, hogy azok egyfajta mérlegként funkcionáltak. Ezek a betegek már szinte mozgásképtelenek voltak a kísérlet elvégzésekor. McDougall igen precíz ember volt, igyekezett a lehető legtöbb részletet feljegyezni: egészen pontosan mennyi időt töltöttek az ágyon a betegei, mennyi volt a testsúlyuk akkor, amikor oda kerültek, pontosan mikor állt be a halál, sőt, számításaiba belevette a testnedvek, például az izzadság, valamint a különféle gázok (oxigén és nitrogén) távozását is.

Majd ellenőrizte, hogy a halál beálltakor mennyi volt a testsúly csökkenése. Mérései szerint ez 21 gramm.

Ebből azt a következtetést vonta le, hogy a lélek létezik, és a súlya 21 gramm.lelek3

Duncan McDougall 1866-ban született. Az emberi lélekkel kapcsolatos kísérletét 115 éve kezdte meg. Az eredményeket 1907. március 10-én publikálta a New York Times-ban, és később orvosi lapokban.

Többen is rámutattak arra, hogy a kutatásainak melyek a tudományos hibái, ám McDougall meg volt győződve arról, hogy kellő számú esettel és méréssel, be tudná bizonyítani az igazát.

1911-ben ismét reflektorfénybe került, amikor azt állította, hogy az emberi testből távozó lelket le lehet fényképezni. Szerinte egyfajta fényjelenség látható a felvételeken.

Egy idő után a közönség már nem volt kíváncsi McDougallra. Az orvos 1920-ban halt meg.

Duncan McDougall annyira alapos ember volt – illetve annak gondolta magát –, hogy kontrollcsoportot is használt a lélek méréséről használt kísérlethez: 15 kutyát vizsgált meg, és azt a megállapítást tette, hogy azok kimúlásuk után nem veszítettek a súlyukból. Ebből pedig azt a következtetést vonta le, hogy bebizonyosodott, hogy az állatoknak nincsen lelkük. A kutató maga is ráfeküdt a mérleggel felszerelt ágyra, megpróbált minél erőteljesebben kilélegezni, de nem tapasztalta, hogy csökkent volna a súlya.megjelent

Miután a kísérlet eredményét 1907 márciusában közzétette, kritikusai is akadtak. Augustus P. Clarke például megjegyezte, hogy a 21 grammos súlyvesztés valószínűleg amiatt jelentkezik, hogy a halál beálltakor a tüdő már nem hűti tovább a vért, ennek következtében hirtelen megemelkedik a test hőmérséklete, és ez nagyfokú izzadáshoz vezet. Karl Kruszelniczki pedig rámutatott, hogy Duncan McDougall kísérletsorozatában hat esetből csak egyszer kapott azonnal 21 grammos súlycsökkenést. A többi esetben több részletben történt a súlycsökkenés.

Ezek a cáfolatok azonban nem voltak elegendőek ahhoz, hogy egyszer s mindenkorra feledésbe merüljenek Duncan McDougall kutatási eredményei.

És 100 év sem volt elegendő ahhoz, hogy nézetei kimenjenek a divatból.

Különböző áltudományos oldalakon, hoaxokban és kamu hírekben újra, meg újra felbukkan az a bizonyított tényként szereplő állítás, hogy az emberi lélek súlya 21 gramm.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk