/multunk/az-egyik-legnagyobb-trabant-gyujtemeny-szomoru-sorsa/
hirdetés

MÚLT
A Rovatból
hirdetés

Az egyik legnagyobb Trabant-gyűjtemény szomorú sorsa

Angliában létezett egy illegális gyűjtemény: 49 Trabit halmozott fel az udvarán egy férfi, aki a legendás autómárka igazi szerelmese volt.

Link másolása

hirdetés

Middleton-by-Youlgreave talán az angliai Peak District Nemzeti Park festői kis falvai közül is a legszebb. Se egy kocsma, se egy postahivatal, de még egy vegyesbolt sem töri meg a rusztikus idillt itt Bakewell község közelében. Az egész falu csak egy templomból és néhány, több száz éves parasztházból áll – ettől olyan lélegzetelállító. Na meg persze attól, hogy itt volt megtalálható az Egyesült Királyság-beli Trabant Barátok Klubjának országos főhadiszállása.

Az egész történet ott kezdődött, hogy Graham Goodall 1987-ben Berlinben járva megpillantott egy Trabantot. "- Szerelem volt első látásra" - emlékezett vissza.

trabi1

trabi2

hirdetés

trabi3

trabi4

trabi7

A Google Earth 5 évvel ezelőtti felvétele

trabi8

Graham, egy nyugdíjas mérnök csekély 49 darabot tartott a keleti blokk legendás járgányaiból kunyhója kertjében, amelyek remekül megfértek libái és border collie kutyája társaságában. Elmondása szerint övé volt a világ legnagyobb magángyűjteménye, amely az ország legnagyobb Trabant-viszonteladójává tette.

Az autókat a Berlini fal leomlása után kezdte el gyűjteni, miután a vasfüggöny lehullt, és könnyebben lehetett kihozni a járműveket az országból. Az sem utolsó dolog, hogy egymaga hozta el az összes autót, számtalanszor keresztülszelve fél Európát.

Middleton idilli vidékén azonban nem aratott osztatlan sikert azzal, hogy ilyen tömeges mértékben hozta el a keletnémet autókat „természetes környezetükből”. A szóbeszéd szerint valóságos hidegháború dúlt emiatt.

A gyönyörű gyűjtemény azonban már nincs meg, ugyanis Goodall kénytelen volt eladni őket, miután szomszédai "látványrontás" miatt beperelték, ugyanakkor a turisták is panaszkodtak emiatt. A gyűjtő és a Peak District Nemzeti Park vezetősége közötti per évekig elhúzódott. Godall jobbára azzal védekezett, hogy saját telkén joga van azt tárolni, amit akar.

trabi5

trabi6

trabi10

trabi11

A Middleton-by-Youlgreave-i férfi 2003 óta járt bíróságra, hogy megtarthassa Trabantjait, végül elvesztette a pert. A határozat szerint 49 Trabantjából 40-nek mennie kellett, úgyhogy elkezdte eladogatni őket. Ebből fizethette azt a 750 + 250 font pénzbírságot, amit szintén rávertek. A bíró szerint magának kereste a bajt. Mint Godall elmondta, csaknem 20 évet töltött az autók gyűjtésével, és fáj, hogy le kell mondania róluk.

A hatóságok szerint a férfinak eredetileg már 2005 végére meg kellett volna válnia a gyűjteménytől, de betegségre hivatkozva 2007-ig haladékot kapott. Míg végül 2007 decemberében elkezdte eladni őket. Úgy döntött, hogy az autókért kapott pénzből egy hajót fog vásárolni.

trabi9

Egy Tarbi hátulja a Street View-n

trabi12

trabi13

- Tisztában vagyok vele, hogy ez a világon a legnagyobb ilyen gyűjtemény, és ha meg kell válnom tőle, akkor mindet el akarom adni" - vélekedett a gyűjtő. Elmondása szerint egy őrült lottónyertes jelentkezésének örült volna a legjobban, aki az egész gyűjteményt egyben el tudta volna helyezni, ugyanis szerinte a járműveket nem lehetett volna "szétszakítani egymástól".

Szerinte minden egyes Trabant legalább 1000 fontot ér, így az egészet 50.000 fontnál nem akarta olcsóbban adni. Ugyanakkor van a fészerben egy Trabant transporter lorry is, ami önmagában 8 ezer fontot is kóstál a piacon.

trabi14

trabi15

trabi16

A megtartott keletnémet autók közül a mai napig megvan néhány, az internetes térkép segítségével pedig mi magunk is bekukkanthatunk a farmra, ahol egy Trabant hátulja látszódik.

A cikk elkészítéséhez köszönet: Vera Togobickijnak

Nyomj egy lájkot, ha tetszett a cikk!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk