?> /multunk/az-egbol-pottyant-menyasszonyi-ruha-legendaja/ Az égből pottyant menyasszonyi ruha legendája | szmo.hu
hirdetés

MÚLT
A Rovatból
hirdetés

Az égből pottyant menyasszonyi ruha legendája

A tanyasi lányok állítólag ejtőernyőből készítettek menyasszonyi ruhát a háború idején.

Link másolása

hirdetés

Az égből pottyant Magyarországra tíz jóképű katona a második világháború idején. Meghibásodott repülőjükkel a Kiskunmajsa melletti tanyavilágban landoltak, ahol egy időre kiszakadhattak a háború borzalmaiból. A magyar lányok nyúlpaprikással, borral és vetett ággyal fogadták őket. A katonák pedig hálából minden felszerelésüket nekik adták.

Sztorik a XXI. század című tévéműsorból

Az amerikai katonák és a Kígyóspusztai tanyasi nép találkozásának különös története 1945. január 21-én kezdődött, amikor az amerikai B17-es bombázó kényszerleszállást hajtott végre a havas pusztában. A tanyasi nép kíváncsi volt, nem félt, azonnal az idegen géphez szaladtak. Szerencsére az amerikaiak közül senki sem sérült meg, ám mégis félve szálltak ki a repülőből. Nem tudták ugyanis, hogy ellenséges, vagy baráti területre tévedtek-e.

Névtelen 1

hirdetés

A tanyasiak bár kedvesen fogadták őket, biztosra akartak menni. Elhalmozták ajándékokkal a magyarokat, mindent felajánlottak ami csak náluk volt. A legenda szerint még az ejtőernyőiket is odaadták a magyar lányoknak, akik nagyon örültek a hófehér selyemanyagnak. Az értékes kelméből később menyasszonyi ruhákat varrtak, amiket egymásnak adtak el akár 5-10 kiló sóért is a szűkös időkben.

Névtelen 5

A legromantikusabb menyasszonyi ruha

Rengeteg különleges esküvői ruhát láthattatok már, de mégis talán annak az amerikai menyasszonyi ruhának van a legromantikusabb története, ami megmentette a vőlegény életét.

Az amerikai magángyűjteményben lévő vintage ruha 1947-ben készült, méghozzá az Elfújta a szél című film legendás darabja után. Ám nem is ez, hanem az anyaga az igazán érdekes. Talán kitaláltátok már, hogy ez a ruha is ejtőernyőből készült.

parachute-wedding-dress

Claude Hensinger őrnagy egy B-29-es bombázó legénységéhez tartozott. Japán fölött eltalálták a gépüket, így ugraniuk kellett. Kínában landoltak ejtőernyővel, ami így megmentette az életét. Az ejtőernyőt aztán párnaként és takaróként is használta, amíg a helyiek menedéket nem nyújtottak neki.

Miután hazatért és leszerelt, a hasznos holmit nem adta vissza a seregnek. Barátnőjének adta, akinek ezzel együtt meg is kérte a kezét, és javasolta, hogy az esküvői ruhát készítse el ő maga az életét megmentő hatalmas fehér lepelből. Így is lett, a ruhát pedig azóta már a család harmadik generációja viseli az esküvőn.

Igaz-e a magyar legenda?

Szalai Géza anyósától hallotta először az égből pottyant menyasszonyi ruhák furcsa történetét. Az idős asszony még csak 18 éves lány volt, amikor az amerikai gép majdhogynem lezuhant Kígyóspuszta közelében. Az ő visszaemlékezéséből tudjuk, hogy a tanyasiak apró darabokra szedték az itt hagyott, összetört amerikai gépet.

A roncsokból aztán mindenféle használati tárgyat készítettek, akárcsak a lányok az ejtőernyőkből. Így lett a vázból asztal, nagykapu, a szárny belső merevítéséből létra, kerítés és tető a csirkeólra, az üzemanyag tartály gumiborításából pedig cipőtalp.

Névtelen 3

Szalai Gézát annyira megfogta a történet, hogy gyűjteni kezdte ezeket a tárgyakat. A megmentett relikviákból pedig múzeumot is berendezett a garázsában.

Névtelen 6

Az amerikai katonáknak 1945-ben néhány hét után haza kellett menniük. Talán kicsit sajnálták is, hogy itt kell hagyniuk a békés tanyasi világot. A magyarok vendégszeretetét azonban soha nem felejtették el. A lezuhanásuk negyvenedik évfordulóján levelet írtak a falu plébánosának, nem sokkal később pedig meg is látogatták egykori vendéglátóikat.

Az egykori katonák és a tanyasi nép találkozása a XXI. század adásában:

Forrás: XXI. század, cotcot.hu

Képek forrása: XXI. század, Pinterest

Ha érdekesnek találtad a cikket, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk