/multunk/az-aranykorban-ezt-arultak-telen-budapest-utcain/
hirdetés

MÚLT
A Rovatból
hirdetés

Sült gesztenye, puszedli, forró ürmösbor – a téli Budapest utcai árusai 100 évvel ezelőtt

Ezektől bódult a főváros népe a hideg téli estéken.
Forrás: Budapest romantikája blog, Címkép: Budapest VIII. József körút - Rákóczi út sarok, utcai gesztenyeárus. 1933. Fortepan - szmo.hu
2019. december 10.


Link másolása

hirdetés
Budapest egy csodás város, tele szívvel és rejtett titkokkal. Vajon milyen lehetett ez a gyönyörű város a XIX. és a XX. században? Elsősorban romantikus...

Egyszer volt, hol nem volt...

Képzeljük el, hogy 150 évvel ezelőtt végigsétálunk a főváros utcáin, amelyeket a hideg novemberi estén ínycsiklandó, édes illatok melegítenek fel.

Az egyik sarkon szorgalmas anyókák kevergetik a tűz felett a gesztenyét, a másik sarkon a rikkancsok sütögetik pattogatott kukoricájukat. Az túlzsúfolt kávéházak előtt pedig forró ürmösbort meregetnek a fázós járókelőknek, mellé pedig adventváró puszedlit osztogatnak.

Vasárnapi Ujság. 1865. január 22./Arcanum

Ha tovább kóborolunk a sötétben, akkor a külvárosban előkerülnek a tiltott cukrozott olcsó forralt borok üstjei és a mézzel édesített mogyoró, mandula csomagjai is. Már a XIX. században is élmény volt Pesten járni télen, így hát romantikázzunk egy kicsit az aranykor téli ízein, amelyek ínycsiklandó éteknek számítanak, bár akad köztük manapság drognak számító „tiltott itóka” is.

hirdetés

A magyar gesztenye hőskora

A XIX. század első felében a gesztenye számított az első számú téli finomságnak vidéken és a városokban egyaránt. Ahogyan a lombok lehullottak és betakarították a tipikus magyar, apró szemű szelídgesztenyét, rögtön megjelentek a gesztenyeárusok Budapest utcáin is.

A korabeli sajtóbeszámolók szerint egészen 1840-ig Magyarország valódi gesztenye-nagyhatalomnak számított, és az aprószemű magyar gesztenye ízét Európa szerte dicsérték.

A kert c. lap 1917. október 15-i száma./Arcanum

Egész erdőket találhattunk volna akkoriban Zalában, Somogyban, Baranyában, Pozsony környékén, Sopron, Nyitra, Hont, Nógrád, Szatmár vármegyékben. Süteményeket és sülteket készítettek gesztenyével, olaját köszvényre és váltólázra használták, önmagában megsütve pedig téli csemegeként majszolgatták. Lévén, hogy a szelíd gesztenye bizonyos fajtái őshonosak számítottak a mi vidékünkön, és nagyon jól megéltek minden különös gondozás nélkül, gyakori gyümölcsnek számított.




hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk