hirdetés

MÚLT
A Rovatból
hirdetés

Amikor a magyaroknak a Mariahilfer Strasse maga volt a NYUGAT

Milyen nagy szám volt, amikor a szüleink hazahozták a dobozos kólát, a duplakazettás hifit, a videomagnót, vagy azt a sok finom csokit!
Szegedi Éva - szmo.hu
2017. március 15.

hirdetés

Tíz éve jártam először a Mariahilfer Strassén, addig ez valahogy kimaradt.

Sétáltunk egy kisebb szakaszán, beültünk egy kávéra és sütire, nézegettük a kirakatokat. De őszintén szólva nem volt különösebben izgalmas élmény. Kaptam én is gyermekként csokit, Nesquik kakaót – még a fém dobozost, fém tetővel, amit évekig megtartottunk hajcsatoknak és kis biszbaszoknak -, banánt, kólát, márkás parfümöt a Mariahilfer Strasséról.

De 2007-ben számomra mindössze egy kulturált közép-európai bevásárlóutca képe rémlik,

és nem éreztem azt, amit a nyolcvanas évek végén Bécsbe látogató rokonaim,

akik lelkendezve meséltek a csillogó üzletekről, az árubőségről, az édességboltok és butikok kínálatáról, az áruházak elképesztő választékáról.

hirdetés

Magyarországon alig van olyan család, amelynek legalább egyik tagja ne szabadult volna ki 1988-89-ben Bécsbe bevásárolni, és magába szívni a nyugati levegőt.

VIDEÓ: Győzikének is vannak emlékei a "Máriastimferfrasszéról"

„Még a rendszerváltás előtt, de már 1989-ben jártam kint, 19 évesen” - meséli Tamás. „Abban az időben, amikor az éves meghatározott valutakeret miatt mindenki vitte magával a nagymamát is Bécsbe bevásárolni. A határnál akkor még szigorú ellenőrzés volt, visszafelé mindenki izgult, hogy az autóban ide-oda dugdosott műszaki vagy luxuscikkeket megtalálják-e a vámosok."

Így utaztunk Nyugatra az átkosban

A hetvenes években, egészen 1978-ig még csak háromévente egyszer lehetett külön engedély nélkül utazni nyugati, vagyis kapitalistának nevezett országokba – Ausztriába, Olaszországba, Németországba stb. A szocialista országokhoz piros útlevelet adtak, ez 1984-ben szűnt meg.

Nyugatra 1988-től lehetett szabadon utazni, amikor Grósz Károly bevezettette a világútlevelet, és nem kellett kiutazási engedély kérni. Az 1989-es útlevéltörvény tette teljesen szabaddá az utazást. A fejenként megengedett, külföldre vihető valuta összege is nagyon alacsony volt. Ugyanakkor az ország elhagyásához elegendő valutával kellett rendelkezni, ez 1988-ban fejenként minimum 60 dollár volt.

mhf

Mint ahogyan akkor a legtöbben, Tamás is a leghíresebb bécsi bevásárlóutca, a Mariahilfer Strasse üzleteit járta végig a barátaival. Az út több okból is emlékezetes maradt számára. Az egyik, hogy a Mariahilfer Strassén működő McDonald's-ban sört is lehetett kapni, és a választék is más volt egy kicsit, mint Budapesten.

A másik kevésbé kellemes emlék.

„Sok helyen ki volt írva, hogy 'Magyar, ne lopj'. Rossz érzés volt olvasni. Ugyanakkor a boltokban nem kellett rosszul éreznem magam, a vásárlókkal nem éreztették, hogy kelet-európaiak. Pedig tele volt az utca magyarokkal.”

De mit vett Tamás 1989-ben a Mariahilfer Strassén? Ruhákat – például egy szép inget és egy westerncsizmát –, könyveket (Andy Warholt, művészeti albumokat), zenés videokazettákat (Kisst, Duran Durant, ami akkoriban itthon nagy kincsnek számított). Édességboltban nem jártak, viszont beültek egy kávézóba.

Nagy Feró 1990-ben ezt írta a bevásárlási lázról:

"Te Napló! Tudod, mint gondolkodom? Hát hogy is van ez a rendszerváltás? Én úgy gondoltam, azt a pillanatot észre fogom venni (békés átmenet ide vagy oda). Máshogy nem lehet, különben át vagyunk b…

Tudod, mikor volt itt rendszerváltás? Úgy két éve, amikor a kommunista hatalom bekómázott, elalélt, Mi meg rohantunk a LABANCOKHOZ, HŰTŐSZEKRÉNY, VIDEÓ, DUPLAKAZETTÁS HIFI.

Az extázis az egekig ért, amikor az autókra eltörölték az adót vagy a vámot, vagy a… szóval az ÁLLAM nem túrt bele a zsebünkbe (ANNYIRA)! Milliók mentek, jöttek, micsoda mozgás volt az utakon, GAZDASÁG, KERESKEDELEM. Ez volt maga a FORRADALOM."

Forrás: Magyar irka, Rakéta Kiadás, 1990

14358631_1180009245393557_8140652093792852080_n

Annak idején még reklámok is hívogattak bécsi bevásárlásra. Aki még hallgatta régen a Danubius rádiót, az talán emlékszik az Elektrolakatosra, és arra szlogenre, hogy Hogy csinálja ezt a Niedermeyer? Mindkét elektronikai szaküzlet a Mariahilfer Strassén várta a magyarokat, hogy ott költsék el kevés kis valutájukat, ott vegyenek kétkazettás gyorsmásolós HIFI-tornyot, videomagnót, vagy éppen bóvli, kínai hordozható elektronikai cuccokat.

Sokan úgy emlékeznek vissza erre az időre, hogy a hűtőszekrények és fagyasztóládák korszaka volt.

Pedig, mint azt a Múlt-kor is megírta, inkább videomagnókat hoztunk be Ausztriából. 1988-ban 210 ezer videomagnót hoztak be Magyarországra, közben belföldön alig 14 ezret vásároltak belőlük. Gorenje fagyasztóládából 45 ezret hoztak be, de itthon ennél lényegesen több, 180 ezer fogyott belőle abban az évben.

Az 1988-as kiutazási láz november 7-én tetőzött, a bucsui határátkelőtől például az onnan 12 kilométerre fekvő Szombathelyig állt a kocsisor. Az abszolút rekordot egy másik szocialista főünnepen, 1989. április 4-én állították fel, amikor becslések szerint félmillió magyar járt - a Híradó szerint "kétnapos video- és hűtőláda-fesztiválon" - Ausztriában. A sógorokhoz látogatók és ott 24 óránál rövidebb időt töltők száma az 1987-es 177 ezerről a következő évben megháromszorozódott, és osztrák becslések szerint 50 milliárd forintnyi schillinget költöttek "Nickeldorf és Bécs között", már-már az ország fizetőképességét veszélyeztetve – írja a Múlt-kor.

Mit hoztak a szüleink Bécsből?

"Videót, duplakazettás magnót, walkmant."

"Távirányítós autót."

"Tobleronét, dobozos kólát, kakaót, dezodorokat, illatos szappanokat. És ami kint furcsa volt a felnőtteknek is: nem a pult alól vették a banánt meg a narancsot, és nem keltett sorban állni érte."

"Miután megvették azt a néhány luxuscikket, amit a kevéske valutájukból tudtak, arra már nem volt pénzük, hogy beüljenek valahová enni-inni a Mariahilfer Strassén…"

"Volt, aki Commodore 64-es számítógépért ment ki Bécsbe, hogy a határon átcsempészve itthon a duplájáért eladja."

VIDEÓ: A Mariahilfer Strasse 1990-ben és a múltban


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk