hirdetés

MÚLT
A Rovatból
hirdetés

Szovjet filmfelvevők után a VHS diadala – a videózás aranykora a 70-es és 80-as években

A mozgókép rögzítése nem új dolog, de itthon igazából a 70-es években vált elérhetővé a tehetősebb családok számára, hogy emlékeiket ebben a formában is megőrizzék.
Forrás: Játékmúzeum blog - szmo.hu
2021. január 28.

hirdetés
Egy virtuális Játékmúzeum azoknak, akik kedvelik a nosztalgiát és érdeklődnek a 60-as, 70-es vagy 80-as évek régi játékai iránt.

A kezdet kezdetén még a szocialista tábor eszközeit használtuk a filmek rögzítésére és megtekintésére, de a határok megnyílásával egyre több nyugati eszköz is beszivárgott hazánkba.

Lássuk akkor, hogy mivel örökítettük meg az emlékeinket, és milyen mozgóképekkel szórakoztattuk magunkat az unalmas tévémentes hétfő estéken.

A képen egy LOMO Aurora felvevőt láthattok, ami természetesen a Szovjetunióban készült.

Valamiért a szovjet gyártók számítottak ezen a területen piacvezetőnek a szocialista táboron belül, és általában ezekhez az eszközökhöz juthattunk hozzá a legegyszerűbben. Persze nem számítottak a szovjet felvevők sem olcsó mulattságnak, de aki megengedhette magának, az örömmel filmezett ilyen eszközökkel.

A gép 4.5 V-os elemmel működött, és 2x8 mm-es filmre lehetett rögzíteni a felvételeket. A későbbiekben persze korszerűbb gépek is készültek a Szovjetunióban, amelyek már korszerűbb technikával, modernebb filmekre rögzítettek.

hirdetés

Ahogy említettem, a 80-as években kinyíltak a határok, és szembetaláltuk magunkat a nyugat elképesztő kínálatával. Az első pillanatban mindenki zavarba jött, hiszen lényegében két rendszer vetélkedésébe csöppentünk bele. Az egyik a SONY által fejlesztett Betamax volt, míg a másik a JVC által támogatott VHS, és akkor még a Philips-Grundig által támogatott Video2000-ről nem is beszéltem.

Sony Betamovie

Természetesen mind kamerák, mind pedig lejátszók rendelkezésre álltak mind a három formátumhoz, így ha valaki kicsit tájékozatlanabb volt ezen a területen, könnyen mellé tudott nyúlni, és tudott olyan formátumot választani, ami néhány év múlva eltűnt a süllyesztőbe.

Ez persze már csak történelem, ahogy az akkor győztesen kikerült VHS-rendszer is azzá vált.

De mégis miért is került ki a VHS-rendszer győztesen ebből a csatából? A Video2000 formátum nagyon gyorsan kiesett a versenyből, mivel két kevésbé tőkeerős gyártóra korlátozódott a támogatása.

A Betamax és a VHS azonban évekig öldöklő csatát vívott egymással. A SONY által támogatott és fejlesztett Betamax sokkal jobb minőségű felvételek elkészítésére volt képes, azonban a kazetták hossza erőteljesen korlátozta a lehetőségeket.

Végül nem is a kamerák, hanem a videomagnó területén szenvedett el vereséget a Betamax, ugyanis a jobb minőség ellenére csak egyórás felvételek fértek el egy-egy kazettán, ami annyit jelentett, hogy még egy 90 perces focimeccset sem lehetett rögzíteni egy videókazettára. A Betamax bukásának másik oka az ár volt. A SONY az árversenyben is alulmaradt, mivel a VHS rendszer kazettáit tömegesen állította elő számtalan gyártó nagy mennyiségben, így ennek köszönhetően olcsón lehetett hozzájutni az akár 240 perces VHS videókazettákhoz is.

A felvett anyagokat persze le is kellett játszani. Ehhez is a megfelelő eszközökre volt szükség. Szerencsére a 60-as, 70-es évek lejátszóinak piacon a szovjet termékek mellett megtalálhatóak volt a magyar, cseh és NDK gyártmányok is.

Szerintem gyerekként sokan ilyen vetítőgépeken látták elsőként a No, megállj csak! sorozatot vagy a Gusztáv rajzfilm valamelyik epizódját.

A vetítőgépek közös jellemzője volt a nagy súly, a bonyolult befűzési rendszer, aminek köszönhetően nem ártott egy megfelelő hozzáértéssel rendelkező személy ezeknek a berendezéseknek az üzemeltetéséhez.

Amikor nyugat felé vettük az irányt, akkor a fagyasztók mellett a családok kedvenc terméke a videómagnó volt.

Ez volt az az időszak, amikor a filmeket még nem szinkronnal, hanem hangalámondással tudtuk megnézni.

Az ezerszer másolt kazetták korszaka, amikor a piacokon és kéz alól vásároltuk a filmeket,

de legalább hozzájutottunk olyan filmekhez, mint a Terminator, a Star Wars, Mad Max, Forró rágógumi és számtalan horrorfilm.

Az eszközök alkalmasak voltak arra is, hogy a televízióból akár időzítve is rögzítsenek műsorokat, így számtalan focimeccset, szilveszteri műsort rögzítettek szüleink azzal a céllal, hogy majd valamikor megnézik azokat.

VIDEÓ: azoknak, akik nem találkoztak hangalámondásos filmmel még soha életükben, itt van egy klasszikus teljes hosszúságban.

Régi játékod van? Ne dobd ki! Ne add egy neppernek! Tudd inkább jó helyen, ahol megőrzik és vigyáznak rá!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk