/multunk/a-tundoklo-karacsonyi-palota-szomoru-tortenete/
hirdetés

MÚLT
A Rovatból
hirdetés

A tündöklő Karácsonyi-palota szomorú története

Valaha páratlan szépségű palota állt a Krisztina körúton, ahol a főúri világ legpompásabb báljait rendezték.
hirdetés

Budán, a Tabán és a Vár közötti keskeny vonalon sok otromba épület fekszik. Ilyen a nyomasztó dísztelenségével kiemelkedő Krisztina körút 55. szám alatti irodaház is. Talán nem is gondolnátok, hogy valaha egy páratlan értékű műemlék állt itt. A Karácsonyi-palota nem csak Krisztinaváros, hanem a főváros legelőkelőbb és legdíszesebb magánépülete is volt.

A Karácsonyiak (vagy Karátsonyiak) Vérmezőre néző, romantikus stílusú palotája Karácsonyi Guido gróf megbízásából, Pan József tervei alapján épült, akit kortársai csak Pán Pepinek becéztek. Az 1853-ban kezdődő építkezés három évig tartott. Először el kellett bontani a korábban itt álló barokk Kalmárffy-kastélyt, aminek utcai frontját azonban meghagyták kiszolgáló melléképületként.

83162

A Karácsonyi-palota főhomlokzata

83163

hirdetés

A Karácsonyi-palota lépcsőháza

A Karácsonyi palota homlokzatát rizalitok osztották arányosan tagolt szakaszokra. Az épület külsejét erkélyekkel, a földszinten kocsifelhajtóval, széles lépcsőfeljáróval és árkádokkal is kiegészítették.

Belső kialakítása sokáig húzódott, ám az egykori fényképek tanulsága szerint nem hiába. A neobarokk berendezésű Karácsonyi-palota mutatós belső terei, a belépő hall, lépcsőház és díszterem különösen gazdag kiképzéssel készült. Télikertjével, tekintélyes könyvtárával, színháztermével illetve képtárával a régi főúri kastélyok hangulatával vetekedett.

83172

A Karácsonyi-palota ebédlője

83169

A Karátcsonyi-palota gobelin szalonja

Nem csoda, hogy a Karácsonyi-palota a maga korában a főváros egyik nevezetességének számított. Számos kulturális eseménynek is otthont adott. Itt rendezték meg a Budapesten vendégeskedő Ferenc Ferdinánd trónörökös tiszteletére a főúri világ legpompásabb bálját, ahonnan minden résztvevő aranyveretes ajándékkal térhetett haza. Az emlékezetes 1898-as farsangi bálról Mikszáth Kálmán is beszámolt az Országos Hírlapban:

„A főúri körökben még mindig nem beszélnek egyébről, mint a tündérfényű Karátsonyi bálról. Igazi clou-ja volt ez az idei farsangnak és históriai momentummá vált azáltal, hogy a király is megtisztelte jelenlétével egyik hűséges alattvalójának a mulatságát.”

83533

A Karácsonyi-palota táncterme

83451

A Karácsonyi-palota könyvtára

A Karácsonyi család tagjai egyébként gyakran szerepeltek a korabeli újságok bulvárhíreiben. Különösen Guido gróf volt népszerű az olvasók között.

image003

Karácsonyi Guido, Vörösvár egykori földesura 1817-ben született, és alig múlt negyven éves, amikor jótékony és hazafias nagyszerű áldozatai elismeréséül ausztria birodalmi grófi címet ajándékozott neki. 1866-ban országgyűlési követnek választották, 1874-ben pedig magyar grófi címet is kapott. Guido gróf a 19. század egyik legnagyobb művészetpártolója, mecénása volt. Értékes gyűjteménye a palota dísztermében kapott helyet.

83165

A Karácsonyi-palota képtára

A fényűző palota sorsát a világháborúk pecsételték meg. Az első világégés utáni pénzügyi válság ugyanis a csőd szélére juttatta a nagyvonalú grófot. A korabeli bulvárlapok arról cikkeztek, hogy Guido gróf kénytelen volt nyolcmillió forintért eladni a Krisztina körúti palotát. Csak hogy el tudjátok képzelni, milyen nyomott ár ez: a fent említett bál költségei elérték az egymillió forintot. Bár a hír kacsának bizonyult, a család pénzügyi nehézségei idővel sem oldódtak meg.

83167

A Karácsonyi-palota parkja

Karácsonyi Guido utódai 1937 nyarán elárverezték mecénás felmenőjük minden kincsét. A palota lecsupaszított belső tereiben egy ideig tejkimérés és kávézó működött. Sajnos azonban az örökösök úgy látták, egy üres telek több haszonnal jár, mint egy üres főúri palota, ezért a lebontás mellett döntöttek. A gyönyörű Karácsonyi-palotát 1938-ban lebontották le. A második világháború előestéjén viszont nem akadt vevő a területre.

A telket végül a németek szerezték meg, akik német birodalmi iskolát kívántak építeni itt, ám ez végül nem készült el. A telekre 1951-ben unalmas külsejű, szocreál irodaházat építettek a Kohó- és Gépipari Minisztérium tervező irodái számára. Ez az épület jelenleg az egyik legnagyobb magyar telefontársaság székházaként működik. Az eltűnt Karácsonyi-palotából ma már semmi sem maradt. Egykori pompáját csak fényképeken csodálhatjátok meg.

Források: mno.hu, egykor.hu, budapest-anno blog, artmagazin

Képek forrása: Fortepan

Ha érdekesnek találtad a cikket, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk