/multunk/a-tulideologizalt-betyarok-zomeben-bunozok-voltak/?utm-source=kapcsolodo
hirdetés

MÚLT
A Rovatból
hirdetés

A túlideologizált betyárok zömében bűnözők voltak

A 19. század fiatal haramiái rejtőzködő életmódot folytattak, akár lelkészeket is kifosztottak, rengeteg nyájat hajtottak el, és nem állt távol tőlük a rablógyilkosság sem.

Link másolása

hirdetés

A köztudatban a betyárok a parasztok élharcosai voltak, hungarikum-Robin Hoodok, ahogy az ismert népdal is szól: „Isten teremtette a betyárokat, azok által veri a gazdagokat.” Eleinte a 18. század közepén a hetyke szezonális munkásokat hívták betyárnak, akik állandó bevétel híján gyakran elcsábultak egy-egy kisebb lopás erejéig, aztán a 19. századra már a számkivetett rablók gyűjtőnevévé aljasodott a kifejezés.

Azonban nem mindenki jókedvéből vagy balszerencséjéből lett bűnöző, bőven akadtak társadalmi és gazdasági okai. Az elhúzódó napóleoni háborúk alatt számtalan kényszer-besorozott legény, illetve dezertőr döntött úgy, hogy inkább elszökik, csak ne kelljen évtizedekig katonáskodnia. Ezzel kapásból tömegek váltak törvényen kívüli szökevénnyé.

A rejtőzködő életmóddal együtt járt, hogy ellenőrizhetetlen tanyákon élték tovább életüket, az állami bűnüldözés hiányosságai miatt pedig nem kellett félniük attól, hogy hamar lebuknak.

Ám nem csak belőlük lettek betyárok, hanem pásztorok, szolgák, és a feudális rendszer összeomlása miatt kisemmizett jobbágyok, zsellérek és lecsúszott kisnemesek is gazdagították a zsiványlistát. A betyárok zöme Csongrád megyéből került ki, mivel ott volt a legtöbb elaprózott birtok, és arrafelé szerezhettek a parasztok a legnehezebben saját földet (amit pedig végre megkaparintottak, általában alkalmatlan volt földművelésre).

A betyároknak két fő típusa volt: az alföldi lovas és a hegyvidéki - utóbbiak például folyamatosan mozgásban voltak, mert a korabeli törvénykezés értelmében a katonák csak a megyéjük határáig üldözték a garázdákat, egy centivel sem tovább. Viszont mindegyikükre jellemző volt, hogy haszonállatokat raboltak, amelyeket orgazdákon keresztül adtak el. Ám eggyel erőszakosabb cselekedetektől sem riadtak vissza,

gyakran fosztottak ki kereskedőket, házakat, lelkészeket vagy vásárból hazatérő kézműveseket egyaránt, sőt, a rablógyilkosságtól sem riadtak vissza.

Nem csoda, hogy rendszeresen tűztek ki vérdíjat a fejükre. Viszont akkor még nem elnyűtt melegítőnadrág plusz sísapka kombinációban, hanem cifraszűrben és széles karimájú kalapban tették mindezt.

hirdetés

A banditák négy-nyolc fős bandákba tömörülve keresték a megélhetési lehetőségeket, élükön a teljhatalmú vezérrel, aki rendszerint kíméletlenségéről volt hírhedt. Ragadványnevekkel leplezték identitásukat, és sokan egészen komoly hírnévre tettek szert.

Sobri Jóska (Forrás: Wikipédia)

Ilyen volt az első bajuszceleb, Angyal Bandi, a legjobb lovasként ismert Bogár Imre, a dél-alföldi Rózsa Sándor, aki a szabadságharcban kifehérítette a nevét, az utolsó bakonyi betyárként elkönyvelt Savanyú Jóska vagy a szintén bakonyi Sobri Jóska. Utóbbi egy nagyszabású rablótámadással írta be magát a történelemkönyvek lapjaira:

1836 telén bandájával összesen 6800 forintot, 16 fegyvert, 4 aranyórát és egyéb női csecsebecsét zsákmányolt egy ezredes kastélyából, kiforgatva a köztiszteletben álló férfit minden vagyonából. Nem sokkal később hajtóvadászat indult ellene, ezért a katonasággal vívott tűzpárbaj közepette inkább szíven lőtte magát.

A társadalom számkivetett haramiáinak azonban gyönyörű pásztorfaragásokat is köszönhetünk: különféle botokat, fegyvereket, használati tárgyakat cifráztak ki maguknak. A magyar népművészetbe és legendákba pedig örökbe belefaragták magukat, annyi bizonyos.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk