hirdetés

MÚLT
A Rovatból
hirdetés

A nő, aki megjósolta a Habsburgok tragédiáját és az első világháborút

Sokan szélhámosnak, mások pedig prófétának tartották.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2017. december 18.

hirdetés

Élt egy francia asszony, aki előre látott dolgokat. Aki olvasott mások tenyeréből. És aki a 19-20. század fordulóján olyan ismert és híres volt, hogy amikor 1916-ban meghalt, az egész világot bejárta a halának híre. Ezt a nőt ma úgy emlegetik, mint az asszonyt, aki előre látta az első világháború kitörését.

Madame de Thébes 1845-ben született. Tenyérből jósolt és jövendőt mondott. A vendégeket párizsi lakásán fogadta.

hirdetés

Minden karácsonykor kiadott egy almanachot a jóslataival. A források szerint többek közt megjósolta Boulanger tábornok halálát, Thomas Stead halálát (aki a Titanicon utazott), a második búr háborút és az orosz-japán háborút (1904-1905).

Sokan szélhámosnak, mások pedig prófétának tartották.

1900-ban egy magyar lap így írt az asszonyról

Francziaország leghiresebb jósnője, a kit a világ minden tájáról, minden rendű és rangu ember fölkeres, Párisban a Wagram-úton lakik. A napokban ellátogatott hozzá a Figaro egyik munkatársa, aki ez alkalommal sok érdekes dolgot tudott meg az ismeretes jósnőtől.

Thébes asszony különösen a kézből való jósolással foglalkozik és etéren bő tapasztalatokkal rendelkezik. Thébes az ember kezén mutatkozó vonalakat nem tekinti a bekövetkező sors elkerülhetetlen előrejelzésének.

Szerinte csak a lehetségest s valószínűt jelzik. Jelei ugyan a közelgő eseménynek s a veszélynek, de ez az életmód megváltoztatásával el is kerülhető. A jósnő azt csak intésnek, óvásnak tekinti, a melylyel az egyént megtérésre birja. Az oktató szerepét tölti be, aki az élet utjain megadja a kellő irányt és tanácsot a hozzá folyamodónak.

Forrás: Huszadik század

Ady Endre is felkereste kíváncsiságból a jósnőt, és erről így írt 1904-ben a Pesti Naplóban:

"Az orosz–japán háború nem lesz hosszú. A háborút különben ő jóeleve megjósolta. Egy pár kis ütközet lesz csak, ha majd a harc terrénumán kitavaszodik, s ekkor Japán – megadja magát. (Madame Thebes francia honleány, tehát oroszbarát.)

Ellenben fél a Balkán-bonyodalmaktól Thèbes asszony. – Világháború előtt állunk – mondotta. Szinte kikerülhetetlennek látom ezt a szörnyű háborút."

1905-ben az asszony azt jósolta, hogy Belgium borzalmas és hosszú csaták színhelye lesz. Ebben a jósnőnek történetesen igaza lett. Miután 1914 nyarán Németország lerohanta Belgiumot, a belga hadak ellenálltak, míg a brit és francia csapatok meg nem érkeztek. Ezt követően azonban a nyugati front megmerevedett, és a háború négy éve alatt Belgium hatalmas veszteséget szenvedett el.

1913-ban Madame de Thébes azt állította a jóslatában, hogy egy hamaroan bekövetkező háború megváltoztatja a Német Birodalom és Poroszország hosszú ideje tartó európai uralmát. Arra is utalt, hogy a császár, II. Vilmos uralma nem sokáig tart.

Az is megjósolta, hogy Ferenc Ferdinánd soha nem kerül trónra az Osztrák-Magyar Monarchiában, és egy fiatalember kerül hatalomra.

Egy évvel később a francia jósnő azt mondta, az osztrák uralkodócsaládot tragédia éri.

Ebben is igaza lett. Ferenc Ferdinándot és feleségét, Zsófiát (éppen hivatalos látogatást tettek Bosznia-Hercegovinában), 1914. június 28-án megölte Gavrilo Princip. A trónörökös meggyilkolása után az Osztrák–Magyar Monarchia kormánya ultimátumot küldött Szerbiának, majd 1914. július 28-án hadat üzent. Az akkori nagyhatalmak szövetségi rendszereiből következően ez a lépés kirobbantotta az első világháborút. 1916-ban pedig IV. Károly került trónra.

A háború kirobbanása után a Népszava már így írt a francia jósnőről:

Egy kis tévedés. Madame de Thébes, Páris világhírű öreg fecsegőnője, alá esztendőnként jóslataival szokta megremegtetni a babonásokat, egy aktuális jóslatot bocsátott ki a legutóbbi időkben. Természetes, hogy az igazmondás, vagy legalább is a tárgyilagosság nagyon távol áll ettől a jóslattól, amely kizáróan Madame Thébes németgyűlöletének hűséges visszhangja. A jósnő szerint ugyanis szeptember 11-től kezdve Németországgal a következő kedves dolgoknak kellett volna történni:

Szeptember 23. Egy nagy uralkodó halála.

Október 4. Lázadás Németországban.

Október 25. Vilmos császár halála.

Október 29. A franciák Németországban.

November 7. Győzelmi ünnep Frankfurtban, a háború végén.

Az események nem igyekeztek igazolni Thébes asszony jóslatát. Eddig egészen mulatságos a dolog, a szomorú csupán az volt, hogy a francia hatóságok ezeket az ostobaságokat kiragasztatták a templomajtókra, hogy a hívők imádkozhassanak a kellemetlen kívánalmak beteljesedéséért.

1915-ben némafilm is készült Madame de Thébes címmel. A jósnő a következő évben meghalt.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk