/multunk/a-los-angeles-i-magyar-maffia-tortenete/
hirdetés

MÚLT
A Rovatból
hirdetés

A Los Angeles-i magyar maffia története

Tudtad, hogy az amerikai papírmaffia mögött magyarok álltak?
hirdetés

Sokak ismert az, hogy a XX. század Amerikájában a maffia széles körben jelen volt. Elég csak a filmekre gondolnunk, Al Pacino, Robert De Niro, Scorsese és a többi nagyágyú nem véletlenül szerepelt vagy rendezett annyi maffiafilmet.

Ráadásul a különféle nemzetiségű csoportokat is szépen végig lehetne venni: a Tégla az ír gyökerű maffiáról szól, a Keresztapa trilógia tökéletesen mutatja be az olasz maffia világát, de lehetne még sorolni a kínaitól az orosz alvilágig mindent.

The_Godfather

Kevesen tudják, és jelentőségét tekintve ez talán nem is csoda, hogy a hetvenes évek végétől létezett egy „magyar maffia” is, elsősorban Los Angelesben.

Már a kezdeteket is nagyon nehéz rekonstruálni, ahogyan annak egy maffia esetében történnie is kell. Valószínűleg üzletemberek, vállalkozók irányításával bontakozhatott ki egyfajta magyar maffia - persze az érintettek tagadják ezt. Másik nevén egyébként „papír maffiának” hívták ezt a csoportot rendőrségi berkekben, ugyanis Simon Csaba papír-írószerek eladásával foglalkozó üzletemberhez kötötték őket.

hirdetés

Állítólag Simon volt az agy, míg társa, Szendrő István volt a nehézfiú. A két vállalkozó együtt szökött Amerikába 1967-ben, a legendák szerint némi titkosszolgálati segítséggel. Kettejük közül Szendrő egyáltalán nem óvatoskodott: ivott, kokainozott, fegyverrel mászkált, verekedett, ami nem is tetszett Simonnak. Simon Csaba később is mindent tagadott, állítása szerint ő törvényes keretek között működött, igaz,

"
Amerikában nem lehet a pénzedért valakit perelni, ott a pénzt meg kell védeni. Legtöbb esetben erőszakkal

– mondta egy interjúban. Nála az erőszak „egy-két pofont” takart, ami számára egyszer volt veszélyes, akkor meg akarták ölni, de nem sikerült.

Simon és Szendrő mellett a harmadik legfontosabb alak Markó Béla volt. Markó később, 1982-ben került Amerikába. Akkor már rettegett bűnözőnek számított Magyarországon, hozzá kötik a szervezett bűnözés megjelenését hazánkban. Betörések, verések, orgazdaság – mindent elvállalt, csoportja gátlások nélkül dolgozott. Markónak jó kapcsolatai voltak külföldre, a korabeli rendőrség szerint egyenesen Los Angelesből adtak le „megrendeléseket” bizonyos műkincsek, értéktárgyak ellopására.

Végül 1981-ben a rendőrség egy külön nyomozócsoportot állított rájuk, ez lett a Presztízs-ügy, aminek egyik vádlottja Markó volt. Ekkor többeket kiszöktettek Amerikába, így Markót is, aki egy vonaton verte át üldözőit. Felszállt a vonatra, amelyen utazott egy hasonmása is, aki leugrott arról, a nyomozók követték, de mire észlelték a hibát, Markó kijutott az országból.

Amerikába ment, ahol nem tétlenkedett. Megérkezése után nem sokkal ugyanis egy házibuliban egész egyszerűen fejbe lőtte Szendrőt. Nem ítélték el, tettét önvédelemnek minősítették, hogy pontosan mi történt a házibuliban, azóta sem derült ki.

Mindenesetre a gyilkosság után tárgyalták Szendrő egyik perét, amely során a figyelem Simonra is rávetült, így számára mindenképpen jól jött régi társa halála.

A másik különös eset az LGT korábbi gitárosának, Barta Tamásnak a meggyilkolása. Barta legendás gitárosnak számított itthon, de az amerikai karrier nem sikerült neki, így szintén Simon érdekeltségeiben kezdett el dolgozni.

barta_lgt

Barta Tamás, fotó: Fortepan

Később saját írószerboltot akart, amihez állítólag ellopott egy ügyféllistát, ez okozta halálát. Mások szerint azonban a papírboltos történetek eleve nem állják meg a helyüket, tekintve, hogy nem egy nagy üzlet. A másik variáció szerint Barta drogügyletekbe keveredett, és az ilyenekben gyakran sülnek el a fegyverek, ez történhetett vele is. Bármi is az igazság, Markó neve ebben az ügyben is felmerült.

Markó Béla kegyetlen ember hírében állt tehát kint is, amolyan „előbb lő, aztán kérdez” típusú embernek írták le, aki ha „egyszer beindult, nem ismert se istent, se embert”.

Végül halálát is ez okozta: 1990-ben egy Los Angeles-i bárban tűzpárbajba keveredett Russel Kuster rendőrnyomozóval, akit le is lőtt. A rendőrnek azonban még volt annyi ereje, hogy visszalőjön, végül mindketten belehaltak sérüléseikbe, Kuster pedig helyi hős lett.

maffia2

Ekkora már leáldozott a Los Angeles-i magyar maffia csillaga, a többség a rendszerváltást követően hazatért. A kilencvenes évek a nagy leszámolások időszaka volt Magyarországon, elég csak az Aranykéz utcai robbantásra vagy a Portik-ügyre utalni.

Sokan a hazatértek közül a „szakmában” helyezkedtek és itthon próbáltak szerencsét, vállalkozásokat alapítottak vagy beszálltak az olajszőkítésbe.

Az amerikai magyar maffia ezzel alig 10-15 év tevékenység után megszűnt. Különösen érdekes, hogy az egész csoportot papír-írószer üzletekhez kötötték, amely ugyan nem tűnik olyan veszélyes vállalkozásnak, mintha valami illegálisat csináltak volna. Ugyanakkor láthatóvá válik az, hogy a korabeli Amerikában teljesen elfogadott és általános dolog volt, ha a vitás eseteket ököllel vagy fegyverrel intézték el. És ki tudja, talán egyszer Markóról, Szendrőről, Simonról és a többiekről is készül egy rendes magyar maffiafilm.

Forrás: Dezső András (HVG): A Los Angeles-i magyar maffia nyomában 1-2


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk