/multunk/a-leghosiesebb-varos-szigetvar-vedoi-peldat-mutattak-hazaszeretetbol-es-hosiessegbol/
hirdetés

MÚLT
A Rovatból
hirdetés

A Leghősiesebb Város: Szigetvár védői példát mutattak hazaszeretetből és hősiességből

Hiába volt kora legkorszerűbb vára, Zrínyi Miklós és csapata hosszú és küzdelmes ellenállás után a várból kitörve vesztette életét. Ám Szulejmán sem élte meg a diadalt.
Söptei Zsuzsanna - szmo.hu
2019. július 29.

hirdetés

Hazánk egyik leghíresebb vára Szigetvár, amely 1566-ban – bár elesett – mégis példát mutatott hazaszeretetből és hősiességből. Zrínyi Miklós várkapitány és maroknyira csökkent csapata nem adta meg magát a sokszoros túlerőben lévő török seregnek, hanem védve a becsületet, a zászlót, inkább a kirohanást, és ezzel a biztos halált választotta. Ellenfelük, Szulejmán szultán sem érte meg a diadalt, két nappal a vár elfoglalása előtt meghalt.

Szigetvár

Baranya megye nyugati részén, az Almás-patak két oldalán terül el Szigetvár.

A település és vidéke kiváló hely volt régen is, ezért már igen korán – a kelta, római, avar időkben – is lakott volt. Első említése Zygeth néven 1391-ből való. Ekkoriban emelték a Szigetvártól 16 km-re északra elhelyezkedő - Almamellék község melletti ősbükkösben eredő Almás-patak mocsaras környékéből kiemelkedő - földhalomra egy védett épületet. A 15. században Szigeti Antimus Osvald földesúrnak köszönhetően már erődítmény volt, lakótoronnyal. A patak másik szigetén pedig létrejött egy mezővárosi település.

A váralapító földesúr, Osvald emlékét 1939-ben készült márványtábla őrzi ma is.

hirdetés

Szellemi központ is volt

1473-ben került a vár az Enyingi Török család kezébe, híres családtagjuk, Török Bálint végeztette el az erődítmény kiépítését később, 1530 körül. Ekkor készült el a patakvízzel feltöltött várárok is, melyen egy felvonóhíd is készült. A vár nem csak védelmi funkciókat látott el, szellemi központ is volt.

Itt élt például 1542-ig Tinódi Lantos Sebestyén, a históriás ének műfajának hazai megteremtője.

És itt volt háza Istvánffy Pál költőnek, az első magyar verses novella szerzőjének.

A vár 1543-ban királyi birtokként I. Habsburg Ferdinánd tulajdonába került. Az 1540-1550-es években az oszmán seregek sorra vették be a környező várakat, és Szigetvár magára maradt. 1556-ban komoly ostromban kellett helytállniuk, de az építmény megrongálódott. Ezért olasz mérnökök segítségével

a legkorszerűbb haditechnikai módszereket felhasználva építették újjá, és így lett az 1550-es évek végén a legmodernebb és legerősebb magyar végvár.

A sáncfallal, sarokbástyákkal és vizesárokkal védett óvárostól délre 1556 után kezdték el az újváros építését.

Zrínyi Miklós, a hős várvédő

Horváth Márk halála után, 1561-ben Zrínyi Miklós lett a várkapitány. Neki jutott a feladat, hogy megvédje az utolsó fontos délvidéki végvárat. 1566 nyarán érkezett a várhoz I. Szulejmán és serege, és bár a védők hősiesen küzdöttek, Szigetvár elesett.

Zrínyi 2500 fős katonasága 34 napon állt ellen a százezres oszmán seregnek. 1566. szeptember 7-én már a belső vár is lángokban állt, ekkor döntött úgy a várkapitány, hogy a még harcképes párszáz emberével kitör a várból.

A hős magyar és horvát katonák a vár előtt haltak meg. A diadalt Szulejmán szultán már nem élhette meg, mert az ostrom utolsó napjaiban meghalt. A vezérei ezt nem árulták el, mert féltek attól, hogy a hír hallatán a már fáradó és megcsappant sereg nem tud eredményesen csatázni.
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk