hirdetés

MÚLT
A Rovatból
hirdetés

A legbizarrabb klub Budapesten

Megdöbbentő módszerrel vették fel a harcot a rengeteg öngyilkosság és az általános pesszimizmus ellen.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2014. szeptember 20.

hirdetés

A most következő nem mindennapi történetnek a forrása is legalább annyira meglepő: egy ausztrál napilap, a Perth-ben megjelenő Sunday Times számolt be róla 1937. október 17-i számában. Mint írják, Budapest nemcsak bámulatos turistavonzó képességéről ismert, hanem az utóbbi években "Az Öngyilkosságok Városaként" is bekerült a köztudatba.

A legnépszerűbb módszer a Dunába ugrás volt, ami a '30-as évek közepén annyira elharapózott, hogy a hidak lábánál külön mentőhajók állomásoztak, így próbálva meg minél hamarabb a vízbe esők segítségére sietni.

Az újságcikk szerint több oka is van, amiért a magyarok (különösen a budapestiek) minden más ország lakóinál nagyobb arányban vetnek véget életüknek. Az egyik természetesen az első világháborút követő siralmas gazdasági és társadalmi helyzet, amire a gazdasági világválság még rátett egy lapáttal.

Ennél sokkal érdekesebb azonban, hogy a korabeli szóbeszéd szerint Seress Rezső Szomorú vasárnap című dala (meghallgatható kicsivel feljebb) is nagyon sokakat késztetett öngyilkosságra. Ez a dal 1933-ban jelent meg, nyolc évvel később pedig az amerikai Billie Holiday is feldolgozta, aminek köszönhetően máig a legismertebb magyar könnyűzenei műnek számít világszerte.

A Szomorú vasárnapról már az elejétől fogva terjedt a pletyka, hogy öngyilkosságra buzdít - a brit BBC rádióállomás 1941-ben be is tiltotta az imént említett angol nyelvű feldolgozást, azzal az indokkal, hogy végzetes hatással van a háborús morálra.

hirdetés

A Billie Holiday-féle verzió:

A magyar kormány mai szemmel nézve hajmeresztő megoldással állt elő a helyzet javítása érdekében. Létrehoztak egy úgynevezett "Mosolyklubot", ahol a résztvevőknek többek között Mona Lisa mosolyát is tanították, sok más híresen jó kedélyű emberével együtt. Ettől azt remélték, hogy Budapest Az Öngyilkosságok Városa helyett rövid időn belül A Mosolyok Városává válik.

Az alábbi képeket egy lengyel magazin közölte 1937-ben a klub tevékenységéről - különosen az orvosi maszkból átalakított műmosoly a meghökkentő:mosolyklub2mosolyklub3mosolyklub1mosolyklub4mosolyklub5

Ha érdekes volt a cikk, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk