hirdetés

MÚLT
A Rovatból
hirdetés

Szabadon járhatott Mátyás király hálószobájában – az udvari bolondok különleges előjogokkal rendelkeztek a királyi udvarban

Zsigmond király kedvenc udvari bolondja nemesi címet is kapott, Mátyás királyé pedig egyházi vitát döntött el. A csörgőssipkások szabadon gúnyolhatták az uralkodókat, és sok feladatuk volt az udvar körül.
Tóth Noémi, címkép: Momentmal/Pixabay - szmo.hu
2020. október 26.

hirdetés

A középkori királyi udvarban kizárólag egyetlen ember gúnyolódhatott legálisan, sőt, elismerten az uralkodón: az udvari bolond. A társadalmi ranglétrán külön fokon álltak, előjogokkal és védettséggel felvértezve.

Egyedül ők birtokolták a szabad véleménynyilvánítás jogát és ők tegezhették az uralkodót, sőt, még a szavába is vághattak vagy gúnyolódhattak is az ország vezetőjén.

A hivatásos nevettetők gyakran éltek testi fogyatékossággal, de pallérozott elméjük és humorérzékük igencsak ellensúlyozta fizikai hátrányukat. Ezen felül kiválóan kellett tudniuk egy sok egyéb dolgot is, például énekelni, táncolni, hangokat és embereket utánozni, továbbá a rendszeres élelmiszer- és állatbeszerzéssel is megbízták őket.

Mivel nagyon értettek ahhoz, hogy hogyan adják elő a mondókájukat, ők voltak a felelősek a rossz hírek tolmácsolásáért a király felé, de a háborúban a sereg lelkesítését szintén rájuk bízták. Utóbbi annyit tett, hogy az udvari bolondoknak a fronton az ellenfél megszégyenítését kellett trágár dalokba foglalniuk. Nem csoda, hogy a „nemesi tökfilkók” kaptak kosztot, kvártélyt és gyakran földet és nemességet is a széleskörű szolgáltatásaikért cserébe.

hirdetés

Egyes uralkodóink olyannyira megszerették udvari bolondjaikat, hogy fennmaradtak róluk különféle históriák.

Zsigmond magyar király (1368-1437) kedvence Porro volt, akit nemesi címmel jutalmazott. A kiváltságlevélből kiderül, hogy milyen bizalmi viszonyban voltak egymással: „jónak és hűségesnek mutatkoztál, és kotnyelességed álarca alatt, amely Cato szerint az igazi mély bölcsesség, szüntelen odaadásoddal gyakran életveszélyektől mentettél meg”.

A Johannes Talanderi néven született férfi eredetileg papnak tanult, de jól tette, hogy fekete-fehérről színes egyenruhára váltott, hiszen így a király legfőbb tanácsadójaként írta be magát a történelemkönyvekbe.

I. Mátyás magyar király (1443-1490) több bolondja is híressé vált, például Lebersit szolgáltatta lakodalma idején a mókát.

Az igazságosztóként elhíresült királyunk előszeretettel eresztette a nevében párbajra a tréfamesterét az ellenfél bolondjával.
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk