/multunk/a-csodaszep-palota-amelynek-regenybe-illo-tortenete-van/
hirdetés

MÚLT
A Rovatból
hirdetés

A csodaszép palota, amelynek regénybe illő története van

A Szabó Ervin Könyvtár épületét, a Wenckheim-palotát építtető család sztorija Jókai Mórt is megihlette.

Link másolása

hirdetés

Amikor a Fővárosi Szabó Ervin gyönyörű termeiben olvastok, joggal érezhetitek úgy, hogy nem is könyvtárban, hanem egy palotában vagytok. Ám azt talán nem is gondolnátok, hogy a mai könyvtár épületét, a Wenckheim-palotát egy szó szerint regénybe illő történetű család építtette.

as2

A kétszer megözvegyült Wenckheim József gróf harmadik feleségét igazi romantikus regénybe illő körülmények között vette feleségül.

A hatvanhét éves grófnak megtetszett kulcsárnője huszonkét éves fiatal lánya, és udvarolni kezdett neki.

hirdetés

A büszke édesanya természetesen azonnal felmondott, a gróf azonban felvéve díszmagyarját, szabályosan megkérte Scherz Krisztina kezét.

Az esküvőt 1847. november 25-én tartották, a házasságnak azonban nem mindenki örült a Wenckheim rokonságban. Különösen a gróf testvére, Wenckheim Károly vette zokon a frigyet. Ő örökölte volna ugyanis a hatalmas vagyont, abban az esetben, ha az öreg gróf örökös nélkül hal meg. Az anekdota szerint az esküvőre az új férjnek egy fekete koporsót küldött nászajándékul, azzal az üzenettel, hogy

"
„Neked nem asszony, hanem ez kell.”

Regénybe illő történet

A sztori nem véletlenül ismerős számotokra, ha olvastátok Jókai Mór Egy magyar nábob című regényét. Az író ugyanis a Wenckheim család nem mindennapi történetéből is merített, amikor megírta híres könyvét.

Wenckheim grófnak hamarosan lánya született, a feleség azonban nem sokkal a szülés után elhunyt. Az öreg gróf tudta, hogy ő sem fogja megérni lánya felnőtt korát, így minden tőle telhetőt megtett, hogy megfelelően gondoskodjon a kis Krisztina jövőjéről. A legjobb nevelőket és gyámokat jelölte ki számára, akik halála után valóban nem hagyták, hogy a gróf testvére kaparintsa meg Krisztina örökségét. Wenckheim Károly évekig hiába pereskedett.

A sors iróniája azonban mégis úgy hozta, hogy Károly családja szerezte meg a vagyont. Ugyanis a gazdagsága és műveltsége révén igen jó partinak számító

Krisztina végül unokatestvéréhez, Wenckheim Frigyeshez ment feleségül,

aki történetesen az örökségért pereskedő Károly fia volt. Hogy érdek házasság, vagy valódi szerelem állt-e a lánykérés háttérben, azt mindenki döntse el maga. Annyi azonban biztos, hogy házaspárnak hét gyermeke is született.

82668

Fortepan fotó

A Wenckheim Frigyes és Krisztina jelentős építtetők voltak, összesen huszonhat palotájuk volt. Amikor az 1860-as évektől a főúri családok körében terjedni kezdett a pesti palota építő láz, a Wenckheim család sem akart kimaradni a trendből. Azonban viszonylag későn kapcsoltak, csak 1887-ben kezdték meg az építkezést. Ekkor azonban már szinte teljesen be volt építve a Nemzeti Múzeum háta mögötti palotanegyed. A Wenckheimek csak a szokatlan területű, hegyesszögben összefutó Baross és Reviczky utca sarkán lévő telket tudták megvásárolni.

as

Elkészülte után a család az évnek csak egy részében lakott a pesti palotában. Főként az Ybl Miklós által tervezett Ókígyósi kastélyukban laktak. Meining Artúr, a főúri rezidenciák akkori sztárépítésze viszont mindent megtett azért, hogy a furcsa adottságokkal rendelkező pesti telekre a lehető legpompásabb hatású palota épüljön. A barokk stílus ellentéteit kihasználva játszott a terekkel és fényhatásokkal.

A Wenckheim-palota a hazai neobarokk palotaépítészetnek az egyik fő alkotása lett.

IMG_2561

Az építtető halála után a palota másfél évtizedig a család tulajdonában maradt. Az eladásra szánt épületet végül 1927-ben vette meg a főváros a könyvtár számára. Az átalakítás négy évet vett igénybe, és a könyvtárat pár éve ismét felújították. Olvasás és böngészés közben azonban a könyvtár hét termében ma is élvezhetitek a Wenckheim-palota egykori kényelmét és szépségét.

IMG_2542

Fotók: Horváth Emese, Fortepan

Ha érdekesnek találtad a cikket, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk