/multunk/a-brit-kiralyi-haditengereszet-karoraja/
hirdetés

MÚLT
A Rovatból
hirdetés

A brit királyi haditengerészet karórája

A brit haditengerészet óráját viselte James Bond is az Élni és élni hagyni filmben. A Kossuth Kiadó jóvoltából most a tiéd is lehet!
(x) - szmo.hu
2014. december 04.


Link másolása

hirdetés

Szigetországként Nagy-Britannia eseménydús és dicső haditengerészeti múltra tekinthet vissza. A Királyi Hadiflottát a XVI. században hozták létre. A XVII. század végétől a XX. század elejéig ez képviselte a legnagyobb tengeri haderőt a világon. A flotta meghatározó szerepet játszott abban, hogy a Brit Birodalom meghódíthatta a fél világot.

A II. világháború (1939–1945) idején a Királyi Haditengerészet folyamatosan kereste azokat a technikai megoldásokat, melyekkel legyőzhette az ellenséges erőket. Gyorsan átvették a szemben álló felek újításait is, például az olaszoktól és a németektől a búvárok vezette torpedók használatát. Az ellenségtől zsákmányolt eszközöket alaposan megvizsgálták a Védelmi Minisztérium szakemberei. Kipróbálták és ellenőrizték még az olyan személyi felszerelési tárgyakat is, mint a karórák, tájolók és távcsövek.

Az 1950-es évek közepén korlátozott számban búvárórákat rendeltek a Rolex cégtől a haditengerészet számára. A megrendelés jó reklámot jelentett az óragyárnak.

A Rolex számos szabadalmat jelentett be az órák vízállóvá tételével kapcsolatban, és így sikerült maga mögé utasítania versenytársait.

hirdetés

A brit védelmi minisztérium két évig tesztelte az új órákat, melyek jelesre vizsgáztak.

katonaiorak_brit_borito

Az első kis tételben szállított órák többféle számlappal készültek, de valamennyin szerepelt ez a jelzés: „660ft=200m” – az órák ilyen vízmélységig maradtak vízállóak. Már az első tesztek is sikeresek voltak, de bizonyos elemeket továbbfejlesztettek. A szíjat tartó rugós füleket rögzített tokfülekre cserélték, és az órákra mélyen rovátkolt forgatható lünetta került 15 perces osztásokkal. A számlap és a mutatók világító festékében tríciumot alkalmaztak.

Az 1960-as évek végétől a Rolex 5513-as modell lett a brit haditengerészet rendszeresített órája.

Ennek egy változatát viselte James Bond is, az Élni és élni hagyni (1973) című filmben. 1970 körül egy új modellt, az 5517-est rendszeresítették. Ugyanolyan kiváló volt, mint elődje, de pár dolog megváltozott rajta. A lünetta 60 perces osztást kapott, és az óraszerkezet „szatén” mattított tokba került.

Összesen mintegy 1500 órával látták el a haditengerészet és a hadsereg búvárait, a tengerészgyalogság és a Különleges Szolgálat (Special Boat Service; SBS) katonáit, valamint a helikopterek pilótáit. Remek minőségük miatt nagy népszerűségnek örvendenek a gyűjtők és az órakereskedők körében is.

02-07-old_03-Legendas-katonai-orak_Brit-Kiralyi-haditengereszet-

02-07-old_03-Legendas-katonai-orak_Brit-Kiralyi-haditengereszet-

A Kossuth Kiadó új, Legendás katonai órák sorozatából megismerhetitek a különleges időmérő eszközök lenyűgöző történetét és az óragyártás lebilincselő történelmét. Ez a különleges sorozat lehetővé teszi, hogy a világ leghíresebb katonai karórái alapján összeállított egyedülálló gyűjtemény tulajdonosa legyél.

A magazinokban szakértők mutatják be az órák pontos részleteit, főbb jellegzetességeit, és megismerhetitek a világ legkiválóbb haderőit, alakulatait a második világháborús lövészárkok harcosaitól a szovjet kozmonautákig. A csatákban és a bevetésekben részt vevő katonák, tengerészek és repülősök idézik fel élményeiket.

Minden magazinhoz egy-egy katonai óra valósághű másolata jár, az eredetivel megegyező kivitelű szíjjal és csattal.

A katonai karórák gyűjteményének valamennyi darabja vízálló, kiváló minőségű korszerű kvarc óraszerkezettel. Valamennyi óra rozsdamentes acéltokkal készül. Az ívelt kialakításnak köszönhetően kényelmesen illeszkedik a csuklóra. Az eredeti kivitelt követő szíjak és csatok jelzik, hogy pontosan milyen elvárások alapján tervezték az órákat.

A gyűjtemény darabjai:

1. Amerikai gyalogság, 1970-es évek

2. Luftwaffe légi megfigyelő, 1940-es évek

3. Brit Királyi Haditengerészet Különleges Szolgálata,1970-es évek

4. Szovjet páncélos parancsnok, 1980-as évek

5. Olasz haditengerészeti búvár, 1940-es évek

6. Francia haditengerészet, 1960-as évek

7. Ausztrál haditengerészeti búvár, 1960-as évek

8. Japán pilóta, 1940-es évek

9. Brit Királyi Légierő/Hadsereg, 1960-as évek

10. Francia Idegenlégió, 1950-es évek

11. Brit ejtőernyős, 1940-es évek

12. Német haditengerészeti kommandó, 1960-as évek

A harmadik számot december 4-től 3990 Ft-ért vásárolhatjátok meg az újságárusoknál. A továbbiak havonta követik egymást.

Ajándék az előfizetőknek

Előfizetőként a hatodik szám megjelenésekor exkluzív kivitelű gyűjtődobozt kaptok ajándékba, amit önállóan is megvásárolhattok a kiadó könyvesboltjaiban.

doboz

Ha neked is tetszenek a különleges órák, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk