hirdetés

MÚLT
A Rovatból
hirdetés

A 80-as években egy klumpás lányért rajongott az ország

Őszinte mosoly, egy babetta és egy Taekwon-do zöld öv kellett ahhoz, hogy Linda népszerűbb legyen, mint Chuck Norris.
Forrás: Tó-retró blog, Fotók: Film Színház Muzsika 1981. augusztus/Arcanum Digitális Tudománytár - szmo.hu
2020. január 25.

hirdetés
A régi, balatoni nyarak illata Pálma gumimatraccal és bambival, a SZOT üdülők strandján... Ezt mind újraélheted vagy megismerheted a Tó-retro blog írásaiból.

A karatézó, pontosabban mondva Taekwon-do ütésekkel bűnözőket péppé verő, törékeny rendőrlány sztorija a 80-as években lázban tartotta az egész országot. A gyerekek sorra jelentkeztek a helyi karate-egyesületbe és még a rendőrség ázsiója is megnőtt.

Jól gondolta Gát György rendező-producer, hogy sikere lesz a Linda sorozatnak, így érdemes volt évekig győzködnie a Mafilm vezetőit, hogy hozzák létre ezt a bűnügyi produkciót.

Állítólag az ötlet még a 70-es évek végén pattant ki Gát fejéből, amikor megismerkedett egy gyermekvédelmis rendőrlánnyal, akinek törékeny alakja és kedves kisugárzása teljesen ellentétes volt az általa betöltött hivatalos poszttal. A lehetséges főszereplő pedig szinte kéznél volt, hiszen a producer párjára, későbbi feleségére, Görbe Nórára nagyon is illett a kicsi rendőrlány szerepe a maga 46 kilójával és 160 cm alatti magasságával.

A sorozat forgatásáról 1981-ben írtak először a lapok, végül

1989-ig összesen 17 epizódot mutattak be.

hirdetés

Ahhoz, hogy elhúzódott a forgatás, az is hozzájárulhatott, hogy időközben megszületett a főszereplő és a rendező két gyermeke, így többször szüneteltetni kellett a forgatást. Hiszen Görbe Nóra számára várandósan igen veszélyes lett volna a munka, mivel soha nem használt dublőrt.

Pont emiatt Lindát még nagyobb rajongás övezte. Mondhatjuk, hogy Görbe Nóra valóban megdolgozott a szerepért, ő volt a 80-as évek ikonikus akciósztárja, akiért rajongtak az emberek. Bár a mozgás soha nem állt távol tőle, hiszen korábban balettozott és művészi tornázott is, sőt a lovaglással sem a filmforgatáson ismerkedett meg, a küzdősportok idegenek voltak számára. A Lindára viszont már 1980-ban elkezdett készülni az akkoriban éppen hazatelepülő, 3 danos világbajnok, Harmat Lászlónál Taekwon-do mesternél. Egyébként ő felügyelte a film verekedős jeleneteit is, hogy szakmailag minden rendben legyen a képsorokon.

A színésznő, nyilatkozatai szerint, a hosszú hónapok alatt beleszeretett a sportágba és bár először csak egy-két mozdulatot szeretett volna elsajátítani a filmforgatás kedvéért, végül az élete részévé vált.

Görbe Nóra másfél év kemény edzés után a Magyar Karate Szövetség Taekwon-do szakágának sportolójaként a Nemzetközi Taekwon-do Szövetség (I. T. F.) mester instruktora előtt sikeres vizsgán megszerezte a 6. gup fokozat zöld öv minősítését.

Emellett pedig kaszkadőr órákon tanulta Pintér Tamásnál a szabályos esést és szaltózást. A rengeteg munkának meg is lett az eredménye, a Linda egy jól kidolgozott látványos sorozatra sikeredett, amely az amerikai akciófilmeket idézte a Kádár-kor alkonyán. Sokan viccesen jegyzik meg ezt az időszakot, amikor a nyugatiak Chuck Norrist és Van Damme-ot imádták, mi pedig egy kis rendőrlányért rajongtunk.

A sorozat sikeréhez minden bizonnyal hozzájárult a fergeteges szereposztás is. Szerednyei Béla játszotta Linda kissé félszeg vőlegényét, aki taxiján mindig késve érkezett megmenteni szíve hölgyét. Édesapját, Veszprémi Bélát Bodrogi Gyula alakította, aki vicces, imádnivaló párost alkotott filmbéli kedvesével, a fölé tornyosuló Pécsi Ildikóval.

Az alaphelyzet adott volt: a nyomozók először csak kávékészítésre kérték fel az ifjú rendőrlányt, aki a mellőzés ellenére újból és újból különleges bűnesetek között találta magát. De nem csak a tilosban járók leverésében, a bűnügyek megoldásában is igen ügyesnek bizonyult, így pár epizód után

a vezető nyomozók már komoly, veszélyes munkákat bíztak Lindára: aki ikonikus Babettáján megérkezve, majd klumpa papucsából kilépve, egy-két jól elhelyezett rúgással és ütéssel gyorsan megoldotta a feszült helyzeteket.

A Lindának nem tett jót a rendszerváltás és a sorozat két alapemberének – Görbe Nórának és Gát Györgynek – egyre problémásabb házassága. Hiába terveztek 1991-ben újabb részeket, a folytatás már soha nem valósult meg. Pedig a színésznő szerint, még manapság 30 év múltán is a Lindával azonosítják az emberek, és rendszeresen felismerik az utcán.

Ha a múlt században imádtál a Balatonnál nyaralni, neked írták a Tó-retró blogot. Ha pedig szeretnéd megtudni, hogy nyaraltak a szüleid, akkor is.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk