/multunk/9-rejtely-amelyrol-te-is-azt-hitted-hogy-megoldatlan-maradt/
hirdetés

MÚLT
A Rovatból
hirdetés

9 rejtély, amelyről máig azt hiszik, hogy megoldatlan maradt

Ez az igazság a Bermuda-háromszögről, Anasztázia hercegnőről, a piramisokról vagy a majákról.

Link másolása

hirdetés

9. Tényleg elszökött a bolsevikoktól az utolsó orosz cár lánya?

Anna Anderson azt állította, hogy ő volt Anasztázia Romanov nagyhercegnő, az utolsó orosz cár, II. Miklós legfiatalabb lánya. A cárt 1917-es lemondása után családjával együtt 1918-ban mészárolták le bolsevik lázadók, de Anderson azt állította, hogy rejtélyes jótevők megmenekítették és Európába szöktették.romanov

Bár a Romanov-család leszármazottai tagadták, hogy ez valóban igaz lenne, sokan elhitték, 1956-ban még hollywoodi film is készült a történetből. Évtizedekkel később, 1991-ben újra felkapták a sztorit, amikor egy yekatyerinburgi tömegsírban megtalálták a legtöbb Romanov földi maradványait, kivéve a cár gyerekeiét. Végül 2007-ben derült fény az igazságra: megtalálták a cár két gyerekének maradványait is, melyeket összehasonlítottak az uralkodó 1891-ben – egy gyilkossági kísérlet során – összevérzett ingével, és bebizonyosodott, hogy gyermekei a cárral együtt haltak meg, Anderson végig hazudott.

8. A Bermuda-háromszög titka

A rejtélyes háromszög Florida, Bermuda és Puerto Rico területét köti össze. Szakértők szerint egy megmagyarázhatatlan baleset sem történt ott.

hirdetés

Ha még egy filmet sem láttál vagy egy újságot sem olvastál életedben, vélhetően még nem hallottál a Bermuda-háromszögről. Kevés ilyen ember van a földön. Állítólag itt olyan természeti erők hatnak, melyek úgy tüntetnek el hajókat és repülőgépeket, hogy sosem találják meg őket újra.

Több tanulmány is leírta már a mítosz cáfolatát: Lawrence David Kusche 1975-ben közölt egy írást, melyben bebizonyította, hogy minden, a háromszög területén történt eltűnést a kedvezőtlen időjárás vagy más hátrányos körülmények okozták, és sok esetben a roncsok is előkerültek.

Ennél talán még meggyőzőbb, hogy az amerikai tengervédelem is leírja a weboldalán, hogy nem ismeri el a Bermuda-háromszög létezését.

7. Miért omlott össze a maja civilizáció?

Röviden: környezeti okok miatt.

Az emberek sokáig különböző teoriákat gyártottak a maja civilizáció összeomlására: nagy csaták elvesztése, parasztlázadások, UFO-bevatkozás és még ennél is elrugaszkodottabb magyarázatok.maja

Jared Diamond történész már 2005-ben felvetette egy írásában, 2012-ben pedig egy, az Arizonai Egyetemen készült tanulmány részletesen leírta: a mezőgazdaság kudarca és az ételhiány okozta a civilizáció végét, mivel a maják olyan sok erdőt kivágtak a területükön, hogy megváltozott a földek napsugár-felszívási képessége, megritkultak az esőzések és a felhőzet, a talaj pedig kiszáradt és művelhetetlenné vált.

6. Volt köze az esernyős embernek John F. Kennedy meggyilkolásához?

Minden bizonnyal nem. Az esernyőt tartó férfi csak heccelni szerette volna az elnököt.

Elterjedt az az elmélet, miszerint 1963-ban a képen is látható férfi esernyőjének feltartása volt a jelzés a fegyveresnek, hogy tüzet nyithat Kennedyre. Amikor az amerikai kongresszus alsó háza újra megnyitotta a nyomozást a ’70-es évek végén, egy Louie Steven Witt nevű férfi bevallotta, hogy ő volt az „esernyős ember”. Heccből csinálta azt, amit: ezzel fejezte ki unszimpátiáját az elnök apja, Joseph P. Kennedy felé, aki az Egyesült Királyság amerikai nagykövete volt, és támogatta a korabeli brit miniszterelnök, Neville Chamberlain politikáját Hitlerrel szemben. Chamberlain szinte alig jelent meg úgy a nyilvánosság előtt, hogy ne lett volna nála esernyő: erre szeretett volna célozni Witt.

5. Mi történt a Franklin-expedícióval?

Sir John Franklin angol felfedező 1845-ben indult útnak Kanada felé, hogy összeköttetést találjon a két óceán között. 128 fős legénysége és 3 évre elegendő élelmiszerük volt, több mint 30 expedíció indult el őket keresve, olyan sokan, hogy már többen haltak meg őket keresve, mint magán az expedíción.exped

Azóta kiderült, hogy nem is a hajózási baleset, hanem mérgezés okozta a halálukat: olyan magas volt az ólomtartalma a konzervdobozaiknak, hogy a legtöbben ebbe haltak bele. Az is közrejátszhatott, hogy a korabeli Angliában kiugróan magas volt a légszennyezettség a fejlődő ipar miatt, ezért otthonról sem teljesen egészségesen indultak el.

4. Mitől mozognak ezek a több száz kilós kövek?

A kaliforniai Death Valley Nemzeti Parkban található – akár 300 kilós – kövek furcsa okokból mozognak, nyomot hagyva maguk mögött.kovek

Sokáig senki sem értette, és kutatók sem tudták megmagyarázni, hogy mitől mozognak a hatalmas kődarabok. Mivel a nemzeti park üzemeltetői nem engedték, hogy GPS-nyomkövetőket rakjanak a kövekre, egy kutatócsoport végül úgy döntött, hogy ők maguk helyeznek oda hasonló méretű köveket, és azokat vizsgálják meg.

Minden télen felgyülemlik egy bizonyos mennyiségű víz a völgyben az esőzések miatt, amely éjszaka befagy, vékony jégréteget képezve. Amikor felkel a nap, a jég elolvad olyan kis darabokra, amiket a szél képes arrébb fújni, és velük együtt a köveket is odébb sodorni. A folyamat olyan lassú, hogy szabad szemmel nem is látható.

3. A tunguszkai robbanás rejtélye

A tunguszkai esemény 1908-ban történt, amikor Szibéria középső részén az Alsó-Tunguszka és a Léna folyó között a légkörbe lépett egy égitest, amely tűzgömbbé vált, majd még a légkörben felrobbant.

Sokáig bizonytalanok voltak a kutatók, hogy mi okozta a robbanást, ami 1.000-szer nagyobb energiát hordozott magában, mint a Hiroshimára ledobott atombomba, és összesen 2.000 négyzetméteren terjedt el. Végül 2013-ban sikerült egyértelmű bizonyítékot találniuk arra, hogy egy meteorit okozta a tunguszkai eseményt.

2. Hogyan halt meg III. Richárd angol király?

Egy csatában 1485-ben, de a maradványait csak 2012-ben találták meg.richard

III. Richárd angol monarcháról Shakespeare is írt műveiben, megalomán, púpos uralkodónak nevezve őt. Abban senki sem kételkedett, hogy csatában hullt el, de 2012-ben meglepődtek az angliai Leicester lakói, amikor egy helyi parkolóban megtalálták a csontjait egy ásatás során. A vizsgálatok során kiderült, hogy 11 sebet ejtettek rajta, melyből 9 a koponyáját érte. A Shakespeare által festett kép spekulációnak bizonyult, ugyanis egyáltalán nem volt púpos.

1. Hogyan épültek a piramisok?

Évszázadokon keresztül törték a fejüket az emberek, hogy hogyan voltak képesek az egyiptomiak piramisokat építeni. Kutatók 2014-ben írtak arról, hogy a munkások egy szánszerű segédeszközt használtak a kövek szállításához a nedves talajon.piramis

Leginkább a ’60-70-es években terjedt az a hipotézis, miszerint az ókori Egyiptomban az emberi izmok képtelenek voltak megmozgatni ilyen tömegű köveket, és minden bizonnyal valami külső – nem evilági – segítséget kaptak.

Végérvényesen 2014-ben, az Amszterdami Egyetem kutatói mentettek meg minket a magazinok áltudományától: egy ősi sírt elemezve arra jutottak, hogy a munkások szánkókhoz hasonló eszközökre rakták fel a köveket, melyeken eloszlatták a terhelést, maguk mögé pedig folyamatosan vizet öntöttek, hogy meggátolják, hogy visszacsússzon.

Via science.howstuffworks.com

Ha érdekes volt a cikk, oszd meg másokkal is!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk