hirdetés

MÚLT
A Rovatból
hirdetés

9 bizarr dolog, amit a nők szépségért tettek a múltban

50 centi magas cipő, fájdalmasan előállított gödröcske az arcon és szétharapott ajkak - ezektől remélték a nők, hogy divatosak lesznek.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2017. május 02.

hirdetés
"
A szépségért meg kell szenvedni

- hangzik a mindenki által ismert mondás. Viszont ép ésszel szinte felfoghatatlan, hogy hogyan kínozták magukat a nők a múltban, azért, hogy tökéletesek, divatosak és vonzóak legyenek.

1. Korabeli platformcipő, vagyis a chopine (15-17. század)chopine

A nők a 15-17. században azért viselték ezeket a cipőket, hogy ruhájuk alját megóvják a piszoktól, illetve, hogy mutassák magas társadalmi rangjukat. A cipők magassága akár az 50 centimétert is elérhette.

2. A smink magas fokú védelme (1939)smink

Rémisztő, de ezzel műanyag védőfelszereléssel óvták az arcukat és a sminkjüket a nők a heves esőtől és a hótól. Az egyetlen hibája az volt, hogy túl könnyen bepárásodott belülről.

hirdetés

3. A grübedligrubedli

A két aprócska gödröcske az arcon kiváltságnak számított. 1923-ban szabadalmaztattak egy eszközt, amivel a grübedlit mesterségesen elő tudták állítani a hölgyek arcán. A módszer nem volt kellemes: két rudacska nyomta befelé két ponton a nők arcát. Ha elég ideig alkalmazta valaki az eszközt, elérte a kívánt hatást, és megjelentek a kis gödrök.

4. Reneszánsz: magas homlok, nulla szempillaene

Meglepő lehet, de egy időben a minél magasabb homlok volt a divat. A hajvonalukat a nők mesterségesen emelték minél magasabbra: kiborotváltatták a hajukat a homlokuk tetejénél, hogy divatosak legyenek. Sőt, a szempilláiktól is megszabadultak sokan.

5. 17. századi Anglia: a hófehér bőrfeher

A korabeli Angliában egy ecetből és ólomból készített keverékkel kenték a nők a bőrüket, hogy az minél fehérebbé váljon, azonban a szertől egy idő után besárgult a bőrük. A folyamat visszafordíthatatlan volt.

6. Szintén a 17. századi Anglia: a látható erekerek

Kék ceruzával rajzoltak a mellkasukra, a nyakukra és a vállukra vénákat a nők, hogy kihangsúlyozzák nemesi származásukat.

7. Viktoriánus kor: az ajakcsípésajak

Viktória királynő megtiltotta a nőknek, hogy kozmetikumokat használjanak. A nők azonban feltalálták magukat, hogyan adhatnak egy kis színt az arcuknak: rúzs és pirosító helyett megharapták az ajkukat és megcsípték az arcukat.

8. Arzénnal a szépségértarzen

A 19. században divat volt az arzénfogyasztás a nők körében. Úgy hírlett, csillogóbb lesz tőle a szem, formásabb a test és ragyogóbb az arc. Persze mellékhatása is volt: a pajzsmirigyben felhalmozódó arzén akár halált is okozhatott.

9. Zöld ruhák a viktoriánus korbanold

A viktoriánus korban hatalmas divatja lett az 1775-ben előállított zöld festékanyagnak, a Scheele-zöldnek, vagy más néven svédzöldnek, arzénzöldnek. A nők ruháit is ezzek a festékanyaggal színezték. Az egyetlen bökkenő az volt, hogy a festékanyag erősen mérgező volt, réz és arzén elegyéből állt, ami a ruha viselőjének bőrével érintkezve szépen lassan beszivárgott a szervezetébe, és megölte.

Forrás: Bright Side, fotók: Wikipédia, Wikimedia


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk