/multunk/8-bogaras-hiresseg-furcsa-rigolyai/
hirdetés

MÚLT
A Rovatból
hirdetés

8 bogaras híresség furcsa rigolyái

Franklin például minden reggel egy órát meztelenül üldögélt a tornácon, Churchill pedig a kádban ülve vett részt a kormányüléseken.
Karácsony Szilvia - szmo.hu
2015. március 21.

Link másolása

hirdetés

Nem csak művészeink voltak igazán babonásak, politikusok, feltalálók és fizikusok közt is akad bőven furcsa ember. Előző alkalommal 10 babonás író rigolyáit mutattuk be nektek. Ezen a héten pedig elhoztunk nyolc hírességet, akiknek szintén igencsak furcsa bogarai voltak.

1. Beethoven

1Beethoven

A híres zeneszerző szeretett gondolatban, főként fürdés közben komponálni. Annyira koncentrált állapotba került állítólag ilyenkor, hogy jegyzetfüzetet sem tartott a közelben, simán megjegyzett mindent. De nem csak a fürdőkádban tudott alkotni. Titkára, Anton Schindler elmondása szerint néha mikor dolgozott folyamatosan mászkált, kezére pedig újra és újra egy korsó vizet öntött, hümmögött és közben szintén mély meditációba zuhant. Beethoven reggelente már kávéfőzés közben teljesen felébredt, ugyanis mániája volt, hogy a saját reggeli kávéjához ő maga válogassa ki a kávészemeket, pontosan hatvan darabot.

hirdetés

2. Nikola Tesla

2NikolaTesla

A fizikus zseninek több rigolyája is volt. Egyrészt tisztaságmániás volt, ráadásul betegesen irtózott a kerek tárgyaktól és csak olyan szobában volt hajlandó megszállni, amelynek a szobaszáma osztható hárommal. Ha még ez sem elég, tegyük hozzá, hogy két óránál többet nem igen aludt. Hajnali háromkor kelt és szinte megállás nélkül este tizenegyig dolgozott. Így ha jól számolunk, akkor naponta két óra szabadideje volt. Állítólag egyszer megállás nélkül, egyhuzamban 84 óráig dolgozott.

3. Charles Darwin

3CharlesDarwin

A világhírű természettudós nem csak kutatta az evolúciót, de jóformán végig is kóstolta az állatokat. Állítólag még az egyetemen kezdődött furcsa hóbortja. A Cambridge-en Gourmet Club néven társaságot alapított azzal a céllal, hogy megkóstolják a világ lehető legfurcsább állatait. Élete során Darwin kóstolt többek közt sólymot, bölömbikát, struccot, pumát és tatut is, bár állítólag egy meg nem nevesített rágcsáló húsa ízlett neki leginkább.

4. Bill Ford

4BillFord

Az autógyár jelenlegi feje akkor szokott rá berögződésére, amikor a cége nehéz időket élt át. Minden reggel úgy volt képes nyugodtan indítani a napot, hogy meditált egyet munka előtt. Úgy látszik bevált neki ezt a módszer, azóta ugyanis sikeres a cég. Ford pedig megtartotta babonából a mai napig ezt a jó szokását.

5. Winston Churchill

5winstonchurchill

Az angol politikus esti rituáléja során mindent óramű pontossággal csinált. Az irodalmi Nobel-díjas politikus erről a napi rutinjáról írt a Daily Rituals How Artists Work című könyvében. Pontban délután ötkor egy szódával kevert whiskyt hörpintett fel, majd laza másfél órát ledőlt szunyókálni, ezt a szokását még Kubában találta ki. Fél hétkor felkelt, fürdőt vett, majd felöltözött és este nyolckor vacsorázott. Ez volt szerinte a nap legfontosabb étkezése: ekkor élt ugyanis igazi társasági életet. Folyamatosan szivarozott, ivott, és ezt akár éjszakákba nyúlóan is folytatta. Mikor azonban mindenki más nyugovóra tért ő az asztalához ült és nekilátott dolgozni. A ködös Albionban állítólag szokatlan alvási szokásai miatt gyakran a kádban elmerülve vitatott meg bizonyos politikai kérdéseket a háborús kabinettel - persze telefonon.

6. Thomas Edison

6ThomasEdison_900x1152

A feltaláló az úgynevezett „power napping” alvástechnikát alkalmazta pihenésképp. A technika lényege a következő: egy karosszékbe pihent le, a kezében pedig mindig tartott valamit. Mielőtt igazán mélyen elaludhatott volna, általában kiejtette a kezéből a tárgyat, amit fogott, így a zaj felébresztette. Ekkor felébredve leírta ami ebben a meditatív állapotban a fejében járt és így gyakran jutott megoldásra olyan vitás kérdésekben, amiken előtte már hosszasan gondolkodott.

7. Benjamin Franklin

7BenjaminFranklin

Az amerikai politikust és feltalálót rendkívüli módon foglalkoztatta a természet, igen sok időt töltött tanulmányozásával is. Furcsa hóbortja is a természethez köthető: időjárástól és évszaktól függetlenül minden áldott napot úgy indított, hogy meztelenül egy teljes órán át üldögélt a friss, hajnali levegőben „fürdőzve”.

8. Yoshiro Nakamatsu

8yoshironakamatsu

A japán feltaláló nevéhez fűződik a karaoke gép, a digitális óra és még sok más, mai nap is használatos tárgy. Szokását „kreatív úszásnak” nevezi - mi inkább bizarrnak mondanánk. Szerinte az oxigén nagy ellensége az emberi agynak, ezért ő fura mód az oxigén elvonásra esküszik. Kreativitását víz alatti úszással éleszti fel, gondolatait pedig egy víz alatti plexitáblára jegyzi fel, vízálló filccel. Úgy gondolja az agy ebben az állapotban képes produktivitását a maximumra növelni.

Ha érdekes volt, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés

Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés

Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés

Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés

Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk