/multunk/7-uzletag-amirol-nem-tudtad-de-a-maffia-iranyitotta-ok/
hirdetés

MÚLT
A Rovatból
hirdetés

7 üzletág, amiről nem tudtad, de a maffia irányította

A sajttól a vegyszereken át a melegbárokig sok mindenben érdekeltek voltak a gengszterek, akik tisztára akarták mosni a pénzüket.
hirdetés

A Maffiózókból és más gengszterfilmekből tudjuk, hogy a szervezett bűnözés szívesen fektet hulladékgazdálkodásba és építkezési vállalatokba, a cementbizniszről nem is beszélve. Az amerika maffiának azonban sokkal szerteágazóbb érdekeltségei voltak ezeknél.soprano_hbo

1. Sajttermékek

Volt idő, amikor a maffia tejtermékeken tartotta a kezét – ez olvasható Gavin Schmitt Milwaukee-i maffiáról szóló könyvében. „A Milwaukee srácoké volt a Grande Cheese egész Amerikára kiterjedő sajtkészítő és -terjesztő cége.

"
Pénzt mostak rajta keresztül, amivel – a gyanú szerint – az 1950-es és ’80-as évek között heroin importját finanszírozták, de senkit sem ítéltek el ennek kapcsán.

A szerző szerint ma is van kapcsolat a szervezett bűnözés és a sajtipar között. „Ma is vannak emberek, akiket az FBI a maffiával kötött össze, de törvényesnek tűnik a biznisz” – olvasható a könyvben.sajt

2. Zenegépek

hirdetés

Meyer Lansky a ’30-as évek alvilágának egyik leghírhedtebb figurája volt, és unokája szerint nem mindennapos üzletelésbe is belefolyt. Egyező nevű unokája az AMC dokumentumfilm-sorozatában beszélt arról, hogy a ’40-es években nagyapja foglalkozott zenegépekkel is. „New Yorkban volt a biznisz. Rengeteg különböző környékre adott el belőlük, lízingelte mindenféle bárnak és szórakozóhelynek. Gyökeret vert mindenhol” – meséli az unoka.lemez

3. Lemezek

Nélkülük mit sem értek a lemezjátszók. Lansky unokája beszámolt arról, hogy nagyapja zeneipari érdekeltségei nem álltak meg a lejátszóknál. A ’80-as években újra felvirágzott a biznisz: több maffiózó vásárolt lemezgyárat ekkor, amelyeket arra használtak, hogy illegálisan másoljanak és áron alul adjanak el hangfelvételeket.

4. Vegyszerek

Szintén Milwaukeeban vagyunk. A Del Chemical cégtől vásárolt vegyszereket több wisconsini és nevadai önkormányzat.

A maffiózók azt a stratégiát alkalmazták, hogy 10 százalékkal drágábban adtak mindent, és minden biznisznél ugyanezt a hányadot odaadták polgármestereknek kenőpénzként.

Utóbbiak (is) abban voltak érdekeltek, hogy minél magasabb legyen a százalékuk, ezért jó nagy mennyiségben vásároltak mindenféle vegyszert, jóval többet, mint amire valóban szükség lett volna. A maffiának pedig a 10 százalékos felár nélkül is bőven termelt a vállalkozás.hollywood

5. Hollywood

A chicagói maffia tette rá a kezét a filmiparra. Résztulajdont szereztek több filmstúdióban, és bejátszották magukat több kapcsolódó szakszervezetbe is. 1943-ban buktak le, amikor zsarolni próbáltak filmeseket. A főnök egy Paul „Pincér” Ricca nevű figura volt, aki megúszta három év börtönnel. Ebből a szempontból is érdekes a Keresztapa első részének egyik történetszála.melegbar

6. Melegbárok

Semmi meglepő nincs abban, hogy a maffia éttermet vagy bárt vesz magának, de a ’60-as évek New Yorkjában kimagaslóan markáns volt a jelenlétük.

Akkoriban más volt a korszellem Amerikában, bolondok házának tituláltak azt a helyet, ami melegeket szolgált ki, több ilyen bártól megvonták az engedélyüket, vagy szimplán ki sem állították a hatóságok. A Genovese-család kihasználta a lehetőséget és úgy döntött, hogy betölti a piaci rést, és kiszolgálja a szórakozni vágyó melegeket.

Mivel nem akarták magukra felhívni a figyelmet, csak gyenge italokat árultak és nemigen figyeltek a higiéniára.

7. Halászat

Schmitt könyvében arról is ír, hogy egy Milwaukee-i banda kezében volt a világ legnagyobb tonhalhalászó hajója, a Margaret L. a hetvenes években. Azt is megjegyzi a szerző, hogy ezt lopott pénzből vették meg maguknak.

Forrás: Mentalfloss


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk