hirdetés

MÚLT
A Rovatból
hirdetés

7 meglepő hasonlóságunk az őskori emberrel

Kellett-e nekik fogorvos, mire használták a kutyákat, előfordult-e súlyos betegség közöttük, milyen szeszes italt fogyasztottak őseink? Meglepő dolgok derültek ki.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2017. február 26.

hirdetés

Talán nincs más olyan időszak a történelemben, amit nagyobb homály fedne mint az őskor. Minthogy az írás megszületése előtti időről van szó, kevés olyan lelet került elő, mely az életvitel akár íratlan formáit magyarázná.

Az archeológia és segédtudományainak sikereit tekintve mégis van lehetőségünk legalább felületesen belelátni az őskori ember mindennapjaiba. Ezek alapján egy színes és izgalmas élet rajzolódik ki előttünk, mely sok esetben hasonló a mai ember napi-, vagy éppen éjszakai rutinjához.

(Az "őskori" terminológia cikkünkben minden olyan embert jelöl, akik a formális, azaz hivatalos írás (pl. adók és népességszámlálás rögzítése) előtt léteztek.)

7. Kutyatartáskutya

Európában 4-ből 1 háztartásban tartanak kutyát házi kedvencnek. Elidegenülő világunkban hálás dolog kutyát tartani, anyagilag viszont igen megterhelő, évente körülbelül 300 ezer forintot költünk négylábú társunkra.

hirdetés

Míg régebben azt hittük, hogy dolgoztatták a kutyákat, a tudomány más megállapításra jutott. Házikedvencként is tartották a szelídített példányokat.

A Kelet-Szibériában talált kőzetek arról tanúskodnak, hogy temetkezési hajókba tették a kimúlt állatokat. Gyomruk tengeri élőlényeket tartalmaztak és gazdáik ékszerekkel díszítették őket. Úgy tűnik tehát, a kulturális kötődésünk az állatokhoz sokkal régebbi időkre nyúlik vissza. Az antropológusok azt is állítják, hogy a kuvaszt legalább annyira tisztelték gazdái, mint ha közülük való lenne.

6. Sör és bulisor

A sörért való rajongásunk rendkívüli, csak az USA évente 48 milliárd dollárt, azaz körülbelül 14 billió (hogy pontosak legyünk: tizennégybillió-huszonkétmilliárd-kétszáznegyvenmillió) forintot költ az italra évente. Miért is ne? Valószínűleg mindenhol ez a kedvenc alkoholos ital, ha éppen nem borászbálon veszünk részt. Valószínűsíthetően minden 18 életévét betöltött személy legalább egyszer megkóstolta.

A kutatások azt igazolják, hogy ez a szenvedélyünk nem valami újkori találmány, ellenben Ciprus területén találtak sörfőzéssel kapcsolatos őskori leleteket.

A majdnem 11 ezer éves sörfőzdében talált eszközök egy primitív sör előállítására teljességgel alkalmasak voltak.

A tudósok biztosak abban, hogy szociális tevékenységek közben itták a sört, főként kapcsolatépítésre.

Kíváncsi vagy hogyan kell őskori sört csinálni? Itt kiderül.

5. Szájhigéniaszaj

Reméljük mindenki rendkívül sok időt tölt a szájápolással. Ne gondoljuk azonban, hogy az őskori ember, fogorvos híján nem törődött fogaival.

Hihetetlen, de valóban nem kellett nekik, ugyanis kiváló fogaik voltak. Erősebbek, egészségesebbek, mint a mieink.

Az antropológusok a mezőgazdaság fejlődését okolják fogaink elsorvadásának gyorsulásáért.

A cukor-, és szénhidrátokban gazdag élelmiszerek, mint például a rizs vagy a kukorica nem fogbarát termények. Az őskori étrend mellé tehát nem volt szükség fogorvosra, hiszen ezekhez sem jutottak hozzá.

4. Klímaváltozásklima

Ellentmondásokkal telinek mondható a klímaváltozással kapcsolatos hozzáállás mind a politikában, mind pedig a tudomány területén. A megújuló energiák és aszálybiztos termények mellett több mint 500 nemzetközi egyezmény próbálja enyhíteni a klímaváltozás hatásait.

Az egykori Afrikában élő középső kőkorszaki emberek maradványainak tanulmányozása közben vették észre, hogy mielőtt valami klímaváltozás állt be

több eszközt készített az őskori ember, készülve a drasztikusan változó körülményekre.

Így a klímaváltozás gyorsította az innovációt és az újítást.

3. Étrendkaja

Mindenevőként próbáljuk magunkat a leginkább változatos élelmiszerekkel ellátni. A kizárólag húsevő barlanglakó mítoszától eltekintve az őskori ember hasonló étrenddel rendelkezett és nem volt szüksége fogyasztó szerekre, de még személyes trénerre sem.

Glynn L. Isaac korábbi kutatása azt mutatta ki, hogy a korai embertársaink is szerették a kiegyensúlyozott étrendet, amely húsból és zöldségekből állt. Csapatával azt is felfedezte, hogy a hozzávalók feldolgozásához használtak eszközöket is, például a hússzeléshez és a gyűjtögetéshez.

2. A rák, mint betegségbeteg

Habár modern kórnak tudjuk be a rákot, az Indiana Jones renoméjával vetekedő Louis Leakey kimutatott egy szokatlan csomót egy Australopithecus anamensis állkapcsán. Miután megvizsgáltatta egy specialistával felfedezték, hogy az egy tumor és az illető osteosarcomaban - más néven csontrákban szenvedett.

1. Szóhasználatszo

Az ezeréves szakadék, mely köztünk és őseink között tátong, csak arra enged minket biztosan következtetni, hogy valószínűleg érthetetlen gügyögésből állt az őskori ember beszéde.

Brit és új-zélandi tudósok felfedezték, hogy

alapvető szavaink a mezolícium időszakára datálhatóak,

15 ezer évvel ezelőttre.

Bizonyos szavaink nagyon hasonlóan hangozhattak őskori társainkéhoz. Ezek a rokon szavak ugyan azt jelentik szerte a világon, és különböző kultúrák megőrizték őket az ezredforduló után is.

Forrás: listverse

Ha érdekes volt, oszd meg másokkal is!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk