/multunk/7-dolog-amit-nem-tudtal-a-nobel-beke-dijrol/
hirdetés

MÚLT
A Rovatból
hirdetés

7 dolog, amit nem tudtál a Nobel béke-díjról

Melyik volt az első amerikai elnök, aki kiérdemelte a Nobel-békedíjat, és ki kapta meg kétszer is? Mutatjuk!
Képek: Wikipédia - szmo.hu
2016. október 07.


Link másolása

hirdetés

Mint minden évben, a norvég Nobel-békedíj bizottság, ma reggel bejelentette az idei nyertest. A békedíj egyike az ötnek, melyet Alfred Nobel végrendeletében meghagyott. Ezt a díjat egy olyan személy vagy intézmény kapja, amely meghatározó lépéseket tesz az országok közötti megértés érdekében, a háborúk befejezésében és béketárgyalásokban.

Már több, mint egy évszázada választják még évről évre a díj nyertesét, és sok mindent megélt a díj. A Time össze is szedte az idei átadás alkalmából a díj nagyobb mérföldköveit.

Az első díj, melyet ketten kaptak: Jean Henri Dunant and Frédéric Passy, 1901

Az első díj, melyet két ember vehetett át, a legelső is volt a Nobel-békedíjak közül. Dunant a Vöröskereszt megalapítója volt, és az ő ötletei inspirálták az első Genfi Egyezményt. Sorra vette a 40 ezer sebesültet, akiket látott szenvedni az észak-olaszországi csaták során 1859-ben. Ez alapján született meg ötlete egy egyezményről, mely szerint a sebesülteket el kell látni, függetlenül attól, hogy melyik oldalon harcolnak. Pasy közgazdász volt, aki a szabad piacban hitt, aminek szerinte következménye lenne a béke. A francia béke társaság alapítójaként, meghatározó alakja volt a nemzetközi béke mozgalomnak.n1

Az első intézmény: Institut de droit international (Nemzetközi Jogi Intézmény), 1904

hirdetés

Az intézményt 1873-ban ügyvédek alapították azzal a céllal, hogy háborúk idején elfogadtassák a nemzetközi jogokat a harcoló felekkel. A díjátvételekor elhangzó beszéd kihangsúlyozta az intézmény pártatlanságat, és figyelmességet vizsgálatai során.

Az első nő: Bertha Sophie Felicita von Suttner bárónő, leánykori nevén Kinsky von Chinic und Tettau grófnő, 1905berha

Az osztrák arisztokrata hölgy egy meghatározó regényt írt, Die Waffen nieder! (Tedd le fegyvert!) címen. Alfred Nobel titkárnőjeként, jó barátságban voltak, ami meglehet, hogy befolyásolta Nobelt mikor von Suttnernek ítélte az elismerést. 1891-ben a Time azt írta róla, hogy Nobel közeli barátja volt, és “Béke Bertha” néven becézték. Ő alapította az Osztrák Béke Társaságot 1981-ben.

Az első hivatalában lévő amerikai elnök: Theodore Roosevelt, 1906

Roosevelt az 1904-1905 között zajló orosz-japán harcokat követő béketárgyalásokban betöltött szerepéért kapta meg a kitüntetést a következő évben. Elődjeivel ellentétben Roosevelt nem a béke mozgalom tagjaként, hanem elnökként kapta meg a díjat, amely nagy port kavart az időben. Főleg, mert Roosevelt külpolitikája cseppet sem volt békés; kifejezetten agresszív és imperialista volt. Mégis, beszéde méltán vált híressé; Amerika volt az első állam amely a békét beültette a politikai gyakorlatba. Hiszen Amerika akkorra már sok országgal kötött békeszerződést. Roosevelt nem vette át díját személyesen 1906-ban, csak 1910-ben a mandátuma lejártával.n2

Az első év nyertes nélkül: 1914

Az Első világháború kirobbanásának évében, 1914-ben, a bizottság senkinek sem ítélte oda a díjat, és egészen 1917-ig nem is osztották ki. 1917-ben a Vöröskeresztet jutalmazták, majd 1918-ban, és 1919-ben megint nem nyerte el senki az elismertért. A Nobel-békedíjat összesen 19 évben nem adták át, általában a világháborúk ideje alatt. Legutóbb 1972-ben nem került sor a díj átadására.

Az első színesbőrű: Ralph Bunche, 1950

Ralph Bunche afro-amerikai ENSZ képviselő, - kinek nagyszülei még rabszolgák voltak, - 1950-ben kapta meg az elismerést sikeres Arab-Izraeli tárgyalásaiért. Ekkor még az Arab- Izraeli konfliktus felei még egy asztalhoz sem voltak hajlandók leülni, így Bunche kénytelen volt a két fél között ingázni, és napi 16-20 órát dolgozott. A Time 1950-ben megírta Bunche sikereit, aki mintegy 81 napig segítette a tárgyalásokat.

Az első ember, aki kétszer nyert: Linus Pauling, 1962

Bár egy intézmény, a Vöröskereszt, korábban kétszer is nyert (1917-ben és 1944-ben), és volt más, aki két díjat nyert (Marie Curie kémiából és fizikából is kapott kitüntetést). De ez volt az első alaklom, hogy a Nobel-békedíjat olyannak adták át, akit már más kategóriában kitüntettek egyszer.

Pauling 1954-ben vette át a díjat, kémiai kutatásaiért. De sikerei után felvette a harcot a nukleáris fegyverek ellen, majd 1959-ben megírta a Hiroshima Appeal-t. Pauling 1946 óta szívvel-lélekkel harcolt; nem csupán a nukleáris fegyverek és tesztelésük ellen, hanem egy békésebb világért.

Munkájának hála beszüntették a nukleáris fegyverek tesztelését.

Ráadásul pont ugyanazon a reggel, mikor bejelentették, hogy Nobel-békedíjat kapott.pauling

via Time

Ha érdekes volt a cikk, oszd meg az ismerőseiddel is!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk