hirdetés

MÚLT
A Rovatból
hirdetés

7 borzasztó kínokat okozó szépségápolási szokás a múltból

A radioaktív arckrémeken keresztül a galandférges fogyáson át egészen az arzénfogyasztásig mindenféle őrültséget kipróbáltak egykor a nők.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2017. április 26.

hirdetés

Bőrégést okozó krémek, szívelégtelenséghez vezető étvágycsökkentők, plasztikai műtétek: fájdalmas módszerek, amelyekkel manapság javít vagy változtat valaki a külsején.

A szépségápolás nem modern kori jelenség, évszázadok óta foglalkoztatja a nőket. Következzen most néhány ijesztő szokás a múltból.

1. Fűzők

A több száz éves múltra visszatekintő alakformáló a 19. századra nyerte el a ma is ismert formáját. Ekkoriban bálnacsontokat használtak fel a derékrész merevítésére, ezért a tengeri élőlények még jobban szenvedtek a fűzőt hordó nőknél.

A cél elérése érdekében sokan olyan szorosra húzták, hogy súlyos egészségügyi problémákat okozott a fűző használata.

hirdetés
fuzo_pixabay

Fotó: Pixabay

2. Arzénfogyasztás

Nagyjából a 19. századig sokan hittek az arzéntabletták jótékony hatásában:

az arcszín javulását, a szemek egészségét és általánosan szexi megjelenést reméltek tőle.

Eleinte keveset szedtek be, hogy a testük alkalmazkodjon hozzá, de miután az immunrendszer valamelyest hozzászokott, sokan napi szintén fordultak a tablettákhoz. Sok idő kellett ahhoz, hogy rájöjjenek, hogy az arzén súlyos pajzsmirigy-megnagyobbodást, szélsőséges esetekben halált is okozhat.arzen_pixabay

Fotó: Pixabay

3. Galandféreg

Nem csak veszélyes, undorító szokás is volt. Tablettába zárva nyelték le a galandférgeket, amelyek abból „kikelve” az emberek emésztőrendszerében élősködve elfogyasztották a tápanyagokat, amit így a test nem tudott megemészteni.

Így a fogyasztó alultáplált lett, a férgek pedig egyre növekedtek.

Használtak féregtelenítő kúrákat, hogy eltávolítsák őket, de inkább nem is érdemes belegondolni, hogy milyen érzés lehetett, amikor egy nyíláson kellett őket kihúzni.galandfereg_wikimedia_commons

Fotó: Wikipédia

4. Lábhajlítás

A Távol-Keleten alakult ki a tizedik század körül a módos nők körében az a szokás, hogy hosszú és fájdalmas folyamat során, speciális cipőkkel hajlítják meg a lábukat, tartós deformációt elérve ezzel. Kicsi és kényelmetlen cipőket hordtak az elegánsabb megjelenés érdekében. Gyakorlatilag megnyomorodtak tőle, de ez is volt a céljuk: így jelezték, hogy nem alkalmasak munkavégzésre. Számos helyen a 20. századig bevett módszer volt – a szovjetek idejében vált kiváltsággá a munka a nők számára is.4_flickr_otis_historical_archives_national_museum_of_health_and_medicine

Fotó: Otis Historical Archives National Museum of Health and Medicine, Flickr

5. Radioaktív kozmetikumok

Az 1930-as években Franciaországban elterjedtek voltak a radioaktív anyagokat tartalmazó Tho-Radia kozmetikumok, amelyek hatóanyagai a tórium-klorid és rádium-bromid voltak. A piperecikkeknek gyógyhatást tulajdonítottak, a kor "marketingesei" pedig tették a dolgukat: ezek a termékek 30 évig voltak kaphatók a a boltokban, és fogyott is rendesen a készlet.

Mivel mindenki abban a hitben élt, hogy jótékony hatással bírnak, sokaknak az ár sem számított, bármennyit képesek lettek volna fizetni a "vitalizáló hatású" radioaktív termékekért.

A sugárzás hátrányairól akkor még nem sokat tudott a nagyközönség. Máig sem tudni, vajon hányan kaptak rákot a "tudományosan bizonyított" szépítő hatású termékek miatt.

A témáról bővebben ebben a cikkünkben olvashatsz.5_flickr_kelly_michals

Fotó: Flickr

6. Halálos nadragulya

Egy időben a virág a Belladonna, vagyis a „gyönyörű nő” becenévre hallgatott. Szembe csöppentve intenzív pupillatágulást okozott, amitől vonzó, ártatlan tekintetet reméltek. Több nőnek kellett megvakulnia ahhoz, hogy felhagyjanak a használatával.6_flick_Plbmak

Fotó: Flickr

7. Ólompúder

Az 1700-as években a fejlett városi társadalmak (is) brutális higiéniai körülmények között éltek mai szemmel nézve, védőoltások nélkül és kevésbé előrehaladott orvostudománnyal számos bőrbetegség és himlőfajta kínozta őket.

Bevett módszer volt a bőrproblémák eltakarására az ólomból készült púder használata, mivel olcsó volt, könnyen be lehetett szerezni és jól is takart. Ám használata sokszor agydaganathoz és paralízishez vezetett.

Forrás: Mentalfloss


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk