/multunk/6-tortenelmi-szemely-akit-babonaik-tartottak-fogsagban/
hirdetés

MÚLT
A Rovatból
hirdetés

6 történelmi személy, akiket babonáik tartottak fogságban

Megdöbbentő, hogy sokszor a koronás fők is milyen nevetséges dolgok alapján hozták meg akár országok sorsát befolyásoló döntéseiket.

Link másolása

hirdetés

A babona nem csak a pórnépet jellemezte: az uralkodók, királyok, királynők, hadvezérek, sőt, a felfedezők közt is akadtak babonások, akik néha olyannyira hittek hiedelmeikben, hogy sok esetben döntéseiket, tetteiket is ezek határozták meg. Sokan egy-egy fontos döntés előtt jósoltattak maguknak, míg mások egészen furcsa rituálékat hajtottak végre sikerességük érdekében.

1. Bonaparte Napóleon

1napoleon

Napóleon hadjáratai előtt mindig konzultált látnokával, Madame Normanddal. De nemcsak a jóslásban hitt, számtalan apróságot is jelként értelmezett. Például rettegett a tizenhármas számtól, valamint a fekete macskáktól is. Sőt, állítólag súlyos macskafóbiája volt, a waterlooi csata előtt fekete macskával álmodott, amit ugye természetesen rossz jelnek tekintett. Mindenesetre rossz előérzete bejött, a csatát elvesztették…

2. VII. Edward király

hirdetés

2VIIEduard_702x1000

VII. Edward uralkodó 1901 és 1910 között volt Anglia királya. Az ő babonái is összefüggésben voltak az álmokkal, ugyanis megtiltotta, hogy péntekenként bevessék az ágyát vagy kicseréljék lepedőjét. Állítólag mindezt azért tette, mert attól félt, ha ilyenkor cserélik ki ágyneműjét, akkor álmait a sátán fogja uralni.

3. I. Erzsébet

erzsebet

VIII. Henrik lánya, I. Erzsébet semmit sem bízott a véletlenre. Feltétlen bizalmát ugyanis egy John Dee-nek nevezett mágussal osztotta meg. Az egész egy horoszkóppal kezdődött, ami John Dee szerencséjére bevált, így később I. Erzsébet még koronázásának időpontját is vele jelöltette ki. De nem csak az események megjövendölésében volt Erzsébet segítségére, hanem számos államügyben is segítségére sietett a királynőnek. Mindezekhez állítólag egy varázskövet használt, mely a mai napig megtekinthető a British Museumban.

4. Báthory Erzsébet

5bathoryerzsebet

A legenda szerint Báthory Erzsébet grófnő háromszáz, más források szerint több, mint hatszáz nőt ölt meg, hogy aztán vérükben fürdőt vegyen az örök fiatalság reményében. Egyesek szerint Erzsébet őrült, skizofrén volt, mások szerint a terheltség és a szexuális kielégítetlenség állt a borzalmas tettek hátterében. Vannak, akik szerint ez csak rosszindulatú teória, és Erzsébet rokonai találták ki azért, hogy megszerezzék vagyonát. A történészek a mai napig nem tudták teljes mértékig eldönteni, hogy mi lehet az igazság a szörnyű hírnév mögött: bűnt követett el, vagy ő volt az áldozat, akit élete végén bezártak egy ablaktalan szobába a csejtei várába.

5. Könyves Kálmán

konyvesk

Korának egyik legműveltebb uralkodója volt, aki újjászervezte és megerősítette az ország belső rendjét és új törvényeket alkotott. Többek közt eltöröltette a kínzást és harcot hirdetett a babonák, főképp a boszorkányság ellen. Törvényeiben kijelentette ugyan, hogy boszorkányok nincsenek, azonban a korában általános boszorkányhit alól ő sem vonta teljesen ki magát. Megkülönböztetett rontókat, jövendölőket, állati alakot öltő, emberevő bűbájosokat.

6. Kolumbusz Kristóf

3kolombuszkristof

Amerika (újra)felfedezője szintén hitt babonás dolgokban. Mikor legénységével az Újvilág felé tartott, hajójukat cápák kísérték. Ezt persze rossz ómennek tekintette az admirális, hamarosan pedig jóslata be is vált, óriási vihar kerekedett. Kolumbusz Kristóf a tengerészhiedelemnek megfelelően, hogy lecsendesítse a vihart és megnyugtassa legénységét egy pakli kártyát szórt a vízbe. Állítólag bejött, ugyanis sikerült lecsillapítania az időjárást.

Ha érdekes volt, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk