hirdetés

MÚLT
A Rovatból
hirdetés

500 éve halt meg Dózsa György

Az 1514-es parasztháború vezérét egy fatrónra ültetve, meztelenre vetkőztetve égették meg a felkelés leverése után.
SZM, Wikipedia, képek: Derkovits Gyula fametszetei - szmo.hu
2014. július 20.

hirdetés

Dózsa György Dálnokon született 1470 körül (a pontos dátum nem maradt fent, de a korabeli források alapján negyven-negyvenöt éves lehetett halálának idején). Gyerekkorát ugyanitt töltötte testvéreivel, apja halála után Makfalvára került. Mindig a katonai pálya vonzotta, apja nyomdokaiba akart lépni, így később katonának állt.

Több végvárban is szolgálhatott, mivel – bár adatok nem maradtak fenn róla – Szapolyai János erdélyi vajda 1513-as törökök elleni hadjáratában mint lovaskapitány vett részt. A hadjárat után nándorfehérvári őrségben maradt. Itt vívott győztes párviadalt 1514. február 28-án a szendrei lovas szpáhik vezérével, az epeirosi Alival, aki már sok vitéz halálát okozta.dozsa3

Ezért a tettéért a király II. Ulászló kétszeres zsold és aranylánc mellett lovagrendbe emelte, falut ajándékozott neki, valamint engedélyezte, hogy a családi címerébe a hőstett emlékére egy karddal levágott vérző kart illesszen. Eközben Bakócz Tamás esztergomi érsek és szentszéki követ 1514. április 9-én kihirdette a pápai bullát, azaz a törökök elleni kereszteshadjáratot.dozsa4

Bakócz máig sem tisztázott körülmények között választotta Dózsát a keresztes hadsereg vezérévé. Május közepére az országban mintegy 40.000 fős paraszti had gyűlt össze a vezetése alá, azonban a szervezési hiányosságok, Bakócz visszakozása, a keresztesháború lefújására tett kísérletek és a nemesek ellenkezése együttesen felkelés kirobbanásához vezettek.dozsa1

Dózsa György hírnevét igazolva sok diadalt aratott, és bár az egész országban kitört a felkelés, ő csak a keresztes hadsereget irányította, a helyi zavargásokhoz nem volt köze. Bár a felkelők több helyen vereséget szenvedtek, ő seregével elfoglalta a Maros-menti várak többségét.

hirdetés

Egészen a temesvári csatáig (1514. július 15.) nem szenvedett vereséget, itt azonban Szapolyai János erdélyi vajda seregével beavatkozott és nagy csatában legyőzte a felkelőket. Dózsa György testvérével, Gergellyel együtt fogságba esett.

Kivégzése

Tetteiért elképesztően borzalmas halálban volt része neki és testvérének is. A korabeli feljegyzések így írtak kivégzéséről: először is tüzes vassal megkoronázták, aztán még élve, meztelenül, lábainál fogva megkötözve saját katonái, akiket közönségesen hajdúknak neveznek, s akiknek cselekedetei annyi sok szörnyűséget hoztak, fogaikkal széttépték és felfalták.

A szeme láttára három darabra vágták öccsét, majd ezután a testet négyfelé vágták és bitófára függesztették. A hiedelemmel ellentétben a trón, amelyre ültették, nem volt tüzes, csupán a korona, amelyet fejére raktak. A tüzes trónról szóló legenda csupán Petőfi Sándor: A nép nevében című költeménye után terjedt el széles körben.dozsaujra

Személye a későbbi korokban az elnyomó nemesi hatalom elleni harc jelképévé vált. A szocializmus alatt történelmi szerepét túlhangsúlyozták a történettudományon és kultúrán kívül is – rengeteg utca, közterület, sportegyesület, társadalmi szervezet kapta nevét.

Dózsa a hivatalos marxi történelemszemlélet fő motívumára, a nemesség és parasztság közötti osztályharcra adott szemléletes magyar példát – azonban fontos megjegyezni, hogy ő maga is nemes volt.

Ha érdekes volt a cikk, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk