/multunk/5-szomoru-sorsra-jutott-hazai-kastely/
hirdetés

MÚLT
A Rovatból
hirdetés

5 szomorú sorsra jutott hazai kastély

Egykor élet folyt falaik között és gyönyörűek voltak. Ma omladozó romok, pedig meg lehetett volna menteni mindet.
SZE - szmo.hu
2015. április 07.

Link másolása

hirdetés

1. Öngyilkosságok és gyilkosság helyszíne: Balatonederics

Néhány évtizede SZOT üdülőként funkcionált az épület, most azonban lassan leomlanak a falai. A klasszicista stílusban épült kastélyt a 19. században emeltette a Nedeczky-család, és a tető (más források szerint az ajtó- és ablakkeret) színéről kapta a Fekete jelzőt. Csupa családi tragédia helyszíne lett, kezdve a fegyveres felkelés vádjával börtönbe hurcolt, halálra ítélt, majd a kiegyezéskor szabadon engedett Nedeczky Istvánnal. Öccse, Jenő nevéhez is szomorú esemény kötődik: a gyógyíthatatlan betegségben szenvedő férfi 1914-ben saját kezével vetett véget életének.

Más szörnyűség is történt Balatonedericsen. 1912-ben például a kastély szakácsnőjét megölte féltékeny szeretője. A Nedeczky-család egykori birtokának az 1920-as években új tulajdonosa lett: egy pesti ügyvéd, Vág Jenő költözött ide a nejével. Amikor a férfi in flagrantin érte feleségét, öngyilkos lett. A nő eljegyezte magát egy kútfúróval, ám újabb kalandba bocsátkozott, és a vőlegénye is megölte magát. Az özvegy egy bigámia miatt körözött férfival létesített kapcsolatot, és az, miután eltapsolta a hölgy pénzét, lelépett. A nő eladta a kastélyt egy nyugalmazott miniszteri főtanácsosnak, akiről senki sem tudta, hogy kettős ügynök. A férfi - máig tisztázatlan körülmények között vetett véget életének 1945 februárjában.

ederics

2. A pusztulni hagyott műemlék Barcson

hirdetés

Ma már életveszélyes állapotú az 1800-as években épült neoreneszánsz kastély. Jelenleg magántulajdonban van, és nem tudni, mi lesz a sorsa. "Hiányzik az egész tetőszerkezet, az összes nyílászáró. Tilos a belépés, életveszélyesnek nyilvánították. A falak omladoznak" olvashatjuk a Túrautakon.

Építtetője Kremsier Károly gazdag földesúr volt, aki mecénásként támogatott művészeti csoportokat. Úgy tartják, hogy a kastélyt annak idején a kor technikai vívmányaival szerelték fel. "A Kremsier család a kastélyhoz közel szeszgyárat és gőzmalmot is működtetett, mindkettő a tűz martaléka lett" írja egy blogger.

barcsiak

A gőzmalom, a Dráva hídja, Barcs, a fűrészgyár, a Drávapart és részlet a dohánybeváltóból - Forrás: mek.oszk.hu

barcsikastely

barcs

3. A neogótikus stílusú kis kastély Egyeden

Szomorúan kezdődött az épület története, mivel az elődje egy barokk Festetics-kastély volt, amelyet a birtok akkori tulajdonosa 1882-ben lebontatott. Az új kastély neogótikus stílusjegyeket visel magán, és U alakban épült. (Ma már csak a középső rész és az egyik szárny áll, mivel a másik a II. világháború alatt súlyosan megsérült.

A kastély egyik nevezetessége az udvaron álló japánakác, amely a legenda szerint már az egykori, lebontott régi épület udvarán álló öreg japánakác (más néven közönséges pagodafa) az uradalom utolsó kertészének elmondása szerint idősebb a mai épületnél, a hajdani barokk kastély udvarát is ez a fa díszítette. Az épület egyszer már elhagyatottá vált, 1955-ben is romos volt. Kotnyek Antal örökítette meg egy fotósorozaton, amely ma a Fortepanon látható. Később iskolaként használták a kastélyt. Ma pedig az enyészeté.

1955kotnyekantal

16271

1955kornyekantal2

1955kotnyekantal3

wikipedia_egyed

4. A lótenyésztés hajdani központja Fenékpusztán

Izgalmas helyen, Keszthelytől nem messze, az egykori római Valcum erődítményének maradványai közelében alapított lovasiskolát a bécsi udvar. A birtokot a Festetics-család vásárolta meg a 18. század első felében. A 19. században fogtak hozzá az úgynevezett Kiskastély építéséhez - egyébként részben a római romokon. Az épülethez majorság tartozott, itt folyt az Európa-szerte híres versenyló-tenyésztés; a kastélyban külföldi vendégek szálltak meg és a Festetics-család nyári lakául szolgált. A keszthelyi nagy kastéllyal fákkal szegélyezett út kötötte össze.

A jó világnak a második világháború kitörése vetett véget. A család elhagyta a birtokot, "a Kiskastély és környezete később lengyár, téesz, iskola helyszíneként is működött a rendszerváltás időszakáig" írja a ZalaMédia. "A kastélymúzeum öt éven keresztül gyűjtötte a pénzét, hogy mai árakon számítva több mint félmilliárd forintot áldozva, a magyar államtól megvásárolhassa Fenékpuszta ötvenhektáros (...) területének jelentős részét, magtárastól, Kiskastélyostól. Az államtól azután minden évben csak ígéretek érkeztek a felújításra. A kastély mindeközben önerőből, a műemléki hatóság jóváhagyásával elkészítette a megújuló majorság rekonstrukciójának terveit". Az újjáépítésre máig nem került sor, a fenékpusztai épület üresen, elhagyatva áll.

lotenyesztes

fenekpuszta_1962_gyongyi

Az egykori keszthelyi Festetics-kastély 1962-ben - Fotó: Fortepan, tulajdonos: Gyöngyi

fenekpuszta_1979_balazslajos_majorsag

Az egykori keszthelyi Festetics uradalom majorsága 1979-ben a Lengyár kultúrháza volt - Fotó: Fortepan, tulajdonos: Balázs Lajos

fenekpuszta_wiki

5. A tönkretett pósteleki kastély Gyula és Békéscsaba között

Nem sokáig állhatott épen ez a romjaiban is finom szépségű kastély. A birtok a Wenckheim-családé volt, a neobarokk stílusú épületet Széchenyi Antalné Wenckheim Krisztina építtette az 1900-as évek elején. A pósteleki kastély körüli kert kialakítása pedig az 1920-as évekig zajlott; a szabadkígyósi és a nagymágocsi Wenckheim-kastélyokból is hoztak ide növényeket, egzotikus ritkaságokat. Egykor csónakázó és kilátó is volt a kastélypark területén. A korabeli források szerint negyvenezer rózsatő volt a parkban.

Az épület sorsát az pecsételte meg, amikor tulajdonosai a front elől menekülve kiköltöztek. "1944 őszén, amikor a grófi család elhagyta a kastélyt termeit a környékbeli lakosok kifosztották, fel is gyújtották, s három helyiség jórészt kiégett. 1945 augusztusától indult folyamatos széthordása. 1947-ben a gyulai Gyógypedagógiai Leánynevelő intézet külső telephelyként a kastélyba történő elhelyezéséről intézkednek, de a tervek nem valósultak meg, a kastély továbbra is a lakosság szabad prédájaként pusztult" írja a Wenckheim.hu. Már az 1970-es évekre borzasztó állapotba került - a helyzetet tovább rontotta, hogy 1983-ben a munkásőrség gyakorlatozása során egyszerűen felrobbantották a nagy részét...

postelek

1972_postelek

1972_postelek2

Ha érdekes volt az összeállítás, oszd meg másokkal is!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés

Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés

Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés

Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés

Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk