/multunk/5-hires-festo-aki-kettos-eletet-elt/
hirdetés

MÚLT
A Rovatból
hirdetés

5 híres festő, aki kettős életet élt

A híres magyar és külföldi festők között diplomata, asztalos, gyógyszerész, lelkész és belsőépítész is volt. Elmondjuk, kik ők.

Link másolása

hirdetés

Legnagyobb művészeink egy része egészen más pályára készült, és van olyan is, aki a festés mellett belesodródott kora politikai életébe. Az életrajzaikat olvasva gyakran elgondolkodunk, mi lett volna, ha nem fedezik fel a tehetségüket, ha a "tisztes polgári hivatások" valamelyikét választják vagy abban ragadnak. Arra a következtetésre jutottunk, hogy sokkal, de sokkal szegényebb lenne nélkülük az európai művészet története. Azt felmérni sem tudjuk, mennyire.

1. Rubens kora kiváló diplomatája volt

Családja a 16. században Antwerpenből települt át a mai Németország területére, és amikor 1587-ben az akkor tíz esztendős Peter Paul Rubens édesapja meghalt, visszaköltöztek Németalföldre. A fiú anyanyelvén kívül öt nyelven beszélt; ennek már korán hasznát vette, 1600 és 1608 között itáliai tanulmányúton volt. Vincenzo Gonzaga mantovai herceg udvarában részben festett, részben pedig a hercegnek tett apróbb szívességeket. Hazatérése után Antwerpenben Albert főherceg és Izabella főhercegnő udvari festőjeként diplomáciai szolgálatot is ellátott.

onarckep

hirdetés

Rubens egyik kései önarcképe

Élete legfontosabb diplomáciai küldetését az 1620-as évek végén teljesítette. Közvetítőnek kérték fel, hogy simítsa el IV. Fülöp spanyol király és az angol uralkodó, I. Károly konfliktusát. Kortársai szerint Rubens művelt, finom, megnyerő személyiség volt, aki tökéletesen ismerte az akkori illemszabályokat. 1630-ban ennek a kiváló államférfinek és művésznek köszönhetően írt alá békeszerződést az angol és a spanyol udvar. Közben Rubens műhelye ontotta magából a remekműveket: A három grácia, Susanna Lunden portréja, Vénusz és Mars, Bundácska. A művészetre való hatása igen erőteljes volt, például az általa ábrázolt gömbölyded, soványnak éppen nem mondható nőalakok után terjedt el a köznyelvben a rubensi idomok kifejezés. Rubens 1640-ben hunyt el.

haromgracia

A három grácia

2. Munkácsy Mihály asztalosinasként kezdte

Az 1844-ben Lieb Mihály néven született későbbi festő hat éves volt, amikor meghalt az édesanyja, és nyolc, amikor az édesapját is elveszítette. Ezért került Békéscsabára anyai nagybátyjához, aki iparosnak szánta, és egy helyi asztaloshoz adta inasnak. Nehéz évek voltak ezek, nélkülözéssel, napi 10-12 óra munkával. 1858-ban, 14 évesen szabadult fel, ezután újabb inasévek következtek, Aradon, és csak 1860-ban tért vissza a közben Gyulára költözött családjához. Itt ismerkedett meg Szamossy Elek festővel, aki tanítani kezdte. Az ifjú Munkácsy Mihály pár évvel később ajánlólevelet kapott Szamossytól, részben ennek köszönheti, hogy Ligeti Antal vette pártfogásába.

munkacsy

Munkácsy Mihály

Azt hihetnénk, innentől kizárólag a festészetnek szentelte életét. A valóság az, hogy a kiegyezés évében például hazai lapok tudósítója volt. Eljutott viszont Párizsba és Düsseldorfba, és az inspiráló módon hatott a művészetére. 1869-ben kint, Németországban festette meg a Siralomház című alkotást, amellyel mintegy berobbant a köztudatba. Egy hullámvölgyet leszámítva a halálát megelőző évekig, 1897-ig egymás után készítette a sikeres képeket: Poros út, a John Miltont ábrázoló festménye, a Krisztus-trilógia stb. 1900-ban hunyt el, ünnepélyes temetésén hatalmas tömeg kísérte utolsó útjára.

siralomhaz

Siralomház

3. Csontváry Kosztka Tivadar gyógyszerészként kallódott

Már az édesapja is gyógyszerész volt, így hamar világossá vált az 1853-ban született fiú számára, hogy milyen pályára kell lépnie. Budapesten tanult. 1875-ben kapta meg gyógyszerész oklevelét, ezután patikusként dolgozott Léván, Iglón, Eszéken. Mindenki kissé különc, de csendes, szorgalmas embernek ismerte. 1880 októberében történt valami, ami áttörést hozott az életében. Akkori munkahelye, a patika előtt üldögélt, rajzolgatott. A gyógyszertár vezetője a rajzra pillantott és felkiáltott: "Hisz maga festőnek született!". Csontváry az 1913-ban írt önéletrajzában azt állította, hogy ekkor a tenyerében megjelent egy fényes háromszög, feje fölött hangot hallott: "Te leszel a világ legnagyobb napút festője, nagyobb Raffaelnél!".

cskt

Csontváry Kosztka Tivadar

Már elmúlt 40 éves, amikor Hollósy Simon (a Tengeri hántás alkotója) tanítványa lett. Egy évvel később már külföldön tanult, és azt ezt követő több mint húsz évet utazással és festéssel töltötte. Olyan csodálatos képeket köszönhetünk neki, mint Zarándoklás a cédrusokhoz Libanonban, Tavasznyílás Mosztarban vagy a Selmecbánya látképe. Miközben külföldön már elismerték egyéni stílusát, felismerték képei értékét, itthon köznevetség tárgya volt, magányos különc. 1919-ben halt meg.

selmecbanya

Selmecbánya látképe

4. Francis Bacon rájött, nem a belsőépítészet és a bútortervezés érdekli igazán

A 20. századi brit festészet ikonikus alakja Észak-Írországban született 1909-ben, az I. világháború kitörésekor a családja Londonba költözött, azután többször is lakhelyet változtattak. Mindössze 17 éves volt, amikor az apja elzavarták otthonról, mert az édesanyja fehérneműit próbálgatta, és Londonba ment dolgozni. A fiatal fiú egy ismerősével eljutott Berlinbe, Párizsba, és olyan művészek festményeit láthatta, mint Poussin vagy Picasso.

fb

Francis Bacon - Fotó: Telegraph

Bacon 1929-ben önállósította magát, egy garázsba költözött, ez volt a műhelye és a lakhelye is. Gyakorlatilag dizájnerként dolgozott, és már kezdték a fiatal tehetsége között emlegetni. Közben festett, de a festészetből még nem tudott megélni. Korai éveiből nem sok alkotása maradt ránk, mert ezek jelentős részét később, egy rosszabb pillanatában megsemmisítette. Mindenesetre a kenyérre valót változatos munkával kereste meg, még szállodaportás is volt. A negyvenes években lódult meg a szekere (ő maga úgy fogalmazott, hogy 1943-44-ben kezdett igazán festeni), az ötvenes évekre pedig már ismert és elismert, világhírű festő lett. 1992-ben bekövetkezett haláláig sikeres művész maradt.

Head_VI_(1949)

Fej (Tanulmány), 1949

5. Vincent Van Gogh, mint lelkész

Az 1853-ban született művész "pályakezdőként" egy hágai galériában dolgozott. Rajzolgatott gyermekkorától kezdve, de ekkor még nem festőként képzelte el az életét. 23 évesen kilépett a galériából, mondván, a teológiai hivatás vonzza. Mivel édesapja lelkész volt, ezen a környezete nem lepődött meg túlságosan. Egy belga településre küldték feljebbvalói, itt szénbányászok gyermekeit tanította írni, olvasni. Hittant tartott nekik, emellett betegeket ápolt, és csak hobbiként festegetett. Amikor nem hosszabbították meg a kinevezését, lelkileg összetört, ezután még évekig képtelen volt összeszedni magát, szerencsétlenül alakult a magánélete is. Már harmincas éveiben járt, amikor 1886-ban elkezdett festészetet tanulni. Az ezt követő néhány évben született festményeinek zöme, például minden idők egyik legdrágábban eladott festménye, az Íriszek.

vvg

Vincent Van Gogh önarcképe és fotója

Vincent Van Gogh sajnos rendkívül zavart, zaklatott lelkű ember volt. Mély depresszióra és epilepsziás rohamokra egyaránt hajlamos volt - mai források szerint a mértéktelen abszintfogyasztás is súlyosbíthatta a mentális és lelki zavarokat. Egy ízben, egy dühkitörésekor borotvapengével levágta a fülének egy darabját. 1890. július 29-én mellbe lőtte magát egy revolverrel.

iriszek

Íriszek

Ha érdekes volt a cikk, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk