hirdetés

A Rovatból
hirdetés

5 gyilkosság, ami megváltoztatta a történelmet

A középkor meglehetősen véres időszak volt, ahol a kútmérgezést és az ellenlábasok jobbágyainak lemészárlását egyaránt mindennapos eljárásnak tekintették.
Listverse - szmo.hu
2017. május 02.

hirdetés

De uralkodónak lenni sem számított életbiztosításnak, sőt. A Listverse.com olyan gyilkosságokat vett sorba, amelyek döntő befolyással bírtak a középkori történelem alakulására. Mi ötöt választottunk ki a felsorolásból, köztük az egyik Magyarországon esett meg.

1. Thomas of WoodstockThomas_of_Woodstock

1386-ban a százéves háború meglehetősen rosszul alakult Anglia számára. A nép II. Richárd királyt okolta. Épp ezért néhány nemes bejelentette, hogy átveszik a kormányzást a királytól.

A Gloucester grófja, Thomas of Woodstock által vezetett lordok serege Radcotnál legyőzte Richard katonáit. A királyt elfogták, sok kegyeltjét kivégezték vagy száműzték, Richárdból pedig báburalkodót csináltak.

Richárd türelmesen várt, és szép lassan újraépítette a hatalmi bázisát. 1397-ben sikerült maga mellé állítania Norfolk hercegét. Woodstockon rajtaütöttek, és a franciaországi Calais-ba száműzték, ahol hamarosan meggyilkolták.

hirdetés

A gróf halálról egymásnak ellentmondó verziók jelentek meg. Egyesek szerint egy sálat tekertek a nyakára, mások azt mondták, egy tollmatraccal fojtották meg, hogy ne maradjon a testén külsérelmi nyom. Az azonban bizonyos, hogy Richárd rendelte el a halálát. Az angol népet felháborította az eset. Fellázadtak, és hamarosan ledöntötték a királyt a trónjáról, akit végül halálra éheztettek.

IV. Henrik követte a trónon, és ezzel elkezdődött a jelentős örökséget maga után hagyó Lancaster-ház uralkodása.

2. Izmáel és fiaiizmael

A Naszrid volt az utolsó jelentős muzulmán dinasztia Spanyolország élén. 1248-tól uralkodtak Granadában, mígnem 1491-ben Ferdinánd és Izabella le nem győzte őket. A Naszrid család történetét át- meg átszövik a polgárháborúk és családi intrikák.

I. Izmáel például tehetséges, energetikus vezető volt, aki megsemmisítő vereséget mért a kasztíliaiakra 1319-ben, Vega de Granadánál. A két kasztíliai régenst megölték (az egyiket megnyúzták és kitömték), Izmáel pedig meghódíthatta Bazát és Martost.

Izmáelt azonban egy piti, személyes vita miatt meggyilkoltatta az unokatestvére. A trónja kisebbik fiára, Mohamedre szállt, akit viszont a Banu Abi’I-Ula klán öletett meg, akik szintén a trónra pályáztak.

Ezután Mohamed bátyja, Juszuf került hatalomra, aki eltiporta a Banu Abi’I-Ula családot. Úgy tűnt, Juszuf örökölte atyja tehetségét, de sajnos hátba döfte egy őrült, amikor az uralkodó a granadai nagymecsetben imádkozott. A Naszridok tragikus sorsa az elkövetkező generációkat sem kerülte el, így sosem voltak képesek igazán stabil kormányzást kialakítani.

3. Berdibég, Kulpabég és Nawrüzbégberdibeg

1357-ben a nagy Dzsanibég, az Aranyhorda kánja halálos beteg lett. Azonnal magához hívatta fiát, Berdit, és megtette utódjának. Berdi biztos, ami biztos, megölette az apját, nehogy még felépüljön, és megpróbálja visszavenni tőle a hatalmat.

Trónra lépése után Berdi meggyilkoltatta 12 fivérét is.

Muineddín Natanzí szerint nyolc hónapos öccsét például saját kezűleg csapta földhöz a véres kezű uralkodó. Egyik testvérét, Kulpát azonban megkímélte, aki a bizalmat azzal hálálta meg, hogy megszervezte bátyja megöletését. 1359-ben Kulpabég el is foglalhatta a trónt, ám őt magát is megmérgezték Nawrüzbég parancsára. Az nem egyértelmű, hogy ő is egy testvér volt, vagy csak egy csaló, aki Dzsanibég fiának adta ki magát. Bárhogy is, ő sem örülhetett sokáig, néhány hónappal később megölték.

A birodalom darabokra szakadt, egyszerre legalább húszan követelték maguknak a kán trónját. Az Arany Horda darabokra hullott, és soha többé nem volt képes visszanyerni régi hatalmát.

4. Púpos Gottfriedgottfired

Púpos Gottfried 1069-ben lett a Német-római Birodalomhoz tartozó Lotaringiai Hercegség ura IV. Gottfried néven. Alacsony volt és nyomorék, de tehetséges uralkodónak bizonyult.

Egy korabeli krónikás így jellemzi: „testben gyönge, de lélekben kimagasló”.

Gottfried akár Európa egyik legjelentősebb alakjává is nőhetett volna, miután feleségül vette Canossa úrnőjét és Toscana grófnőjét, Matildát, aki hatalmas területek fölött uralkodott Itália-szerte. Sajnos azonban a pár utálta egymást. Háromévnyi házasság után Matilda nem engedte a színe elé a férjét. Elhidegülésük egyik oka az lehetett, hogy ellentétes oldalon álltak a császárság és az egyház között kitört invesztitúra harcban.

Gottfried neve szerepelt azon a listán, amely állítólag a Gergely pápát lemondatni kívánó német nemeseket sorolta fel. A házastársi viszálynak végül a herceg halála vetett véget. 1076. február 26-án, Antwerpenben merénylet áldozata lett. Eltérő beszámolók láttak napvilágot a haláláról, abban azonban mindegyik megegyezik, hogy a latrinán várt rá az orgyilkos, aki az éjszaka közepén magán könnyíteni kívánó uralkodót leszúrta. A legdrámaibb változat szerint a merénylő egyenesen az árnyékszékben várt, és egy lándzsával átdöfte a gyanútlanul leülő királyt.

A krónikák egyetértenek abban, hogy a gyilkosságot Gottfried ellenségei rendelték meg, semmi köze Matildához. Halála azonban nagy hatással volt az európai politikára. A férje akadékoskodásától megmenekülve Matilda VII. Gergely pápa egyik legfontosabb támogatójává vált IV. Henrikkel szemben.

5. IV. István4. istvan

Az orvosok a tökéletes merénylők, épp ezért a középkorban gyakran néztek rájuk gyanakodva, amikor az orvoslás még inkább babona volt, sem mint tudomány.

Türoszi Vilmos például váltig állította, mert III. Balduin, Jeruzsálem királya azután halt meg, hogy bevett néhány pirulát, amit egy szír orvostól kapott. Sosem tudjuk meg, hogy gyilkosság történt, orvosi műhiba, vagy egyszerűen nem sikerült meggyógyítani a király valódi betegségét.

Ám kevés orvosi gyilkosság volt olyan rettenetes, mint IV. István megölése,

aki rövid ideig ellenkirályként uralkodott Magyarországon. Miután a harcmezőn vereséget szenvedett, István Bizáncba menekült unokaöccse, III. István elől.

Az ellenkirályt végül saját hívei ölették meg Zólyom várában, azt remélve, hogy ők maguk így kegyelmet kapnak III. Istvántól. Mint a középkorban oly sokan, István is hitt az érvágásban mint gyógymódban. Sajnos azonban az orvosát lefizették, aki így méreggel itatta át a kötszert, amivel a beavatkozás után bekötötte a király sebeit. A gyilkos szer hamarosan szétterjedt IV. István egész testében.

A trónon őt követő III. István nevéhez jelentős döntés köthető: ő kezdte el megerősíteni a városokat Magyarországon.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk